Handlar ditt företag med företag eller privatpersoner i Storbritannien? Då kommer du att påverkas av Brexit. Bland annat gäller det att se upp när det handlar om moms.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har pågått för fullt och ska vara klara nu i dagarna. Med största sannolikhet kommer det att finnas övergångsbestämmelser fram till sista december 2020. Det är det som i media beskrivs som en mjuk Brexit. Om parterna inte kommer överens blir det däremot vad som beskrivs som en hård Brexit.

Båda alternativen kommer att påverka dig som företagare, och som privatperson, om du handlar med andra företag eller privatpersoner i Storbritannien.

Frågan uppmärksammas även på Skatteverkets webb, och myndigheten informerar kring vad som är viktigt att tänka på. Bland annat påverkas moms och punktskatter.

Vid en hård Brexit kommer Storbritannien att ses som ett tredje land, det vill säga land utanför EU. Skatteverket skriver på sin webb att då kommer försäljning av varor till Storbritannien att ses som export. Det innebär till exempel:

  • att försäljningar till företag i Storbritannien inte längre ska redovisas i periodisk sammanställning,

  • att det inte längre kommer att vara möjligt att kontrollera brittiska VAT-nummer samt

  • att reglerna om distansförsäljning inte längre kan tillämpas, eftersom även försäljning av varor som transporteras till privatpersoner i Storbritannien normalt kommer att ses som export.

Inköp av varor från Storbritannien kommer också normalt att ses som import, och vid export och import ska tulldeklarationer lämnas.

Den som är registrerad för moms i Storbritannien behöver kontakta skattemyndigheten där för att få information om hur registreringen kan förändras. Och det kommer inte längre gå att ansöka om återbetalning av moms från Storbritannien via Skatteverkets portal.

Charlotta Marténg