Skatteverket har tagit ut svensk skatt på personaloptioner som tjänats in utomlands. Det går inte längre, efter två domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

Har du jobbat utomlands perioder då du tjänat in din personaloption? Då vill du helst inte skatta för den i Sverige med en av världens högsta optionsskatter.

Och nu ska du inte behöva det heller. Så länge du är medborgare i ett EU-land. Det slår två domar i Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Två personer som tjänat in sin personaloption utomlands (Japan och Frankrike)flyttade till Sverige och företagets dotterbolag när det var dags för optionen att falla ut.

De fick betala svensk skatt.

Fel, menar Högsta förvaltningsdomstolen. Den som är så kallat begränsat skattskyldig i Sverige under tiden då optionen tjänas in ska inte skatta för den i Sverige. Det strider nämligen mot den fria rörligheten i EU.

– I första hand gäller domen för EU-medborgare som inte varit bosatta och skattat i Sverige och som flyttar hit, säger Katrin Norell, skattejurist på EY.

Svenskar som flyttar utomlands och tjänar in en personaloption och flyttar hem när den faller ut har sluppit att skatta i Sverige hela tiden.

– De kan undantas från beskattning i Sverige enligt den så kallade sexmånadersregeln. Regeln gör gällande att individer som arbetat utomlands i minst sex månader och som inte vistats i Sverige i mer än i genomsnitt sex dagar per månad kan undanta förmånerna från beskattning Sverige, förutsatt att förmånerna beskattas i arbetslandet, säger Katrin Norell.

Högsta förvaltningsdomstolen, 4 november 2015, 1480-15, Högsta förvaltningsdomstolen, 4 november 2015, 1483-15.