Angelica Persson Ewö är jurist och ansvarig partner för PwC Legal och är särskilt inriktad på generationsskiften. I sitt dagliga arbete hjälper hon företagare att vara förberedda inför stora förändringar. Ofta är det revisorn som har lyft upp frågorna på bordet och berättat varför de är viktiga för verksamhetens framtid. Sedan kommer Angelica och hennes kollegor in och kan identifiera och belysa de brister som den enskilda företagaren har i sina förberedelser för kommande generationsskifte.

Hur bra koll brukar företagarna ha?

– Förvånansvärt många företagare har dålig koll på vad som gäller och vilka konsekvenserna kan bli om de inte tar tag i frågorna. Men när man väl har ett möte som enbart handlar om detta inser de allra flesta betydelsen och vill ta tag i det, berättar Angelica.

Vilka delar är bra att börja ta tag i?

– Man bör upprätta ett aktieägaravtal som bland annat reglerar hur aktierna ska värderas och hur man löser om någon vill kliva av sitt ägande inklusive om någon går bort, se över bolagsordningen samt säkerställa att familjerätten är på plats. De tre delarna är centrala i många situationer, menar Angelica.

– Detta gäller alla ägarledda företag oavsett storlek. Sedan är det viktigt att se överdetta regelbundet, gärna en gång per år, för att hålla allt uppdaterat.

Josefin Svenberg

Börja med detta ...

  • Aktieägaravtalet, som reglerar bland annat hur aktierna värderas vid ett dödsfall.

  • Bolagsordningen.

  • Familjerättsliga avtal, såsom testamenten och äktenskapsförord.