Har ditt företag behov av visselblåsarsystem? Anneli Lönnborg, advokat på advokatfirman Nova, skriver i denna krönika om den nya visselblåsarlagen.

1 januari 2017 trädde en ny lag i kraft som innebär ett särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden. Lagen har redan fått smeknamnet visselblåsarlagen, och syftet är att förenkla skyddet för visselblåsare.

Lagen ska tillämpas på alla arbetsgivare i offentlig och privat sektor och omfattar arbetsgivarens egna arbetstagare men även inhyrd arbetskraft. Det senare innebär att inhyrda arbetstagare jämställs med arbetsgivarens egna arbetstagare i förhållande till lagen.

Då lagen är tvingande kan skyddet enligt lagen inte upphävas eller inskränkas genom avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Detta betyder att man i anställningsavtalet inte kan avtala om att visselblåsarlagen inte ska gälla. Sådana avtal är ogiltiga till den del avtalet upphäver eller inskränker arbetstagarens skydd enligt visselblåsarlagen.

Vad visselblåsarlagen säger är att arbetsgivare inte får utsätta en arbetstagare för repressalier som en följd av att arbetstagaren larmat om så kallade allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens organisation.