Växer verksamheten? Funderar du på att anställa? Det finns flera viktiga saker att tänka på.

Nytt växa-stöd

1 januari 2017 infördes en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för dig som är enskild närings­idkare och har anställt din första med­arbetare efter 31 mars 2016. Växa-stödet innebär att du endast betalar ålders­pensionsavgiften, 10,21 procent, på den ersättning som betalas till din första anställda.

31,42 % STÅR KVAR

Full arbetsgivaravgift kommer även under 2017 att vara 31,42 procent av den bruttolön och förmånsvärden du betalar ut.

Sedan 1 juni 2016 betalar du full arbetsgivaravgift för alla anställda som är under 65 år. För personer som är födda mellan 1938 och 1951 betalar du 16,36 procent i ålderspensionsavgift och en särskild löneskatt på 6,15 procent. För personer som är födda 1937 eller tidigare betalar du enbart en särskild löneskatt på 6,15 procent.

Kom ihåg!

Om du bedriver verksamhet inom bygg-, restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen måste du enligt lag föra personalliggare. Just nu utreds om kraven ska utvidgas till att även omfatta bilverkstäder, partihandel med livsmedel samt kropps- och skönhetsvård.

80%

Upp till så stor andel av den anställdas bruttolön kan du få i ekonomiskt stöd om du anställer en person som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Mer information om så kallade instegsjobb finns hos Arbetsförmedlingen.

Exempel (kronor):

  • Avtalad lön: 23.000

  • Arbetsgivaravgift (31,42%): 7.227

  • Ersättning: 17.200

  • Lönekostnad utan instegsjobb: 30.227

  • Lönekostnad med instegsjobb: 12.627

5 Viktiga steg för att bli arbetsgivare

1 Räkna

Förutom den anställdas lön tillkommer kostnader för exempelvis semesterersättning och sociala avgifter. På www.verksamt.se finns en lönekalkylator där du kan beräkna din preliminära kostnad för att ha anställda i företaget.

www.verksamt.se

2 Bestäm form

Det finns två typer av anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Kom ihåg att du kan provanställa innan du ger någon en fast tjänst. Du kan även erbjuda arbetspraktik eller prova på-platser till arbetssökande.

3 Registrera

Innan du för första gången betalar ut lön ska du i regel registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Du behöver uppge datum för första löneutbetalning, antal månader per år som lön ska utbetalas, beräknat antal anställda under året samt beräknad lönesumma för ett år.

4 Ta ansvar

Sätt dig in i de skyldigheter du har som arbetsgivare. Exempelvis måste du göra skatteavdrag när du betalar ut lön, betala arbetsgivaravgifter, lämna arbetsgivardeklarationer och lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Du bör även titta på eventuella försäkringar och komma igång med företagets arbetsmiljöarbete.

5 Skriv avtal

Även om muntligt avtal gäller finns det vissa villkor som du måste informera om skriftligt. Av anställningsavtalet ska bland annat följande framgå: tillträdesdag, anställningsform, arbetsuppgifter, arbetstider, uppsägningstid, lön och andra förmåner, semestervillkor och om företaget är anslutet till något kollektivavtal.

Josefin Svenberg