Sommaren närmar sig och snart är det dags att räkna ut dina anställdas semesterlöner. Resultat reder ut vad du måste tänka på och förklarar de två beräkningsreglerna – sammalöneregeln och procentregeln.

Semesterlön eller semesterersättning?

Semesterlönen är den intjänade ersättning som den anställda får under sin semester. Den beräknas enligt sammalöneregeln eller procentregeln.

Semesterersättning är intjänad men outtagen ersättning som betalas ut i stället för semesterlön, till exempel när en anställning avslutas.

25

25 dagar. Enligt semesterlagen (1977:480) har en anställd rätt till 25 semesterdagar varje semesterår, om inte anställningen påbörjas efter 31 augusti under semesteråret – då är antalet fem.

Det är bara för intjänade semesterdagar som den anställda har rätt till semesterlön. Övriga semesterdagar är normalt sett obetalda, såvida ni inte har avtalat om förskottssemester.

1 april–31 mars

Semester tjänar anställda vanligtvis in under nämnda period året innan de kan ta ut ledigheten. Det aktuella intjänandeåret är alltså 1 april 2016–31 mars 2017, medan semesteråret är 1 april 2017–31 mars 2018.

3

3 månader. Vid anställningar som pågår högst tre månader får ni avtala bort semesterledigheten. Däremot har den anställda rätt till semesterersättning.

Kolla avtalet!

Har ni kollektivavtal eller hängavtal? Avtalen kan till exempel innehålla högre semestertillägg, fler semesterdagar eller andra beräkningsregler än vad som står i lagen. Kontrollera därför alltid det gällande avtalet innan du beräknar de anställdas semesterlön.

Sammalöneregeln

När? Sammalöneregeln får du använda för anställda som har en fast vecko- eller månadslön.

Hur? Enligt regeln består semesterlönen av den aktuella vecko- eller månadslönen, eventuella fasta lönetillägg samt ett semestertillägg. Semestertillägget per dag är 0,43 procent av månadslönen för anställda med månadslön, och 1,82 procent av veckolönen för anställda med veckolön.

Kom ihåg! Om den anställda har rörliga lönedelar, som exempelvis provision eller ob-ersättning, är semesterlönen för dessa lönedelar 12 procent av den anställdas sammanlagda rörliga lön under semesteråret. Om den rörliga lönedelen kan uppskattas till minst 10 procent av den anställdas totala lön under semesteråret ska du använda procentregeln i stället för sammalöneregeln vid beräkning av semesterlönen.

Exempel: En anställd har en månadslön på 25.000 kronor.

25.000 × 0,0043 = 107,50 kronor per semesterdag utöver ordinarie månadslön.

Procentregeln

När? Procentregeln ska användas för anställda som inte har en bestämd vecko- eller månadslön, anställda vars sysselsättningsgrad har varierat under intjänandeåret och anställda med en hög andel rörlig lön. Du har dock rätt att använda procentregeln för alla anställda oavsett löneform.

Hur? Enligt regeln är semesterlönen 12 procent av den semestergrundande lönen under intjänandeåret vid 25 semesterdagar. Om den anställda har rätt till fler semesterdagar måste du därför öka semesterlönen med 0,48 procent för varje extra dag.

Kom ihåg! Till den semesterlönegrundande lönen räknas inte utbetald semesterlön, vissa fall av permitteringslön och ersättning för semesterlönegrundande frånvaro.

Exempel: En timanställd har 170.000 kronor i semestergrundande lön under intjänandeåret och har rätt till 25 dagars semester.

(170.000 × 0,12) /25 = 816 kronor per semesterdag.

Josefin Svenberg