För att räta ut några frågetecken kring tjänstebil pratade Resultat med Maria Henriksson, revisor på LR Revision i Kiruna.

Hur råder ni era kunder att tänka när det gäller tjänstebil?

– Jag ber alltid kunderna först att resonera kring vilket behov av tjänstebil det finns i företaget. Är det en tjänstebil som bara ska användas i tjänsten eller ska den förmånsbeskattas? Ska tjänstebilen vara tillgänglig för flera anställda på företaget eller bara för en anställd?

– Det är mycket svårt att undvika förmånsbeskattning på en tjänstebil. Därför informerar jag alltid om vilka skattekonsekvenser en förmånsbil innebär samt vilka skyldigheter det finns att föra körjournal, vilka begränsningar det finns att använda tjänstebilen i privat bruk om den inte ska förmånsbeskattas etcetera.

Vad är det som styr beslutet?

– Beslutet styrs oftast av behovet av en tjänstebil i verksamheten samt hur finansieringen ser ut. Hur tjänstebilen ska hanteras skattemässigt brukar i regel inte ha så stor påverkan på beslutet, utan det är mer en fråga om hur det ska hanteras praktiskt.

– De flesta företag väljer att leasa tjänstebilen, då får företaget avdragsrätt för halva den ingående momsen på leasingavgiften. Vid köp av personbil får de ingen avdragsrätt alls för den ingående momsen. Även leasingperioden och restvärdet beaktas.

Hur ska man avgöra om en anställd ska få tjänstebil eller inte?

– Det är alltid behovs- och kostnadsfrågor. I många fall erbjuds förmånsbilar i stället för en löneökning eller bonus. Arbetsgivaren vill givetvis ha det så kostnadsneutralt som möjligt.

– När man kommer överens om förmånsbil är det viktigt att den anställde är medveten om konsekvenserna för exempelvis skatt och pension. Ett bruttolöneavdrag kan även medföra lägre ersättningar vid exempelvis sjukfrånvaro och föräldrapenning.

Spelar det någon roll vilken sorts bil man kör i tjänsten?

– Givetvis spelar val av tjänstebil roll. Det finns miljöklassade bilar som har reducerade förmånsvärden.

Räknas det som privat körning om man kör arbetsbilen till och från jobbet?

– Vid bedömningen om den anställde använder bilen privat har det betydelse var den anställde har sin arbetsplats. Anställda som har sin arbetsplats i bostaden som bas för sitt arbete har inga resor till och från jobbet.

Anställda som inte har sin bas i bostaden, kan inte ta hem tjänstebilen vid dagens slut utan att förmånsbeskattas eftersom resor till och från jobbet är privata. Detta gäller även om man har något tjänsteärende att uträtta, exempelvis ett kundbesök eller liknande, vid dagens början eller slut. Händer det dock vid enstaka tillfällen, mindre än tio per år, behöver det inte förmånsbeskattas.

Är det lönsamt med tjänstebil nu med tanke på det låga ränteläget?

– Eftersom statslåneräntan är en av parametrarna vid beräkningen av förmånsbil så påverkar den låga räntenivån också förmånsvärdet. De senaste årens räntenivåer har medfört att det varit billigare nu med förmånsbiljämfört med tidigare.

Förmånsvärde

I vissa fall kan förmånsvärdet för tjänstebilen reduceras om den klassas som en miljöbil. Detta gäller för bilar av typen:

  • Elbilar

  • Laddhybridbilar

  • Gasbilar

Förmånsvärdet justeras ned till en jämförbar bil utan miljöteknik. Sedan reduceras förmånsvärdet med 40 procent, max 16 000 kronor för inkomstår 2012–2016 och max 10 000 kronor från och med inkomstår 2017. Reglerna är tidsbegränsade och gäller till och med inkomståret 2020.

Förmånsvärdet grundas på:

9 procent av nybilsvärdet (inklusive extrautrustning enligt Skatteverkets nybilsprislista)

31,7 procent av prisbasbeloppet (44 800, 2017)

75 procent av statslåneräntan multiplicerat med nybilspriset

Det enklaste sättet att räkna ut förmånsvärdet är genom tjänsten Bilförmånsberäkning på Skatteverkets webbplats.

www.skatteverket.se

I bilagan Förmåner: Lathund för beskattning av anställningsförmåner 2017, som följde med Resultat nr 2, finns ett längre avsnitt om bilförmåner.

Har du tappat bort din lathund? Beställ en ny genom kundservice hos FAR på 08–506.112 00 eller kundservice@far.se

Lathunden finns också tillgänglig i Resultat-appen.