Varför ska man som företagare se över sitt löneuttag före årsskiftet?

– Det är extra angeläget i år eftersom regeringen har tillsatt en 3:12-utedning som ser över reglerna. Man har aviserat att det kommande förslaget, som ska läggas fram 1 september 2016, kommer att ge fåmansföretagare sämre möjlighet att ta ut en kapitalbeskattad utdelning. Förslaget skulle teoretiskt kunna drivas igenom till 1 januari 2017. Och eftersom det lågbeskattade utrymmet beräknas 1 januari varje år, är årsskiftet 2015/2016 sista gången vi med säkerhet kan säga att vi vet vilka förutsättningarna är.

Vem kan dra störst fördel av nuvarande regler?

– För delägare i löneintensiva bolag är det oerhört förmånligt att använda huvudregeln och ta ut en utdelning motsvarande halva företagets löneutbetalning – underlaget fördelas utifrån ägarandel i bolaget – till 20 procents effektiv skatt. Naturligtvis förutsatt att det finns möjlighet till det i bolagets ekonomi. Det gäller även att du eller en närstående har tagit ut tillräckligt mycket lön i bolaget, och därför är det viktigt att se över löneuttaget innan året är slut. Det går inte att justera i efterhand, till exempel när du upprättar deklarationerna.

Vad mer är viktigt att titta på före årsskiftet?

– För att kunna tillgodoräkna dig ett lönebaserat utrymme vid din gränsbeloppsberäkning måste du även äga minst fyra procent av bolaget vid utgången av 2015. I de flesta fall är detta inga konstigheter, men om det exempelvis har skett ägarförändringar under året kan man ha halkat under ett ägande på fyra procent. Om ni upptäcker att förändringar måste göras, måste du tillträda de nya aktierna senast på nyårsafton.

Du håller många utbildningar och föredrag i den här frågan. Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Den största utmaningen för många företagare är att se helheten. Du har många olika flöden att hålla koll på; lön, utdelning, pensionsavsättning och så vidare. Utmaningen är att hitta rätt balans mellan dessa. Exempelvis sätter många av mycket pengar till pensioner eftersom de är avdragsgilla, men tänker inte på att det ändå beskattas som inkomst av tjänst när de sedan ska få detta utbetalt vid pensionen. Till den del den framtida pensionsutbetalningen kommer att beskattas med statlig inkomstskatt bör man undersöka om det finns andra uttagsformer som är mer skatteeffektiva.

Så hur ska man tänka kring löneuttaget?

– Ofta är en mix mellan lön, utdelning och pensionsavsättningar bäst. Hur mycket lön du ska ta ut beror på många olika omständigheter. Men om vi bortser från 3:12-reglerna är ett gott råd att ta ut lön upp till första brytpunkten för statlig inkomstskatt, som i år är 443.300 kronor, om du har möjlighet till det. Då betalar du enbart kommunal inkomstskatt.

Magnus Vennerström, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton i Stockholm

Magnus tipsar

  • Gör en prognos över vad resultatet kommer att landa på och planera hur du vill använda det, men försök ha en flexibel lösning.

  • Ta i första hand ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt, därefter kan du titta på eventuell utdelning.

  • Se till att ha så mycket fritt kapital som möjligt i nästa bokslut, ifall det skulle föreslås en stoppregel i den nya 3:12-utredningen som gör att du måste agera snabbt.

Nå gränsbeloppet med bilförmånen

Företagare som inte riktigt når upp till gränsbeloppet kan använda så kallad omvänd löneväxling. Som bekant är det bara kontant lön som får räknas med i löneunderlaget, inte förmåner. Omvänd löneväxling innebär att du som företagare höjer din lön och betalar in förmånsvärdet i stället för att ta upp det som en förmån.

Exempel

Egenföretagaren Sara kör en tjänstebil, en förmån som är värd 4.000 kronor i månaden. Sara kan i stället höja sin månadslön med 4.000 kronor per månad och samtidigt betala in 4.000 kronor av lönen till sitt företag. Då får Sara ett högre lönebelopp och kan nå upp till gränsbeloppet. Samtidigt får hon ut samma nettolön som tidigare och oförändrat underlag för arbetsgivaravgifter och skatteavdrag.

En bonus – förutom högre utdelning till låg skatt – är att Sara får högre sjukpenninggrundande inkomst, eftersom sjukpenning beräknas på kontant lön och inte på förmåner.

Viktiga belopp 2015

Prisbasbelopp, PBB: 44.500 kronor

Inkomstbasbelopp, IBB: 58.100 kronor

Brytpunkt 1 för statlig inkomskatt (20 procent): 443.300 kronor

Brytpunkt 2 för statlig inkomstskatt (25 procent): 629.200 kronor

Högsta pensionsgrundande inkomst, PGI (8,07 IBB): 468.867 kronor

Högsta sjukpenninggrundande inkomst, SIG (7,5 PBB): 333.750 kronor

Högsta föräldrapenninggrundande inkomst (10 PBB): 445.000 kronor

Lönegräns för maximal avsättning till tjänstepension: 1.271.425 kronor

Schablonbelopp enligt förenklingsregeln (2,75 gånger IBB 2014): 159.775 kronor

3,90 % sparat utdelningsutrymme

Om du inte utnyttjar ditt gränsbelopp fullt ut i samband med utdelningen får du spara resterande del till nästa år eller till en eventuell försäljning av aktierna under året. Den delen kallas då sparat utdelningsutrymme. Du får dessutom räkna upp det sparade utdelningsutrymmet med en ränta som för inkomståret 2015 uppgår till 3,90 procent.

Källa: Skatteverket