Underskatta inte styrelsearbetet och var inte rädd för att ta in en extern styrelseledamot. Men gör din hemläxa noga och se till att ha en bra kravprofil när du letar efter en ny styrelseledamot.

Sverige är ett av de länder i Europa som har högst andel kvinnor i börsbolagens styrelser. Men att vara styrelseledamot kan vara mycket mer än att sitta i ett stort noterat bolag. För många handlar kanske uppdraget om att vara ledamot i en närståendes bolag, eller i sitt eget bolag. Maria Öhman, vd på Styrelseakademien Sverige, ger ett råd som gäller alla, oavsett om du arbetar i en stor eller en liten styrelse: Underskatta inte styrelsearbetet.

– Vi arbetar för en professionalisering av styrelsearbetet och vår vision är att alla styrelser ska ha minst en extern ledamot. En extern ledamot kan öppna upp ögonen och hjälpa styrelsen och ägarna att blicka framåt. Att vara styrelseledamot är en kompetens som vilket annat jobb som helst, säger hon.

För företaget kan det spela stor roll att få in en extern ledamot i styrelsen. Någon som kan skapa strategier och strukturer och hjälpa företaget på rätt väg.

– Man ska inte underskatta vikten av själva styrelsearbetet. Traditionellt sett har inte ett styrelseuppdrag setts som ett arbete, utan man ”satt i” en styrelse. Nu är styrelseledamot ett gebit, säger hon.

Utvecklingen av rollen som styrelseledamot är något många företag och företagare kan dra nytta av. Men för den som startat sitt eget företag, och kanske drivit det själv med endast familjemedlemmar i styrelsen i alla år, kan det ta emot att ta in en extern ledamot.

– Det gäller att göra det med ett öppet sinne och att inse att det kan finnas andra sätt att göra saker än sättet man själv alltid arbetat på, säger Maria Öhman.

För att sammansättningen i styrelsen ska bli lyckad krävs dock att företaget vet vad det vill, och att det finns en tydlig kravprofil. Maria Öhman rekommenderar att man tänker igenom vart företaget är på väg, och om det är några särskilda utmaningar man står inför.

– Ska ditt företag expandera? Behövs det nytt kapital? Fundera igenom vad det är ni behöver innan ni rekryterar. Och du som får frågan om du vill vara styrelseledamot – tänk efter om du har tid. Ett styrelseuppdrag tar mer tid än vad man kanske tror om det ska göras bra, säger hon.

En fråga som varit aktuell för Styrelseakademien den senaste tiden har varit den om styrelsearvoden och hur de ska faktureras. Resultat har tidigare berättat om den dom från Högsta förvaltningsdomstolen som i korta drag innebär att styrelsearvoden inte kan faktureras från eget bolag utan ska beskattas som tjänst.

Med anledning av domen har Skatteverket ändrat den praxis som funnits sedan 2009, och ändringen gäller både för fakturering från juridisk person och från enskild näringsverksamhet.

– Vi anser att ett styrelseuppdrag skattemässigt ska ses som vilket konsultuppdrag som helst, säger Maria Öhman.

Charlotta Marténg

Styrelseakademien

Bildades 1991 och är en ideell oberoende förening. Med cirka 7.000 medlemmar är Styrelseakademien Sveriges ledande forum för styrelsearbete. Det är inte bara styrelseledamöter som kan bli medlemmar utan alla som är intresserade av styrelsefrågor. Föreningen består av 16 lokalföreningar från norr till söder och årligen utbildas cirka 2.000 personer i styrelse- och ägarfrågor. Ordförande för Styrelseakademien Sverige är Per Westerberg, och styrelsen har sju ledamöter. Maria Öhman är vd för verksamheten.