Som fåmansföretagare är det hög tid att börja planera ditt löneuttag inför nyår. God framförhållning gör att du kan maximera utdelningen. I år kan det bli särskilt viktigt med tanke på den pågående 3:12-utredningen.

Årets sista månader är ofta en hektisk tid, men du som äger kvalificerade andelar i ett fåmansföretag har allt att vinna på att stanna upp och se över den skattemässiga situationen före räkenskapsårets slut.

Ett bra sätt att få ordning och överblick är att göra ett preliminärt bokslut för att få en prognos över det kommande resultatet och utifrån detta fatta beslut som påverkar både företagets och din privata ekonomi. Ett viktigt steg i den här processen är att se över om du har tagit ut tillräckligt mycket lön i år. Beskattningsreglerna för fåmansföretagare, de så kallade 3:12-reglerna, ger dig möjlighet att få utdelning till endast 20 procent skatt på kapital, i stället för inkomst av tjänst till betydligt högre inkomstskatt. En avgörande faktor för hur mycket du kan ta ut är om du eller någon närstående har haft en viss lägsta lön i bolaget under året. Det kan du bedöma genom att räkna ut det så kallade gränsbeloppet (se faktaruta på sidan 19).

Löneuttagen år 2015 styr gränsbeloppet för inkomståret 2016, alltså den deklaration du lämnar maj 2017.

Speciellt i år är den pågående utredningen av 3:12-reglerna. Utredningen har fått tydliga tilläggsdirektiv från regeringen om att den ska se över möjligheterna att begränsa möjligheterna till inkomstomvandling från lön till kapital. Mindre gynnsamma skatteregler för fåmansbolag är alltså att vänta. Visserligen ska utredningens resultat presenteras först i september 2016, men eftersom gränsbeloppet för kapitalbeskattad utdelning beräknas 1 januari varje år – och de nya 3:12-reglerna skulle kunna ändras 1 januari 2017 – är det nu sista gången som du med säkerhet vet att de förmånliga reglerna gäller.

En annan fråga gäller ägarförändringar. Som företagare behöver du tänka igenom om det har skett i ditt företag under året, eller om företaget är på väg att ta in en ny delägare. Kom i så fall ihåg fyraprocentspärren som infördes i fjol (se faktaruta på sidan 19).

Före årsskiftet bör företag även se över om det finns sparade kapitalförluster på värdepapper som kan kvittas mot kapitalvinst som kan realiseras. Detta kan bara göras före årsskiftet, det vill säga om bolaget har kalenderåret som räkenskapsår..¦

Josefin Svenberg