Bostadsrättsförening – ekonomisk förening med särskilt syfte

Bostadsrättsföreningar sorterar under ekonomiska föreningar och lyder därmed under såväl bokföringslagen som årsredovisningslagen. Detta medför bland annat krav på löpande bokföring av affärshändelser, att det alltid ska finnas verifikationer till alla bokföringsposter samt att en årsredovisning ska upprättas för varje räkenskapsår.

Redovisningen – ett omtvistat ämne

De senaste åren har det förts en debatt om redovisningen i bostadsrättsföreningar. Bakgrunden är de nya redovisningsregelverken K2 och K3 och de avskrivningsregler som följt med dessa. Bokföringsnämnden har bestämt att man inte längre får göra progressiva avskrivningar på byggnader, utan i normalfallet endast linjära avskrivningar. Det har lett till att många föreningar har fått minusresultat i sina redovisningar, vilket kan vara missvisande. Huruvida redovisningen är ett bra underlag för medlemmar och köpare har därför varit uppe för diskussion. Som en följd av detta har FAR, Bostadsrätterna, HSB, Riksbyggen och SBC gått ihop och skrivit en idéskrift om hur man kan göra årsredovisningar i bostadsrättsföreningar mer informativa.

En fastighet – flera komponenter

Enligt K3-regelverket ska en fastighet inte ses som en enhet utan som flera olika komponenter. Vid upprättande av en årsredovisning är alla bostadsrättsföreningar som tillämpar K3 därför skyldiga att göra komponentavskrivningar med olika avskrivningstider beroende på livslängd, till skillnad från tidigare då hela byggnaden sågs som en enda tillgång med en gemensam avskrivningstid.

Exempel på komponenttyper vid komponentavskrivning

Markanläggning

Byggnads- och maskininventarier

Stomme

Tak

Fasad

Inre ytskikt (såsom golv, väggar och innertak)

Installationer (såsom el, rör, ventilation och hiss)

Hyresgästanpassningar

Checklistan

Detta ingår i en K2-årsredovisning

  • Förvaltningsberättelse

  • Resultaträkning

  • Balansräkning

  • Noter

Vilket regelverk gäller för din förening?

Det finns inte någon enhetlig uppfattning bland förvaltare och revisorer om vilket av regelverken K2 eller K3 som är mest lämpligt för en bostadsrättsförening. Däremot kan de allra flesta föreningar välja att använda det förenklade regelverket K2. Endast stora föreningar måste upprätta sina årsredovisningar enligt K3.

Stor eller liten?

Om en förening överstiger två av följande kriterier de två senaste räkenskapsåren är föreningen en större ekonomisk förening:

  • Över 50 anställda i genomsnitt

  • Över 40 miljoner kronor i balansomslutning

  • Över 80 miljoner kronor i omsättning

Revisionsplikt

Alla bostadsrättsföreningar, oavsett storlek, måste ha en revisor som granskar och godkänner årsredovisningen. I större föreningar måste revisorn vara auktoriserad, i mindre föreningar finns inget sådant krav.

Rapporteringskrav

Alla bostadsrättsföreningar som räknas som större ekonomiska föreningar är skyldiga att skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket. Detta ska göras senast sju månader efter räkenskapsårets utgång.

Billy Ekblom