Höjd skatt på kapitalförsäkringar, utvidgat växastöd och flygskatt. Det är några av punkterna i regeringens budgetförslag för 2018.

Både förbättringar och försämringar för företagarna finns i budgetpropositionen för 2018. Regeringen har lagt fram propositionen tillsammans med Vänsterpartiet, och om den klubbas i riksdagen träder en rad förändringar i kraft 1 januari 2018.

Om ungefär en månad, i mitten av november, väntas riksdagen behandla budgeten. När finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade budgeten 20 september möttes den av blandade reaktioner. Swedbank och Sparbankernas företagarekonom Johan Kreicberg var en av dem som kritiserade den höjda skatten på kapitalförsäkringar.

– Indirekt betyder höjd skatt på kapitalförsäkringar att de som satsat sitt yrkesliv på att bygga upp ett företag drabbas av höjd pensionärsbeskattning, sa han.

Johan Kreicberg konstaterar att många företagare väljer att ta ut en låg lön, eller ingen alls, de första åren. Om möjlighet sedan finns görs avsättningar till direktpension som ofta placeras i en kapitalförsäkring. Höjd skatt på kapitalförsäkringar, som är en vanlig pensionslösning för företagare, ifrågasätts därför.

Något som däremot välkomnas i budgeten är satsningarna på yrkesutbildningar och yrkeshögskolan. Tillväxten för småföretag i dag hindras många gånger av brist på yrkesutbildad personal. Regeringen föreslår också att den sänkning av arbetsgivaravgifterna som i dag gäller enskilda näringsidkare även ska omfatta aktiebolag som inte har någon anställd, eller endast en anställd som också är delägare eller närstående till delägare, samt till handelsbolag utan anställda och med högst två delägare.

Den omdiskuterade flygskatten finns också med i budgetpropositionen. En ny skatt föreslås på 60 kronor, 250 kronor eller 400 kronor beroende på hur lång flygresan är. Den lagen föreslås träda i kraft 1 april 2018.

Läs mer: Budgetpropositionen 2018

Charlotta Marténg

3 andra förslag som rör företagare

Skattetillägg vid rättelser på eget initiativ

Regeringen vill ge Skatteverket möjlighet att ta ut skattetillägg även när rättelse skett på eget initiativ. Om det är lämpligt bör skattetillägg kunna tas ut vid rättelser efter det att Skatteverket har informerat om myndighetens generella kontrollaktioner. Förslaget bör träda i kraft 1 augusti 2018, skriver regeringen.

Bonus-malus för lätta bilar

Regeringen föreslår ett bonus-malus-system för nya lätta fordon, det vill säga personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Syftet är att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp. Regeringen vill att förslaget träder i kraft 1 juli 2018.

Skattelättnader för personaloptioner

Förslaget om skattelättnader för personaloptioner innebär att om en anställd får en personaloption av sin arbetsgivare ska den anställde inte förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala arbetsgivaravgifter. I stället sker beskattning först när den aktie, som den anställde har köpt genom att utnyttja personaloptionen, säljs. Beskattning sker då som inkomst av kapital.