Mer komplex lagstiftning och nya utredningar driver ökad rådgivning i år.

  • Regler om obligatorisk upplysningsskyldighet för gränsöverskridande transaktioner införs 1 juli 2020. Reglerna gäller för skattearrangemang som ger en skatteförmån. Lagstiftningen är medvetet vagt utformad. Över 90 000 upplysningar väntas lämnas in årligen från Sverige.

  • Kontroll och regelefterlevnad ökar i betydelse. Det blir allt viktigare att göra rätt och undvika gråzoner. Fokus på hållbarhet syresätter denna trend.

  • En översyn av 3:12-reglerna har aviserats. Både förändringar och skatteskärpningar väntar. Sådana oroar och motiverar en genomgång av handlingsalternativ. Höjs skatten på gränsbeloppet?

  • Nya regler för enskild näringsverksamhet, främst jord- och skogsbruk, och handelsbolag. I augusti i år ska en nytillsatt utredning presentera förslag som berör periodiseringsfond, expansionsmedel samt positiv och negativ räntefördelning. Även här är det dags för en kontakt med skatterådgivare!

  • Moms och punktskatter. Den pågående skatteväxlingen mellan arbete och miljö leder till fler punktskatter. Samtidigt blir momsproblemen fler i takt med att allt mer offentligt finansierad verksamhet utförs av privata bolag.

  • Sänkningar av arbetsgivaravgifter för grupper som behöver sysselsättning. Avgränsningsfrågor ger sysselsättning. Detsamma gäller ökad beskattning av utländska gästarbetare. Nya regler införs i vår.

Som om detta inte räcker lurar i vassen utredningar om en ny arvs- och gåvoskatt, en exitskatt och en mer omfattande beskattning av fastigheter.

Hans Peter Larsson, skatteansvarig och Auktoriserad Skattekonsult FAR