Nu ska F-skattesystemet ses över. Regeringen vill ta reda på i vilken omfattning det missbrukas för att undanhålla skatt. Om ett halvår ska en första analys presenteras.

Regelverket som rör F-skatten har funnits sedan 1993, och aldrig setts över ur ett skattefusk- och skatteundandragandeperspektiv. Nu hårdsatsar regeringen för att bekämpa skattefusk och då hamnar F-skatten i fokus. Det sedan fler och fler vittnat om att det fuskas bland vissa företagare genom att personer anlitas som egna företagare i stället för anställda. Något bland annat facket gått ut och kallat ”falska företagare”.

Regeringen har tillsatt en särskild utredare, Lars-Erik Lövdén, som ska se över F-skattesystemet och analysera om det kan missbrukas för att undgå skatter eller avgifter. Han ska också analysera om systemet i dag används för att runda vissa skyddsregler på arbetsmarknaden. Utformningen av systemet ska säkra arbetstagarens ställning.

– Ordning och reda, både på arbetsmarknaden och i skattesystemet är grundläggande för den svenska modellen. Steg för steg bekämpar vi fusk och missbruk av system, sa finansminister Magdalena Anders-son (S), när utredningen presenterades.

Lars-Erik Lövdén har även fått i uppdrag att se över behovet av åtgärder så att det blir lättare för Skatteverket att följa upp företag som är godkända för F-skatt. Med dagens regler är det enbart möjligt att återkalla ett F-skattegodkännande om ett företag får näringsförbud.

Utredaren ska även titta närmare på F-skattesystemet för att se om det kan förändras så att villkoren för att starta, driva och utveckla företag förbättras. I uppdraget ligger också att se om systemet kan förändras så att det bidrar till ökad sysselsättning.

Ett delbetänkande ska lämnas senast 15 juni 2018 och uppdraget ska slutredovisas senast 3 juni 2019.

Översyn av F-skattesystemet dir. 2017:108

Charlotta Marténg

F-skatt

Villkoret för att bli godkänd för F-skatt är att du:

  • bedriver näringsverksamhet,

  • avser att bedriva näringsverksamhet,

  • har lämnat dina deklarationer och betalat dina skatter och avgifter.

Ansökan om F-skatt görs hos Skatteverket.

Om du är godkänd för F-skatt, eller anger att du är godkänd för F-skatt på faktura, offert, anbud eller liknande, ska utbetalaren inte dra skatt eller betala sociala avgifter.

Om du är löntagare och bedriver näringsverksamhet vid sidan om anställningen kan du bli godkänd för skatt med villkor, så kallad FA-skatt. Även ett handelsbolag kan bli godkänt för F-skatt. Är du dock delägare i ett handelsbolag ska du normalt inte vara godkänd för F-skatt utan i stället betala särskild A-skatt.

F-skatten ska tillsammans med övriga skatter och avgifter betalas till ett särskilt bankgirokonto. Betalningen måste vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 12 i månaden, för januari och augusti den 17. Om du redovisar mervärdesskatt på ett beskattningsunderlag som överstiger 40 miljoner, gäller särskilda regler.

Den som missbrukar sitt godkännande för F-skatt kan få det återkallat. Det gäller till exempel om du inte redovisar och betalar dina skatter och avgifter, eller inte lämnar in din inkomstdeklaration.

Källa: Skatteverket