Advokat Anneli Lönnborg skriver i denna månads krönika om skatteavdrag vid utbetalning av förlikningsersättning.

Högsta domstolen har satt ner foten kring begreppet ”i-ett-för-allt” vid förlikning mellan arbetsgivare och arbetstagare. Processen då en arbetstagare och arbetsgivare inte är överens om uppsägningen eller avskedandet är ofta kostsam och slutar många gånger i förlikning. I de flesta fall innebär en förlikning att arbetstagaren får en ersättning – skadestånd – för att denne fått avsluta sin anställning.

Ett aktuellt fall har nyligen varit uppe i Högsta domstolen som prövat frågan om arbetsgivaren haft rätt att göra skatteavdrag på den överenskomna förlikningsersättningen, och om arbetsgivaren uppfyllt sin betalningsskyldighet genom att endast betala ut ersättningen efter skatt.

Domstolen finner att då arbetstagaren är skattskyldig för beloppet ska arbetsgivaren gör avdrag för skatt från ett överenskommet belopp ”i-ett-för-allt”. Arbetsgivarens betalningsskyldighet har därmed uppfyllts när arbetstagaren fått utbetalt överenskommen förlikningsersättning efter avdrag för skatt. Avgörandet ger tydlig vägledning till hur arbetsgivaren ska förhålla sig till begreppet ”i-ett-för-allt”.

Charlotta Marténg