Hos Arne Thuresson Byggmaterial AB delas ansvaret mellan fyra bröder, som utgör både bolagets styrelse och ägare.

1974 startade byggmästaren Arne Thuresson sitt eget byggmaterialföretag. Detta efter att han av en slump träffat vd:n för amerikanska Grabber och blev svensk generalagentur för de välkända skruvarna.

Arnes fyra söner har varit verksamma i bolaget sedan 1970-talet och så småningom gjordes ett generationsskifte. I dag äger de 25 procent vardera, arbetar i bolaget och utgör dess styrelse.

– Vi har mycket tydliga och avgränsade roller, annars skulle det inte fungera. Eftersom vi ansvarar för olika områden i verksamheten får vi även stå till svars för våra beslut inom respektive område inför styrelsen. Fast om något skulle gå snett har vi allihop naturligtvis ett solidariskt ansvar som styrelse – men det har lyckligtvis inte hänt ännu, säger Pär Thuresson, som är näst yngst i brödraskaran och vd i bolaget.

– Pappa sa redan tidigt att han tyckte att jag skulle bli vd, så då blev det så. Det föll sig ganska naturligt vem som skulle göra vad eftersom vi kom in i bolaget vid olika tidpunkter och hade olika utbildningar.

Äldsta brodern Jan ansvarar för marknad och försäljning. Näst äldsta brodern Åke är ekonomichef och styrelseordförande, och yngsta brodern Ulf sköter faktureringen. I styrelsen sitter även Pärs fru som extern suppleant.

Att driva bolag tillsammans med sina syskon har både för- och nackdelar, men framför allt det förstnämnda, menar Pär.

– Vi har flera andra gemensamma ekonomiska intressen, i form av samägande av andra bolag och sommarhus. Det gör att vi förstår varandra och strävar åt samma håll. Blod är tjockare än vatten, som man brukar säga.

Varannan måndag har bröderna styrelsemöte för att diskutera företagets utveckling. Därefter följer ett ledningsmöte där aktuella frågor om den operativa verksamheten tas upp.

– Genom att samlas ofta kan alla vara med och säga sitt. Mot sina syskon kan du alltid vara lite tuffare och elakare, och ibland måste vi diskutera saker lite extra länge. Det är nog en skillnad mot ”vanliga” bolag. Om vi är väldigt oense blir det omröstning, sedan får alla acceptera utslaget.

Hittills har inte något skett som gjort att brödernas ansvar ställts på sin spets. För att säkerställa att allt sköts lagenligt tar de sin auktoriserade revisor till hjälp.

– Eftersom vi är ett fåmansföretag och mycket spiller över på privatekonomin har vi haft väldigt stor nytta av revisorns rekommendationer, exempelvis när de nya 3:12-reglerna kom. Revisorn är en av våra absolut bästa tillgångar.

Josefin Svenberg

Arne Thuresson Byggmaterial AB

Verksamhet: Tillhandahåller och säljer produkter och lösningar inom tre affärsområden: skruv och infästning, vägg samt grund.

Huvudkontor: I Spånga och en filial i Malmö.

Antal anställda: 31.

Omsättning: 116 miljoner kronor.

Kom ihåg!

Här är några av de viktigaste lagarna och förordningarna du som företagare bör ha koll på.

  • Aktiebolagsförordningen (2005:559) reglerar bland annat hur ett aktiebolag ska registreras.

  • Aktiebolagslagen (2005:551), ABL, innehåller bestämmelser för aktiebolag. Lagen skyddar bolaget, aktieägare och andra intressenter, men ger även ägarna möjlighet att bestämma vilka regler som ska gälla för bolagets förvaltning.

  • Bokföringslagen (1999:1078), BFL, reglerar hur bokföringsskyldiga fysiska och juridiska personer ska upprätta sin bokföring.

  • Lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar, med viktig information för dig som är medlem eller styrelseledamot i en ekonomisk förening. Observera att lagen moderniseras från och med 1 juli 2016.

  • Lagen (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag, HBL, reglerar dessa typer av bolag.

  • Revisorslagen (2001:883) som bland annat innehåller bestämmelser om revisorns skyldigheter, såsom god revisorssed, självständighet och tystnadsplikt.

  • Årsredovisningslagen (1995:1554) ÅRL, innehåller bestämmelser om hur årsredovisning, koncernredovisning och delårsrapport ska upprättas och offentliggöras.