Det som mäts blir gjort – så kan hållbarhetsredovisning utveckla din affär. samtidigt som de största företagen från och med december måste hållbarhetsrapportera, börjar allt fler mindre företag att hållbarhetsredovisa på frivillig basis. De har sett att hållbarhetsarbete är en investering, inte en kostnad.

Hur vet jag att mitt företag satsar på något som kommer vara lönsamt även på längre sikt?

Hur försäkrar jag mig om att vara en eftertraktad leverantör som uppskattas bland kunder? Hur lockar jag de bästa medarbetarna? Svaret på alla dessa frågor tycks just nu vara hållbarhet.

Många mindre företag är bra på att jobba med hållbarhetsfrågor, men de är inte lika bra på att rapportera om dem. Börja gärna med att tydligt koppla samman företagets affärsidé och verksamhetsmål i företagets hållbarhetsredovisning.

Hållbarhetsbegreppet innefattar såväl miljöfrågor som socialt och etiskt ansvar. Det kan vara en god idé för alla företag, små som stora, att jobba med hållbarhetsfrågor för att säkerställa att deras affärsmodell håller även i framtiden. Det viktiga är att man sätter upp mål och följer upp dem. Om man redovisar resultatet internt eller externt är en sekundär fråga. Men allt oftare ställs hållbarhetskrav i upphandlingsförfaranden och då kan det vara bra att ha en offentlig rapport att luta sig mot.

Risken för större företag är att själva redovisningen blir huvudsaken, i stället för hållbarhetsarbetet. Men det gäller knappast mindre företag som sällan ägnar sig åt saker för syns skull, utan för att det är bra för affären. Detta är också en bra utgångspunkt för att hållbarhetsarbetet ska bli relevant och effektivt. Ett medvetet, modernt hållbarhetsarbete handlar om att identifiera de hållbarhetsrisker och möjligheter som är väsentliga för just ditt företag.

Rakel Lennartsson

Vill du börja hållbarhetsredovisa?

  • Identifiera vilka hållbarhetsfrågor som är viktiga för företaget.

  • Sätt upp en målbild och koppla den till styrkor som exempelvis nyckeltal. Följ upp.

  • Säkra att affärsmodellen håller även i framtiden – också små och medelstora företag behöver jobba med omvärldsanalys.