Att underhålla sina nätverk och att få anställda att vilja återkomma. Det är två av hemligheterna bakom lyckade säsongsanställningar. På Icehotel i Jukkasjärvi är verksamheten fyra gånger större på vintern än sommaren. Där vet man hur man ska få personalstrategin att fungera.

När isen smälter vänder de hemåt – då smälter nämligen deras arbetsplats ner till grunden. Icehotel i Jukkasjärvi blir varje vinter hem åt över hundra säsongsarbetare från hela världen, en eftertraktad arbetskraft under intensiva månader.

Icehotel är världens första hotell av snö och is som sedan det första hotellet byggdes år 1989 har återfötts i ny tappning varje vinter. Bakom det hela står entreprenören Yngve Bergqvist, en pionjär inom äventyrsturism som bestämde sig för att se möjligheter där andra såg problem.

– Idén till Icehotel kom efter att jag hört till leda om att det är så hemskt kallt och mörkt i Norrland på vintern. Jag ville vända på det och göra något positivt av kylan, visa på att det finns så mycket ljus mitt i allt mörker – norrsken och all lysande vit snö, säger han.

Varje år reser över hundra säsongsarbetare norrut för att jobba som guider, servitriser, kockar och värdar. Icehotel är en mäktig turismaktör som nu även dragit igång sin nya satsning, Icehotel 365. En året runt-anläggning av is och snö som drivs av energi från midnattssolen. Dock är det fortfarande på vintern som det behövs mest personal.

– Till Icehotel 365 har vi kunnat anställa permanent personal, men till det temporära Icehotel är det säsongsanställningar som gäller. Vi strävar efter att växa och öka lönsamheten, så vi måste hitta rätt balans i beläggningen. Det är en utmaning i en verksamhet som är så pass ojämn under året, på vintern har vi fyra gånger större verksamhet än under barmarkssäsong.

Att få folk att lämna sina vanliga liv och under nästan fem månader bosätta sig 20 mil ovan Polcirkeln mitt i vargavintern kan tyckas svårt. Men enligt Yngve Bergqvist är det aldrig några problem att hitta säsongspersonal.

– Vi har gjort en ordentlig resa och har under våra 28 år lyckats skapa ett starkt varumärke som attraherar folk från hela världen. Vi har personal från Italien, Schweiz, Polen och Grekland för att nämna några. Det ser bra ut på meritlistan att ha jobbat på Icehotel, dessutom lockar äventyret och alla fritidsaktiviteter.

Icehotel har cirka 110 säsongsanställda och 50 som jobbar året runt. I år är det fler återvändare än någonsin bland säsongspersonalen. Ett tecken på att personalstrategin fungerar, säger Yngve.

– Vi jobbar proaktivt med att hålla kontakten med tidigare anställda. Det är intensiva tider både innan och efter öppningen av Icehotel, och det underlättar enormt om vi har personal som redan är inkörda i sina roller och kan hjälpa till att träna upp nya medarbetare.

– Att så många återvänder år efter år känns jättekul, det visar att de trivs och att vi är en arbetsgivare som folk vill jobba hos.

Även om verksamheten till viss del bygger på att personal kommer tillbaka och jobbar fler säsonger, krävs det att nya kommer in för att hålla igång en så pass stor anläggning.

– Vi har ofta flugit ner våra personalchefer till Stockholm för olika rekryteringsevents för att fylla alla roller. Vi är förstås även aktiva i sociala medier och på olika jobbsajter. Dessutom jobbar vi mycket med rekommendationer från medarbetare. Det gäller att underhålla sina nätverk!

Therese Johansson

Fakta

Säsongsarbete – så funkar det!

En säsongsanställning är en tidsbegränsad anställningsform som får tillämpas enligt lagen om anställningsskydd (1982:80) utan att det finns någon gräns för längden på en säsong.

Säsongsarbeten är sådana arbeten som på grund av årstidernas växlingar bara kan utföras under en viss tid av året, till exempel jobb inom skogsbruk, turistnäring, trädgårdsbranschen eller jordbruk. Säsongen kan vara olika lång under olika år – det är ofta vädrets makter som styr. En säsongsanställning tar helt enkelt slut när säsongen är slut.

En säsongsanställd har företrädesrätt till återanställning om hen vid säsongens slut har varit anställd i mer än sex månader under de senaste två åren. Om du inte kan erbjuda återanställning nästa säsong, ska du skriftligt meddela det minst en månad innan den nya säsongen börjar.

En säsongsanställning kan avslutas i förtid och då gäller två veckors uppsägningstid. Uppsägningen måste vara skriftlig och ha saklig grund: arbetsbrist eller personliga skäl.

Källa: verksamt.se, kommunal.se

Yngve Bergqvist

Ålder: 68 år.

Gör: Entreprenör, grundare av Icehotel.

Familj: Fru och barn.

Fritid: Jakt och fiske, åka skidor. Sådant som folk ägnar sig åt här uppe.