Mutor i svenska företag? Nej, det kan inte stämma. Vår självbild är fläckfri, men undersökningar visar att mutor faktiskt förekommer, på både hög och låg nivå i samhället.

Erik Skoglund, korruptionsexpert på EY, tipsar om hur företagare kan undvika att hamna på fel sida om lagen.

Upplever du mutor och korruption som ett problem bland företag?

– Oegentligheter absolut, i form av falska fakturor, felaktiga representationsräkningar, riggade upphandlingar och så vidare. Rena mutor ser vi inte så mycket i små- och medelstora företag, därmed inte sagt att det inte finns. Vi har en självbild att Sverige är förskonade från korruption, men så är det inte riktigt – det förekommer mer än vi vill tro.

Vilken är revisorns roll i detta?

– Revisorn eller redovisningskonsulten kan vara en bra vägledare och utbildare. Man känner ofta de anställda, man kan deras rutiner och känner till kulturen vilket gör att man lätt kan identifiera om företaget riskerar att hamna i oegentligheter. Det kan till exempel vara ett bolag som har växt mycket och snabbt, men som inte har någon representationspolicy att förhålla sig till. Revisorn kan då hjälpa till att ta fram en sådan och visa exempel på hur andra företag jobbar kring det.

Hur kan mitt företag jobba förebyggande?

– Tonen från toppen är essentiell. Att ledning och styrelse föregår med gott exempel är absolut nödvändigt för att skapa en sund företagskultur. Det går inte att gå till en pappersarbetare och säga: det är hårda tider, vi måste spara samtidigt som ledningen flyger privatjet till jaktresor. En korrupt ledning skapar korrupta led genom hela bolaget. Att föregå med gott exempel är bästa sättet att skydda sig. Fina policys betyder ingenting om de inte gäller för chefen.

Vad gör jag om jag är osäker på om jag gör rätt eller inte?

– Använd revisorn som stöd, ring upp eller ta ett möte för att diskutera igenom det som gör dig osäker. Ett typexempel kan vara ”kan jag äta lunch med en kommunalanställd?” Det går oftast utmärkt, men är ni mitt uppe i en upphandling med kommunen är det direkt olämpligt. Vi brukar rekommendera löpsedelstestet, det vill säga fundera på om ditt agerande håller eller om det riskerar att hamna på löpsedlarna. Mitt tips är att inte göra något som man inte kan stå för.

Therese Johansson

4 tips i förebyggande syfte

01 Gör en riskanalys. Börja med att identifiera potentiella risker som kan göra att ditt företag försätts i komplicerade situationer. Det kan till exempel vara om man jobbar med offentliga sektorn, utländska bolag eller sysslar med stor kontanthantering.

02 Ta fram ett regelverk. Varje företag bör ha ett skräddarsytt regelverk kopplat till riskerna man identifierar i sin analys. Det kan vara allt ifrån ett representationsreglemente till tydliga regler kring hantering av offerter och fakturor. Detta ska förstås vara anpassat till verksamheten – den lilla tobaksaffären på hörnet ska inte ha samma regelverk som Volvo.

03 Utbilda och informera. Regelverk och policys är värdelösa om ingen känner till att de finns. För att allt ska vara förankrat hos samtliga medarbetare på företaget behövs en ambitiös utbildnings- och informationsinsats för att förklara hur regelverket ser ut och vad det går ut på, och följa upp eventuella frågor och funderingar.

04 Kontinuerlig uppdatering. Man blir aldrig färdig. Företag är i ständig förändring och utvecklas hela tiden – det kan handla om allt från nya kunder till nya roller eller ny teknik. Därför är det viktigt att utbildningarna och regelverket uppdateras med jämna mellanrum så att de alltid känns aktuella och tidsenliga.