Uttag av obetald semester kan inte jämställas med intjänade betalda semesterdagar. I alla fall inte när sjukpenninggrundande inkomst ska beräknas.

I slutet av förra året kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som rör beräkning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det är Försäkringskassan som fastställer en persons sjukpenninggrundande inkomst, och den ligger sedan till grund för beräkningen av flera olika ersättningar inom socialförsäkringssystemet. Huvudregeln är att SGI bestäms utifrån den årsinkomst en försäkrad kan antas få från anställning och annat förvärvsarbete.

I den aktuella domen från Högsta förvaltningsdomstolen, där kammarrättens dom upphävs och förvaltningsrättens fastställs, meddelar domstolen att uttag av obetald semester inte kan jämställas med intjänade betalda semesterdagar vid beräkning av sjukpenninggrundande inkomst. Detta eftersom obetald semester inte är intjänad och därför inte genererar någon inkomst.

Inte heller går det att använda sig av sjukpenninggrundande inkomstskydd, så kallat SGI-skydd. SGI-skyddet är ett skydd under längst tre månader där en försäkrad får behålla sin tidigare sjukpenninggrundande inkomst vid avbrott från sitt arbete under en kort period. Däremot täcker den inte fall där den försäkrade inskränker sin arbetstid under en kort period.

Maria Bengtson

HFD mål nr 7041-17

Liten ordlista

Semesterlön

Ersätter den ordinarie lönen under semester.

Semestertillägg

Extra tillägg på semesterlönen när sammalöneregeln tillämpas.

Semesterersättning

Betalas ut månadsvis vid tillfällig eller tidsbegränsad anställning. Betalas också ut när en anställning avslutas. I det fallet omfattar semesterersättningen återstående semesterdagar för innevarande år, samt sparad semester från tidigare år.

Förskottssemester

Arbetsgivaren kan ge betalda semesterdagar i förskott till en anställd. Dessa skrivs vanligtvis av efter fem års anställning, men fram till dess är det pengar som lånas av arbetsgivaren, något som kan vara viktigt att komma ihåg som anställd om man slutar inom fem år.

Semesterskuld

Den verkliga semesterskulden måste fastställas för varje anställd så att det blir rätt. Håll koll på om den anställde har semesterlönegrundande frånvaro – i så fall kan det vara så att ingen bruttolön registreras i löneprogrammet och därmed inte heller någon semesteravsättning.