Per Karlsson, auktoriserad revisor, EY Nordvästra Skåne.

Att revidera gamla stiftelser är ofta som ett uppdrag vilket som helst för en revisor, förutom att det ibland handlar om att kontrollera att stiftelsen följer förskrifter som kan vara flera hundra år gamla. Allt ska ske enligt testatorernas vilja.

– Egentligen är det inget speciellt, men det kan vara intressant och annorlunda. Många stiftelser bildades i en annan tid och då får man försöka överbrygga tiden och tolka vad donatorn ville med sin stiftelse, säger Per Karlsson, revisor på EY Nordvästra Skåne.

Per Karlsson har uppdrag som revisor för ett antal stiftelser, bland andra von Reiserska stiftelsen som bildades under 1700-talet, och Dunkerska stiftelsen, en av Sveriges rikaste stiftelser. Han reviderar även ett antal mindre stiftelser som Helsingborgs stad har samlat ihop.

– Revisorns uppdrag handlar om kontroll över att tillgångarna genererar avkastning. Jag granskar också att stiftelsen betalar ut enligt statuterna man har och att det går till rätt ändamål.

Tanken om ändamålen i gamla stiftelser var säkert goda när de bildades, men de tillkom i en annan tid och i dag kan det ibland vara svårt att hitta lämpliga mottagare av bidrag.

– Det blev som ett mode på 1900-talet att bilda stiftelser till minne av sig själv. Men ändamålen fungerar inte idag, det kan handla om välgörenhet inom väldigt begränsade områden eller till förmån för yrken som inte finns längre, säger Per Karlsson.

En stiftelse får som huvudregel inte ändra sina föreskrifter utan tillstånd av Kammarkollegiet eller länsstyrelsen. Om det blivit för svårt eller omöjligt att följa testatorns vilja när förhållandena ändrats kan man ansöka om så kallad permutation.

– Man kan ansöka om att få ändra eller justera i förordnandet hos Kammarkollegiet, men det är inte enkelt att få permutera en stiftelse. Ett annat alternativ kan vara att hitta ändamål så man kan betala ut de pengar som finns kvar och tömma ut stiftelsen. Efter det den kan läggas ner.

Per Karlsson har inte mött något stort intresse för att bilda nya stiftelser.

– Man låser ju in pengarna, det skulle i så fall vara insamlingsstiftelser för välgörenhet, att samla in pengar för behövande och forskning, som Cancerfonden och liknande.

Men om man har en förmögenhet och inte vill att släktingarna ska sätta sprätt på alltihop på en gång när man är död?

– Ja, då skulle man till exempel kunna bilda en familjestiftelse och dela ut en årlig livränta i stället, säger Per Karlsson.

LÄS MER OM STIFTELSER PÅ SKATTEVERKETS WEBB