Sommar, sol och värme – den efterlängtade semestern närmar sig. Men vilka regler gäller egentligen om en medarbetare blir sjuk under ledigheten?

Och är föräldraledigheten semestergrundande?

1 april–31 mars

Så ser ett semesterår ut. Motsvarande period året innan kallas för intjänandeår och det är då du tjänar in dina semesterdagar.

17.700 kronor

Så stor var den genomsnittliga semesterbudgeten för hushåll i Sverige år 2015. Det visar Nordeas årliga semesterundersökning. Siffran ökade från året innan med 13 procent och allra mest lade stockholmarna på sina lediga veckor – 22.200 kronor per hushåll, enligt undersökningen.

Arbetsgivaren bestämmer

Som anställd ska du i god tid ges möjligheten att lämna in dina semesterönskemål, men det är arbetsgivaren som har sista ordet och avgör när du får ta ut din semester. Detta utifrån hänsyn till vad verksamheten kräver. Arbetsgivaren måste däremot alltid eftersträva att du som anställd ska få fyra veckors sammanhängande semester under sommaren.

Är föräldraledighet semesterlönegrundande?

Ja, upp till 120 dagar av din föräldraledighet är semesterlönegrundande. För ensamstående gäller 180 dagar. Alltså kan du ha rätt till 9 eller 13 betalda semesterdagar från tiden då du har varit föräldraledig.

25 dagar

25 dagar per år är den lagstadgade semestern för anställda i Sverige. Om din arbetsgivare har kollektivavtal kan du som anställd däremot ha rätt till flera semesterdagar än så.

Halvdagar går inte att ta ut som semester. Semester beräknas alltid i hela dagar.

3/5

Tre av fem svenskar väljer att semestra i Sverige enligt Nordeas semesterundersökning 2015. Bland barnfamiljerna är andelen ännu högre.

0,43 %

... av månadslönen för varje semesterdag.

Så räknas semestertillägget ut. Med en lön på 20.000 kronor i månaden innebär det ett semestertillägg på 86 kr per dag utöver ordinarie månadslön. De flesta kollektivavtal medför dock ett högre semestertillägg än det lagstadgade.

Juni, juli augusti ...

En fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna kallas för huvudsemester.

Ta ut det roliga i förskott!

Enligt lagen har du inte någon rätt att ta ut förskottssemester, däremot kan arbetsgivaren välja att bevilja det i stället för att göra avdrag på lönen. Då får du istället en skuld hos arbetsgivaren som du blir skyldig att betala tillbaka om du exempelvis säger upp dig innan du har jobbat in dagarna. Skulden skrivs av efter fem år eller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Semesterlön eller semesterersättning?

Semesterlönen är den intjänade ersättning som anställda får under sin semesterledighet. Semesterersättning däremot är intjänad men outtagen ersättning som betalas ut i stället för semesterlön, exempelvis om en medarbetare avslutar sin anställning.

Den som spar den har

Minst 20 semesterdagar måste tas ut varje år. Resterande dagar får man enligt lag spara i upp till fem år för att sedan kunna ta ut en längre, sammanhängande semester.

Febrig på semestern?

I så fall har du enligt semesterlagen rätt att avbryta semestern och spara semesterdagarna till ett senare tillfälle. Dock måste du komma ihåg att sjukanmäla dig så fort du blir sjuk.

Slut på det roliga

Ja du kan faktiskt vara tvungen att avbryta din semester och återgå till ditt jobb. Detta förutsätter dock att det finns särskilda skäl hos arbetsgivaren, till exempel att nästan alla kollegor på arbetsplatsen har blivit sjuka.

Malin Letser