Förslaget på en samlad sanktionsprövning sätter punkt för parallella processer om skattetillägg och skattebrott.

2013 stod det klart att det svenska systemet med parallella förfaranden för skattebrott respektive skattetillägg stred mot Europakonventionens förbud mot dubbelbestraffning. Enligt svenska domstolar utgjorde förbudet inte bara ett hinder för ett andra straff, utan även för en andra prövning av samma sak.

För att bättre uppfylla internationella krav på rättssäkerhet och för att skapa tydligare och mer förutsebara regler föreslår regeringen nya regler för hur skattetillägg och skattebrott ska hanteras i propositionen ”Skattetillägg: Dubbelprövningsförbudet och andra rättssäkerhetsfrågor”.

Enligt förslaget ska en spärreglering införas med innebörden att en åklagare inte får inleda en process om skattebrott om Skatteverket redan har fattat beslut om skattetillägg i samma ärende. Det ska vara fråga om samma felaktighet och samma person. Omvänt får inte Skatteverket fatta beslut om skattetillägg om åklagaren har inlett en skattebrottsprocess om samma sak och person.

Men tanken är att både skattebrott och skattetillägg ska prövas i ett sammanhang i allmän domstol om det finns förutsättningar för åtal enligt skattebrottslagen. För att det inte ska bli ett renodlat vägval mellan det ena eller det andra föreslås därför ”en samlad sanktionsprövning”. Frågan om det finns förutsättningar för åtal blir sålunda avgörande: Är svaret ja, ska både skattebrott och skattetillägg prövas i ett sammanhang i allmän domstol. I de återstående fallen, där det inte blir fråga om åtal, kommer skattetillägg fortfarande att prövas av Skatteverket och i förvaltningsdomstol.

På så vis kommer skattetillägg att hanteras i allmän domstol i samband med skattebrottsprocessen i stället för, som tidigare, i förvaltningsdomstol (där skattetilläggsförfarandet tidigare ägde rum före skattebrottsprocessen i allmän domstol).

Att frågan om skattetillägg på det här viset regelmässigt kommer att prövas i allmän domstol av allmän åklagare kommer att innebära att dessa får en hel del nya uppgifter.

Rent praktiskt kommer ordning att åstadkommas genom att en tillfällig spärr slår till när Skatteverket anmäler ett misstänkt skattebrott till åklagare eller när förundersökning inleds på annat sätt. Spärren innebär att Skatteverket inte får besluta om skattetillägg. Skulle det inte finnas skäl för brottsmisstanke eller om åklagare väljer att inte väcka åtal, har Skatteverket som minst sex månader på sig att besluta om att påföra skattetillägg.

Samtidigt föreslås en skärpt nivå för brottsanmälan för att begränsa andelen ärenden som hamnar hos åklagaren. Om skattebeloppet understiger två prisbasbelopp ska en särskild åtalsprövning göras för skattebrott, vårdslös skatteuppgift och skatteavdragsbrott.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2016.

Proposition 2014/15:131 ”Skattetillägg: Dubbelprövningsförbudet och andra rättssäkerhetsfrågor, 25 juni 2015.