Var femte svensk småföretagare står inför ett ägar- eller generationsskifte någon gång inom de kommande fem åren. Ett lyckat generationsskifte kräver tid och planering långt i förväg. Går du själv i liknande tankar? Beskattning, företagets bästa, din ekonomi som pensionär är bara några aspekter.

Men när det gäller ett skifte av familjeföretaget till barnen är rättvisa sannolikt den viktigaste aspekten. Ett skifte som upplevs som orättvist kan bygga in motsättningar i familjen för lång tid framöver. Ekonomin är en sak – förnöjsamhet en annan. Dessutom kan det vara svårt att veta hur ett samarbete familjemedlemmar emellan utvecklas i framtiden.

I ”Bättre Resultat: Generationsskifte” tipsar experten Anita Lehtonen om att skilja mellan verksamma och icke verksamma syskon i skiftet. Kanske tar det verksamma barnet över företaget, eller blir majoritetsägare, vilket kan bädda för en tydlig rollfördelning och ett lyckat skifte.

Men för att travestera Tolstoy är inte alla lyckliga familjeskiften lika. Det gäller att hitta sin egen väg och då är öppenhet och dialog bästa vägen. Se till att alla är medvetna om förutsättningarna och konsekvenserna av skiftet. Då är chansen störst att alla blir nöjda. Läs mer om generationsskiften på sidan 16.

Trevlig läsning!

Lisa Bergman, chefredaktör