Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult, Stabilisator.

För att får svar på några av de vanligaste frågorna kring tjänstebilar pratade Resultat med Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult på Stabilisator i Östersund.

– Det är inga lätta frågor men jag har försökt att ge några riktlinjer som vi brukar ge våra kunder. Jag har förutsatt att bilen även ska användas privat och då kommer att vara förmånsbeskattad.

– Något annat man bör tänka på när det gäller förmånsbil är att överväga att i stället göra ett nettoavdrag för förmånen, säger Petra Örjegren.

Hur råder ni era kunder att tänka när det gäller tjänstebil?

– Det beror helt på vilken typ av bil företagaren tänker skaffa – är det en bil som är äldre än tre år eller till ett mindre värde (cirka 200.000) lönar det sig inte att ha den som förmånsbil. Då är det är bättre att köpa privat och ta ut milersättning. Kommer man däremot att köpa en nyare och dyrare, eller miljöklassad bil, eller om man kommer att köra mer än 3.000 mil i tjänsten är det nästan alltid bättre med förmånsbil.

Hur ska man avgöra om en anställd ska få tjänstebil eller inte?

– Det är behovet som styr. Kommer den anställde att köra mycket i tjänsten kan det vara något att överväga, annars handlar det om en löneförhandling. Andra aspekter är om det finns behov att transportera verktyg och så vidare.

Spelar det någon roll vilken sorts bil man kör i tjänsten?

– Självklart tycker jag det. Ska det vara en bil med företagets logotyp på så bör bilen följa företagets värdegrund. Vi har till exempel precis beställt två elbilar för att signalera att vi bryr oss om miljön och hållbarhet. Vi kommer att sätta vår logga på dessa och även skaffa elstolpar som våra kunder kan använda när de kommer för att besöka oss.

– Jag tycker även att man ska ha någon form av policy för hur man använder bilen – man vill ju inte gärna ha en fartdåre som kör omkring med företagets logga. Att köpa en allt för vräkig bil kan ju också ge kunder och leverantörer en negativ bild av företaget.

Räknas det som privat körning om man kör arbetsbilen till och från jobbet?

– Generellt är det så men till exempel fackförbundet Byggnads har andra regler när de kör ut till byggplatser. Så det beror till viss del på vilket kollektivavtal man omfattas av. Har du tänkt att inte bli förmånsbeskattad för bilen ska den lämnas på arbetsplatsen för att det inte ska räknas som att du disponerar den på fritiden.