Hur ska arbetsgivarna agera i spåren av coronaviruset? Om detta skriver Resultats krönikör Anneli Lönnborg.

Att bedöma risker för smittspridning och att vidta åtgärder för att säkerställa sina anställdas hälsa (och i detta fall indirekt även övriga samhällsmedborgares hälsa) ingår i arbetsgivarens skyldighet att i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter bedriva ett så kallat systematiskt arbetsmiljöarbete.

I vissa kollektivavtal finns en särskild regel om avstängning på grund av medicinska skäl. Om kollektivavtal saknas har arbetsgivare rätt att beordra att en anställd ska stanna hemma på grund av risk för smittspridning. Arbetsgivaren ska dock ha fog för att beslutet behövs för att förhindra att smitta sprids. Den anställde har under sådana omständigheter rätt, under tiden hen beordrats vara hemma, till samma lön som hade varit fallet om hen hade varit på arbetet förutsatt att den anställde arbetar under sin tid hemma.

Som anställd har man inte rätt att arbeta hemifrån eller stanna hemma på grund av oro för att bli smittad på arbetsplatsen, om inte arbetsgivaren och den anställde kommer överens om detta. Den som stannar hemma på grund av oro utan att ha fått detta godkänt från arbetsgivaren anses som olovligen frånvararande.

Vidare gäller att arbetsgivaren med stöd av sin arbetsledningsrätt har rätt att tillfälligt göra organisationsförändringar, till exempel omfördelning av arbetsuppgifter eller omplacering av anställda, för att täcka oförutsedda och tillfälliga personalbortfall på grund av coronafall.

Denna krönika är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.