Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i en dom ansett att lagen om skatteflykt är tillämplig vid en viss lösning av generationsskifte i fåmansföretag. Därmed stängs den öppning som tidigare fanns.

Hösten 2015 kom ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden (Resultat 10.2015) som rörde generationsskifte. Skatterättsnämnden fann att ett förfarande där en fader sålde aktier i familjeföretag via nybildade bolag till sin son, och ägde ett så kallat trädabolag indirekt, inte omfattades av Skatteflyktslagen.

Nu har ärendet avgjorts av HFD, som tvärtemot Skatterättsnämnden, finner att lagen om skatteflykt är tillämplig på det aktuella förfarandet. Därmed stängs dörren till den öppning som tidigare var möjlig. Kapitalvinsten vid aktieavyttingen ska enligt HFD beskattas som om de vore kvalificerade enligt 3:12-reglerna. HFD konstaterar att 3:12-reglerna visserligen inte är tillämpliga men att förfarandet som sådant är ett sätt att undvika beskattning enligt dessa regler och därför är lagen om skatteflykt tillämplig i detta fall. Det innebär att fadern även fortsättningsvis ska beskattas för utdelning och kapitalvinst från sitt indirekt ägda trädabolag enligt 3:12-reglerna.

HFD 6600-15.