Beskattningsreglerna för delägare i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna, ger dig möjlighet att ta ut en utdelning beskattad som kapitalinkomst till 20 procent skatt i stället för högre beskattad lön. hur mycket du kan ta ut till denna beskattning styrs av gränsbeloppet.

Eventuell ytterligare utdelning som överstiger gränsbeloppet, ska tas ut som lön och beskattas som inkomst av tjänst.

Det finns två sätt att beräkna gränsbeloppet; förenklingsregeln och huvudregeln.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln är ett schabloniserat sätt att räkna gränsbeloppet på. Den kan användas om du inte kvalificerar dig för huvudregeln eller om huvudregeln ger ett lägre gränsbelopp, och du behöver varken ha tagit ut lön eller ha anställda för att tillämpa regeln. Formeln lyder:

(IBBFÖREGÅENDE ÅR × 2,75) / N, där N motsvarar antalet andelar/ägare

Om du alltså är ensam ägare av alla andelar i bolaget kan du ta ut (56.900 [dvs. IBB2014] × 2,75) / 1 = 156.475 kronor i lågbeskattad utdelning 2015, vilket också är den siffra du deklarerar i maj 2016.

Om ni är fler än en ägare sätts variabeln N till det korrekta antalet. På så sätt delas schablonbeloppet lika på det totala antalet aktier i bolaget. Exempelvis får två personer som äger 50 procent var av aktierna därmed ta ut 78.238 kronor var under inkomståret 2015.

Den som äger fler än ett bolag får enbart använda förenklingsregeln en gång och enbart i ett av bolagen per år.

Huvudregeln

När du beräknar gränsbeloppet med huvudregeln måste du ta hänsyn till flera faktorer. Dels omkostnadsbeloppet, som multipliceras med statslåneräntan per den 30 november i år uppräknad med nio procentenheter, dels ett lönebaserat utrymme.

Ägare till fåmansföretag med anställda har nämligen möjlighet att lägga 50 procent av bolagets kontanta löneunderlag till sitt gränsbelopp. Underlaget fördelas utifrån ägarandel. Om två miljoner kronor har betalats ut i löner till de anställda, kan den som äger samtliga aktier i bolaget alltså ta ut en miljon kronor till 20 procents skatt.

För att få tillämpa reglerna om lönebaserat utrymme krävs dock att du som delägare eller en närstående har gjort ett löneuttag som uppgår till minst:

  • summan av sex inkomstbasbelopp (6 × 58.100 = 348.600 kronor) plus fem procent av den kontanta lönesumman i företaget och dess eventuella dotterföretag, eller

  • summan av 9,6 inkomstbasbelopp (9,6 × 58.100 = 557.760 kronor). Observera att denna gräns har sänkts från tidigare tio inkomstbasbelopp.

Dessa belopp gäller utdelningar och vinster inkomståret 2016 (för löneuttag 2015).

Fyraprocentsregeln

  • Det lönebaserade underlaget får maximalt vara 50 gånger den egna eller den närståendes kontantas löneuttag.

  • Sedan 2014 finns en regel som innebär att du endast får tillgodoräkna dig löneunderlaget om du äger minst fyra procent av kapitalet i bolaget vid tidpunkten för gränsbeloppsberäkningen, det vill säga 1 januari inkomståret. Här finns ingen närståenderegel.