Att ta företaget ut på nya, utländska marknader kräver omfattande förberedelser. och svårigheterna är många – men möjligheterna desto fler.

Det senaste decenniet har näringslivet globaliserats i snabb takt. Numera väljer inte bara stora företag och koncerner att expandera utanför Sveriges gränser – i dag är drygt vart fjärde av de små och medelstora företagen internationellt till sin karaktär.

En vanlig orsak till att företag tar steget ut i världen är strävan efter att hitta nya marknader och kunder när Sverige inte räcker till för att företaget ska ku nna fortsätta expandera. Fördelarna med en utlandsetablering kan därmed vara många. Men för att få bästa möjliga förutsättningar att nå dit finns många viktiga aspekter att beakta.

Det allra viktigaste är att lära känna marknaden. För att bestämma var du först ska introducera din vara eller tjänst gäller det att göra en noggrann marknadsanalys. Det innefattar en genomgång av allt från efterfrågan och konkurrens till kultur och regelverk. Ett annat viktigt beslut gäller i vilken organisationsform etableringen ska ske. Detta får bland annat betydelse för hur skatter och vinster ska hanteras, men påverkar även hur kostsam expansionen blir.

Många svenska företagare väljer att börja sin expansion inom EU, bland annat eftersom det finns gemensamma regelverk med en inre marknad där tullfrihet råder. Men även inom EU kan lagar och regler skilja sig åt beroende på vilken verksamhet det gäller.

En väl genomtänkt utlandsetablering minskar riskerna för negativa överraskningar längre fram. Därför är det en god idé att ta hjälp på ett tidigt stadium, till exempel för att kartlägga marknaden och vad som gäller för just din verksamhet. Tala med din revisionsbyrå för att identifiera möjligheter och eventuella fällor, och för att få veta hur din svenska verksamhet kan komma att påverkas av en utlandsetablering.

Josefin Svenberg

27 %

  • 27 procent av de små och medelstora företagen i Sverige har internationell verksamhet, en andel som har ökat med två procentenheter de senaste tre åren. Ju större företaget är, desto större är sannolikheten att det är internationellt.

  • De tre branscherna med störst andel internationella företag är handel, tillverkning samt information och kommunikation.

  • Definitionen av ett internationellt företag är att det exporterar och/eller importerar varor och tjänster, tillhör en utländsk koncern, samverkar med företag i utlandet eller har egen verksamhet förlagd i utlandet.

Källa: ”Företagens villkor och verklighet 2014”, Tillväxtverket.