Som företrädare för ett bolag har du ett långtgående ansvar. Om du inte har koll på företaget kan det stå dig dyrt. Få ursäkter godtas av domstolarna.

Under våren och sommaren har ansvarsfrågan i aktiebolag diskuterats. En dom i kammarrätten i våras föranledde senare en debatt i riksdagen, där fokus låg på om dagens företrädaransvar är rimligt eller inte.

Någon förändring av reglerna ser i nuläget inte ut att vara på gång, och klart är att företrädaransvaret är långtgående. Utöver det etiska- och moraliska ansvar som kan följa med ett åtagande i ett företag kommer också ett personligt straff- och skadeståndsansvar. Något som märks bland domsluten från förvaltningsdomstolar och kammarrätter.

I slutet av augusti avslog Kammarrätten i Göteborg ett överklagande från en kvinna som av underinstansen förvaltningsrätten ansetts betalningsansvarig för ett bolags skulder. Kvinnan menade att hon aldrig varit företagets faktiska företrädare, utan bara ett namn på pappret och att hon saknade insyn i bolaget. Den förklaringen räckte dock inte till att slippa undan ansvar. I sin egenskap av företrädare för bolaget var det kvinnans ansvar att redovisa och betala skatt på respektive förfallodag.

Ofta blir det fällande domar när rättsinstanserna prövar frågorna, men ibland händer det att företrädaransvaret upphävs. Kammarrätten i Sundsvall meddelade i september i en dom att en kvinna inte skulle påföras betalningsansvar. Kvinnan hade av misstag registrerats som styrelseledamot när det bara var tänkt att hon skulle vara suppelant. I det aktuella fallet drar rätten slutsatsen att det är ostridigt att kvinnan inte har deltagit i styrelsearbetet och inte varit faktisk företrädare. Därför ska hon inte heller påföras betalningsansvar.

Kammarrätten i Sundsvall 1005-17

Kammarrätten i Göteborg 2941-17

Charlotta Marténg

Vad gäller?

Här är några av de viktigaste lagarna och förordningarna du som företagare bör ha koll på.

Aktiebolagsförordningen (2005:559)

Reglerar bland annat hur ett aktiebolag ska registreras.

Aktiebolagslagen (2005:551)

Innehåller bestämmelser för aktiebolag. Lagen skyddar bolaget, aktieägare och andra intressenter, men ger även ägarna möjlighet att bestämma vilka regler som ska gälla för bolagets förvaltning.

Bokföringslagen (1999:1078)

Reglerar hur bokföringsskyldiga fysiska och juridiska personer ska upprätta sin bokföring.

Årsredovisningslagen (1995:1554)

Innehåller bestämmelser om hur årsredovisning, koncernredovisning och delårsrapport ska upprättas och offentliggöras.