Alla företagare med en webbsida behöver använda sig av seo – sökordsoptimering – för att få största möjliga digitala genomslag.

Resultat leder dig rätt bland alla begrepp och ger dig nycklarna till framgång.

Vad är SEO?

SEO står för Search Engine Optimization och översätts på svenska till sökordsoptimering. Att jobba med företagets sökordsoptimering går ut på verksamheten ska hamna på första sidan på Google när kunden gör sin sökning. Målet är att hamna högst.

Google Analytics

Med Google Analytics samlar du in statistik om din webbsida. Vad googlar dina kunder på när de hamnar hos dig? Vad söker de efter när de väl är på sidan? Använd resultaten som en fingervisning på hur du ska fortsätta ditt arbete.

Via Google Analytics kan du exempelvis analysera konverteringar, alltså klick som leder till köp, från vilka orter besökarna hittar dig och hur många som går in via mobilen.

Verksam på flera orter?

Om du inte har lagt upp dina lokala platser som du vill att dina kunder ska hitta till så är det hög tid att göra det.

Skapa landningssidor för varje lokal plats på din webbplats och se till att de innehåller information om platsen som är av intresse för dina kunder. Identifiera det sökord som beskriver din verksamhet bäst och se till att det finns med i sidtitel, metabeskrivning, huvudrubrik samt i brödtexten på landningssidan. Inkludera även den ort eller stad där platsen finns.

Missa inte!

Absolut viktigast av allt är att innehållet på din webb är relevant och intressant. Börja jobba med texterna på huvudsidan och undersidorna. Våga sticka ut. Ju mer du vågar ta ut svängarna med uttryck, desto större chans att din sajt inte blir som alla andras i din bransch. Först bygger du sidan och fyller med viktigt innehåll – därefter börjar du jobba med SEO.

5 tips för lyckad SEO

Rätt sökord

01 Vilka sökord, sökfraser eller sökfrågor du väljer att använda är A och O. Vad gör ditt företag? Är du exempelvis i byggbranschen kan ett sökord vara: ”reparation”, en fras: ”bygga veranda” och en fråga: ”Vad kostar det att kakla om badrum?”.

Tänk på konkurrenterna – välj helst inga ord som de kan tänkas använda. Fråga dig också: Hur gör dina kunder? Vilka ord söker de på? Anpassa dig efter det kunderna vill ha och är intresserade av.

TIPS: På Google Trends kan du kolla upp populära sökningar.

Relevant innehåll

02 Sökorden ska vara i textrubrik, ingress, metarubrik och ett par gånger i texten på din webb och under-sidorna. Döp bilderna du använder till relevanta sökord så att de inte heter saker som: IMG_7860. Glöm inte heller att ha en titel till webben och undersidorna som matchar din verksamhet. OBS! Se upp för överanvändning av sökorden – det känner Google snabbt av och risken finns att sidan istället hamnar långt ner i söklistan.

Besök och länkar

03 Dela din webb flitigt på ditt företags och dina privata sociala medier, se till att länken finns i pressmeddelanden, be vänner och bekanta besöka din sida och länka till den, länka till webben i din mejl och länka även undersidor med huvudsidan. Sådant gör att din webbsida anses relevant av Google.

Tydlig URL

04 Det är viktigt att din sida och undersidor inte heter saker såsom www.adress.se/!?=37 utan har rena och relevanta URL:er (webbadresser).

Mobilanpassa

05 Hur ser din webbsida ut i mobilen? Tänk alltid ”mobile first” eftersom hälften av alla googlingar numera sker via mobiltelefonen. Mobilsidan ska alltså vara lika snygg, snabb och optimerad som datorsidan.

Sofia Hadjipetri Glantz