När Emmy Morehed på Pronode Technologies tog experthjälp och lärde sig om tullhantering öppnades en ny, komplicerad värld – men med möjligheter till bättre resultat.

I Kungsbacka finns Pronode Technologies som tillverkar laptoptillbehöret Airbar, en liten enhet som kopplas in via usb-uttaget för att ge datorn touchfunktionalitet. Företaget startades i slutet av 2015 och är en perfekt matchning mellan de två ägarbolagen: Neonode Technologies som utvecklar och licensierar teknik för pekskärmar, och Propoint som tillverkar elektronikprodukter.

Tullfrågor har varit på Pronodes agenda sedan start eftersom tre av komponenterna till Airbar importeras från tredje land. Därefter sker produktionen från kretskort till modul i Kungsbacka, innan slutmonteringen av Airbar görs i Malaysia.

Emmy Morehed började som Supply Chain Manager hos Pronode förra året och förutom inköp och logistik blev tull ett av hennes ansvarsområden.

– Vi har ett bra samarbete med vår transportör som sköter våra tulldeklarationer. Men även om vi har ett ombud är det ju vårt ansvar att uppgifterna är korrekta. En helt ny värld öppnade sig när jag skulle sätta mig in statistiska varukoder, tillstånd, tullavgifter och så vidare. Det tar tid att lära sig allt eftersom många olika parter och uppgifter är inblandade, men när man väl har kunskapen är det inte särskilt svårt, säger Emmy.

I sin roll ser hon ofta hela flödet och har nu satt upp de rutiner hon behöver för att alla deklarationer ska bli rätt.

– Om man inte har rutiner är det lätt att något slinker igenom och eftersom allt är kopplat till Skatteverket är det viktigt att varje siffra blir rätt. Därför är det bra för företag att skapa rutiner för egenkontroll och utse en person som ansvarar för dem.

Pronode har tagit experthjälp kring hur de ska hantera import och export.

– Det har bland annat lett till att vi lämnat in en ansökan om aktiv förädling, som kan ge tullbefrielse. En tullbelagd komponent som vi importerar från Malaysia används nämligen som insatsdel i komponenten som vi sedan skickar tillbaka till landet för slutmonteringen. Enligt våra prognoser och beräkningar skulle ett tillstånd och tullbefrielse innebära en besparing för oss på 2,5 miljoner kronor över tre år. Så en korrekt tullhantering är definitivt viktig för företagets ekonomi, säger Emmy Morehed.

Josefin Svenberg

Pronode Technologies AB

Grundades: 2015.

Ägare: Neonode Technologies AB och Propoint AB.

Medarbetare: 12.

Ort: Kungsbacka.