Lagret byggdes om till boende, men räknas inte som privatbostad. Då fastigheten är en näringsfastighet medges avdragsrätt för ombyggnaden slår kammarrätten fast.

En fastighetsägare byggde om övervåningen på en ekonomibyggnad på en jordbruksfastighet till boende. Byggnaden består av två våningar, och i den undre våningen som varit uthyrd till utomstående finns två förrådsutrymmen. Den övre våningen användes tidigare som lager men efter ombyggnaden är den numera inredd som bostad.

Fastighetsägaren yrkade avdrag för kostnader avseende ombyggnation, och ville även göra avdrag för ingående moms på beloppet. Detta sa Skatteverket nej till och påförde ett skattetillägg. Förvaltningsrätten gick på samma linje.

Frågan överklagades till kammarrätten. Där tog rätten först ställning till om byggnaden skulle klassas som näringsfastighet, eller som så kallat komplementhus. Med komplementhus avses garage, förråd och annan mindre byggnad. Om byggnaden skulle räknas som komplementhus skulle den höra till privatbostadsfastigheten. Därmed skulle den inte kunna ingå i näringsverksamhet utan beskattas i inkomstslaget kapital.

Enligt Skatteverkets allmänna råd om fastighetstaxering bör byggnadens funktion för boende vara avgörande när gränsen dras mellan vad som är komplementhus eller mindre småhus. Dessutom anges att till småhus räknas även en mindre byggnad, om den övervägande delen av byggnadens värde avser sådan del av byggnaden som är inrättad för boende. Även om byggnaden inte självständigt kan utgöra permanentbostad eller fritidshus för en eller två familjer.

I det aktuella fallet ansåg kammarrätten att värdet på den ombyggda delen klart översteg värdet på den del av fastigheten som var inrättad för förråd. Därför konstaterade kammarrätten att byggnaden inte kunde klassas som komplementhus till huvudbyggnaden på fastigheten. Därmed räknas den heller inte som en privatbostadsfastighet.

Kammarrätten konstaterade också att byggnaden rent storleksmässigt är fördelad så att den övervägande delen av byggnaden inte används för ägarens eller närståendes boende. Därför utgör den inte heller i den bedömningen en privatbostadsfastighet, utan klassas som näringsfastighet.

Eftersom byggnaden bedöms vara näringsfastighet medges avdragsrätt för ombyggnationen. Avdrag för ingående moms medges däremot inte då kostnaderna hänför sig till stadigvarande bostad.

Kammarrätten i Jönköping 536–537-14.

Maria Bengtson