Ett bolag i ett skatteparadis kan inte betraktas som ett svenskt aktiebolag. Högsta förvaltningsdomstolen stänger dörren till skattefri utdelning.

I Resultat nr 4/2017 uppmärksammades ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden. Nämnden hade tagit ställning i en fråga rörande ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna i Karibien. Ett svenskt aktiebolag avsåg att bli delägare i ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Bolaget var ett så kallat ”company limited by shares” vilket, som bolagsform, påminner mycket om ett svenskt aktiebolag. Bland annat är bolagets ägare – om det finns minst en – inte personligen ansvariga för bolagets skulder såvida bolagsordningen inte anger annat.

Skatterättsnämnden menade att bolaget kunde betraktas som ett svenskt aktiebolag, och på det sättet omfattas av de svenska reglerna om skattefri utdelning och kapitalvinst för näringsbetingade andelar i inkomstskattelagen.

Föga förvånande överklagades förhandsbeskedet av Skatteverket till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som nu sagt sitt.

Högsta förvaltningsdomstolen ändrar Skatterättsnämndens förhandsbesked och förklarar att utdelning och kapitalvinst inte är skattefri. Kärnfrågan är om det utländska företaget kan ses som ett ”inkomstskattesubjekt” i hemlandet. Där delar HFD inte Skatterättsnämndens uppfattning. Majoriteten i Skatterättsnämnden ansåg att ett ”company limited by shares”-bolag är ett ”skattesubjekt”.

Nej, säger HFD. Bolaget är inte ett inkomstskattesubjekt i sitt hemland, och motsvarar därmed inte heller ett svenskt aktiebolag. Andelarna är därför inte näringsbetingade, och utdelning och kapitalvinst inte skattefri.

Skatterättsnämnden 56-15/D

Högsta förvaltningsdomstolen 438-17

Charlotta Marténg