På bara sju år har Annette Lahti och Marie Eklund gått från missnöjda löntagare till etablerade företagare med 80 anställda. Företaget K2C ska bli bäst i Skandinavien på kundservice.

550 kvadratmeter kan låta väl tilltaget för tre anställda. Men när Annette Lahti och Marie Eklund fattade beslutet att starta eget hade de stora visioner från dag ett. Därför bestämde de sig för att investera i ett rymligt kontor på en gång.

– Jag minns vår första anställningsintervju. Det enda som fanns i möbelväg var en kvarglömd stol. Den fick kandidaten sitta på medan jag satt i fönstret, säger Marie Eklund som i dag är affärsutvecklare på K2C.

Nu ser det annorlunda ut. I den rymliga lokalen i centrala Helsingborg används varenda kvadratmeter. Dessutom har de ytterligare ett kontor i Göteborg och totalt omkring 80 medarbetare som ansvarar för alla kundkontakter åt en rad olika företag, bland annat i hotell-, e-handel- och finansbranschen.

Affärsidén har varit glasklar från starten: företaget ska vara bäst i Skandinavien på kommunikationen mot kunder, vare sig det gäller kundservice, sälj, eller tekniska tjänster.

– Vi har haft som mål att växa med i snitt 25 procent per år och det har vi hållit oss till, säger Annette Lahti, vd på K2C.

Med det sagt har deras entreprenörsresa varit allt annat än rak, eller för den delen självklar. K2C föddes ur ren och skär ilska.

Allt började när Annette Lahti och Marie Eklund jobbade tillsammans på ett kundtjänstbolag inom en stor koncern, Annette Lahti som vd och Marie Eklund som affärsutvecklare. Under många år trivdes de bra och hade inga tankar på att lämna företaget, men när styrelsen byttes ut ändrades alla förhållanden, berättar Annette Lahti.

– Jag hade haft en styrelseordförande som litade på mig. Men sedan fick jag en chef som ville kontrollera allt jag gjorde. Jag skulle skriva rapporter och ha avstämningsmöten varje fredag. Det blev en stor krock, säger hon.

Successivt växte frustrationen, både hos henne och hos många medarbetare, och till slut tappade hon motivationen. För Marie Eklund hade tankarna på att driva eget funnits där länge och hon väntade bara på rätt tillfälle, så när Annette Lathi tog upp förslaget var beslutet enkelt att fatta.

– Till slut samlade vi mod till oss och sade upp oss, säger Marie Eklund.

Året var 2009. Det var lågkonjunktur, bankerna gav kalla handen och oddsen var emot dem. Ändå var de fast beslutna om att satsa. Efter flera turer och med stöd av personer i deras nätverk kunde de låna sex miljoner kronor, pengar som krävdes för att köpa in nödvändiga system och anställa personal.

– Starten var väldigt tuff. Eftersom Annette hade varit vd satt hon i karantän i sex månader, så jag fick starta verksamheten själv. Det var väldigt oroligt allting. Dessutom hade jag ganska små barn hemma, så det var full fokus hemma och full fokus på jobbet. Men när vi väl förstod att det höll var det en väldigt skön känsla, säger Marie Eklund.

Med facit i hand kan de nu konstatera att de var på rätt spår. Förra året hade K2C en omsättning på 26,5 miljoner kronor, i år är prognosen 34 miljoner kronor. De har 80 anställda och planerar även att anställa 15 nya medarbetare de kommande månaderna.

Att Marie Eklund och Annette Lahti har lyckats bygga ett så starkt bolag på så kort tid tror de främst beror på att de kompletterar varandra.

– Även om vi delar värderingar är vi väldigt olika som personer. Jag är en säljare ut i fingerspetsarna och har inga problem med att ringa kalla samtal till helt nya kunder eller vara ute och träffa kunder. Marie är lite lugnare, mer strukturerad och väldigt bra på matte och logik, säger Annette Lahti.

En annan nyckel till framgångarna är att de i uppstartsfasen kunde anställa medarbetare genom arbetsförmedlingens praktikprogram för personer som står långt från arbetsmarknaden. Detta har i sin tur förstärkt företagets värdegrund – att det är ambition, inte erfarenhet, som är viktigast.

– Vi bryr oss inte om vad folk har för cv eller vad de kan. Det enda vi bryr oss om är vad de vill och vad de har för ambitioner. Det kommer man långt med. Vi har många exempel på personer som har blommat ut hos oss, säger Marie Eklund.

Men även om företaget är stabilt och välmående har grundarna vissa farhågor. Ett orosmoment är de höjda arbetsgivaravgifterna för unga.

– Politiker gör det väldigt svårt att driva tjänsteföretag i Sverige. Detta leder till att allt mer kundservice läggs utomlands, på så sätt kan de pressa priserna, säger Marie Eklund.

Själva har de inga planer på att gå den vägen. I stället vill de fokusera på bästa kvalitet snarare än lägsta pris.

– Ett bra bemötande lönar sig ekonomiskt, och i slutänden är kundtjänsten ofta avgörande för att en verksamhet ska fungera. Här vill vi vara bäst och vi är hela tiden på jakt efter det perfekta kundsamtalet, säger Annette Lahti.

Malin Letser

5 tips till andra företagare

01 Fixa kapitalet. Detta var svårare än vi trodde när vi startade företag. Bankerna är totalt ovilliga att ta någon risk, så ni måste hitta andra vägar.

02 Gör hemläxan. Finns det ett behov av ert erbjudande, har ni kunder och ett kontaktnät som håller? Att göra en ordentlig marknadsundersökning är A och O.

03 Tänk långsiktigt. Det är lika bra att tänka stort på en gång. Var vill ni vara om tio år?

04 Fokusera på medarbetarna. Att omge sig med rätt människor är ovärderligt.

05 Rannsaka er själva. Vad är viktigt för er? Var tydliga med era värderingar från början. Det gör det otroligt mycket lättare att driva företag och vara en bra ledare och arbetsgivare.