Företagsnamn vs. varumärke

Företagsnamn och varumärke – vad är egentligen skillnaden? Företagsnamnet är benämningen på själva företaget och namnet registreras hos Bolagsverket. Varumärket är däremot det speciella kännetecknet för en särskild produkt eller tjänst. Varumärket registreras hos PRV.

14.631

Under 2016 anmäldes 14.631 fakturabedrägerier i Sverige. Det innebär att antalet inkomna anmälningar rörande fakturabedrägerier ökat för tredje året i rad. Kartläggningen har skett av företaget Inyett som gått igenom ett underlag från BRÅ, Brottsförebyggande rådet.

Inyett konstaterar att bluffföretagen och personerna bakom hela tiden hittar nya vägar, och förutom de traditionella fakturabedrägerierna förekommer även vd-bedrägerier, det vill säga att någon utger sig för att vara företagets vd.

Sjukvård via internet momsfritt

Internetbaserad sjukvård är enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, tjänster undantagna från momsplikt. Att däremot erbjuda sjukvårdsupplysning eller sjukvårdsplanering anses, enligt tidigare praxis, inte vara sjukvård och därmed räknas det som tjänster som är momspliktiga.

Ett bolag ansökte om förhandsbesked från Skatterättsnämnden för att få klarlagt hur de tjänster som man tänkte tillhandahålla skulle behandlas när det rörde momsen. Frågan hamnade i slutet av förra året hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Bolaget ska bedriva internetbaserad sjukvård i form av diagnostisering och behandling av sjukdomar och kroppsfel, och har som avsikt att bli registrerad vårdgivare hos Inspektionen för vård och omsorg. Tjänsterna ska erbjudas privatpersoner mot ersättning i form av en fast avgift. Som registrerad vårdgivare kommer bolaget även att kunna skriva ut recept och remittera för provtagning för behandling av vanliga sjukdomar. Läkaren kommer enbart att kommunicera med patienten utan fysisk kontakt, utan i stället kommer dialogen med patienten att ske skriftligen, muntligen eller genom videomöte.

HFD konstaterar i domen att även om läkaren inte träffar patienten rent fysiskt får det anses som sjukvård av det slag som är undantaget från momsplikt.

Högsta förvaltningsdomstolen, 2884-16.

6

Företagskonkurserna i Sverige minskade med drygt sex promille under 2016 jämfört med föregående år, enligt statistik från SCB som Visma sammanställt. Det är en stadig minskning för tredje året i rad. Antalet konkurser i Sverige är rekordlågt och har inte varit så få sedan 2007. Under 2016 gick 6.019 företag i konkurs i Sverige. Totalt har 6,1 av 1 000 företag gått i konkurs under året, vilket påverkat 16.339 anställda.

Långa betaltider problem för små företag

Inom näringslivet finns problem med långa betalningstider och i höstas presenterades en kartläggning om betalningstiderna, gjord på uppdrag av regeringen. Kartläggningen visar att det är de stora företagen som driver utvecklingen mot längre avtalade betalningstider, och även att de betalar sina räkningar för sent i förhållande till de mindre leverantörerna.

Näringsminister Mikael Damberg konstaterar bland annat att Sverige tappar i konkurrens mot andra EU-länder på grund av detta och har därför bjudit in näringslivet för att hitta en lösning på problemet.

Parterna har fått sex månader på sig att träffa en överenskommelse, annars är näringsministern beredd att överväga lagstiftning.

Friskvårdsbidrag kan inte användas som delbetalning för exklusivt gym

Högsta förvaltningsdomstolen sätter stopp för möjligheten att delbetala årskort till exklusiva gym med friskvårdsbidraget. Delbetalningen kan heller inte ses som en skattefri förmån.

Huvudregeln i inkomstskattelagen är att alla inkomster som tas emot av arbetsgivaren ska tas upp som skattepliktig intäkt. Men det finns undantag. Ett av dessa rör personalvårdsförmåner av mindre värde, till exempel möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård.

I ett aktuellt fall ville sökanden teckna ett årsmedlemskap i ett exklusivt gym med en kostnad på 14.000 kronor per år och använda arbetsgivarens friskvårdsbidrag på 4.000 kronor som delbetalning. Vid gymmet erbjöds, utöver fysisk träning, även en rad andra tjänster som relaxavdelning, träningskläder och hälsodrinkar.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som prövat frågan konstaterar att undantagsreglerna i inkomstskattelagen ska tillämpas restriktivt. Friskvårdsbidraget skulle i detta fall fungera som en delbetalning för alla tjänster på gymmet och vid en helhetsbedömning fann HFD att medlemskapet klart faller utanför gränsen för vad som utgör skattefri personalvårdsförmån (av enklare slag). Friskvårdsbidraget blir därför i detta fall en skattepliktig personalvårdsförmån.

Högsta förvaltningsdomstolen, 3733-16.

17 miljarder

Förra året nekade Skatteverket ränteavdrag om 17 miljarder kronor i samband med interna lån. I en rapport som Skatteverket lämnat till regeringen konstateras att lagändringarna om begränsad avdragsrätt för interna räntor verkar ha effekt för att minska skatteplaneringen. Bolagens interna lån har också minskat de fyra senaste åren.

Maria Bengtson