Större företag måste använda K3. Men även mindre företag med mer komplex verksamhet bör välja K3 där utrymmet för egna lösningar är större.

Den övergripande skillnaden mellan K2, som vi behandlade i förra numret, och K3 är att K2 är regelbaserat och K3 principbaserat. Det senare ger betydligt mer flexibilitet och utrymme för egna bedömningar – men kräver samtidigt mer tid och kompetens av den som gör årsredovisningen.

Gränsvärden

Större företag och koncerner som uppfyller två av dessa kriterier måste använda K3:

  • Över 50 anställda i genomsnitt

  • Över 40 miljoner kronor i balansomslutning

  • Över 80 miljoner kronor i omsättning

K3 kräver uppdelning av materiella anläggningstillgångar i komponenter

Med komponent avses en betydande del i förhållande till anläggningen, med en nyttjandeperiod som skiljer sig väsentligt åt från tillgångens nyttjandeperiod i övrigt. Syftet är att belasta resultaträkningen i den takt komponenten används eller slits ut. Anskaffningsvärdet fördelas på komponenter som redovisas och skrivs av separat, som till exempel ett tak på en fastighet. Anläggningstillgångarna kan delas upp på en lägre nivå än vad regelverket kräver.

Företag måste redovisa pensionsplanerna – förmåns- eller avgiftsbestämda?

En förmånsbestämd plan baserad på en pensionspremie får redovisas som avgiftsbestämd. I koncernredovisningen kan företaget välja vilken princip det vill använda. Inga pensionsplaner får redovisas som ansvarsförbindelse.

Leasing i K3 – finansiell eller operationell?

I en koncernredovisning enligt K3 ska leasingavtal redovisas, antingen som finansiella eller operationella. Vad som gäller avgörs av om de risker och fördelar förknippade med ägandet av tillgången i fråga har övergått från leasinggivare till leasingtagare. Exempel: När man hyr (leasar) en bil under större delen av dess nyttjandeperiod. Leasingen kan då komma att betraktas som finansiell, och ansvaret ligger hos tagaren. Undantaget är juridisk person, där ett finansiellt leasingavtal får redovisas som operationellt.

Uppskjuten inkomstskatt ska alltid redovisas

Räkna på det nominella beloppet enligt nuvarande skattesats. Undantagna är rena fastighetsförvärv. Där får nuvärdeberäkning användas om skulden utgör en väsentlig del av affärsuppgörelsen, och sambandet mellan köpeskilling och köparens värdering av den uppskjutna skatteskulden är dokumenterat.

Redovisning av pågående arbeten

Arbeten på löpande räkning ska redovisas successivt med hänsyn till färdigställande samt materialets leverans och förbrukning. Vid fast pris gäller successiv vinstavräkning om det ekonomiska utfallet av uppdraget kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Om det inte är möjligt ska företaget redovisa en intäkt som är lika stor som den nedlagda utgiften, då som en kostnad. I juridisk person får fast pris redovisas till nedlagda utgifter.

Marknadsmässig avkastning – annars nedskrivning

Anläggningar måste ge en marknadsmässig avkastning för att undvika nedskrivning. Ordet marknadsmässig syftar här på det avkastningskrav en investerare på marknaden skulle ha för att gå in med pengar i anläggningen. Ingen tillgång behöver skrivas ned under sitt nettoförsäljningsvärde.

En upplysning om förvaltningsfastigheters verkliga värde ska lämnas

De ägare eller leasingtagare som innehar förvaltningsfastigheter måste upplysa om fastigheternas verkliga värde. Begreppet innefattar såväl mark som anläggningar.

Aktierelaterade ersättningar – redovisas alltid i K3

Om dessa handlar om framtida eget kapitalinstrument hos mottagaren ska företaget redovisa mot eget kapital och i resultaträkningen. I de fall kontanter används för att reglera den aktierelaterade ersättningen ska en skuld redovisas.

Vägval vid redovisning av finansiella instrument

Företaget ska välja om det vill redovisa finansiella instrument utifrån anskaffningsvärde eller verkligt värde. Det förstnämnda valet kräver att företaget förhåller sig till K3 kapitel 11. Vid verkligt värde är det kapitel 12 som gäller. Att byta kapitel, och därmed redovisningsprincip, går bra om steget går från 11 till 12. För att gå i motsatt riktning krävs att företaget bytt koncerntillhörighet eller minskat sin omfattning väsentligt.

Utformning av årsredovisning – den här ordningen krävs i K3:

  • Förvaltningsberättelse

  • Resultaträkning

  • Balansräkning

  • Rapport över förändring i eget kapital

  • Kassaflödesanalys (för större företag, även i koncernredovisning)

  • Noter

Årsredovisning, koncernredovisning, finansiell rapport

Varje gång K3-regelverket eller ÅRL erbjuder flera valmöjligheter ska upplysning lämnas om vilken redovisningsprincip just ditt företag valt. I K3 finns färre riktlinjer kring vad de olika posterna förväntas innehålla. Regelverket omfattar en årsredovisning och en koncernredovisning, som samlas under namnet finansiell rapport.

Billy Ekblom