Har du flyttat hem kontoret? Kanske försett det med skrivare och annan utrustning som företaget stått för? Se upp så att du inte blir förmånsbeskattad.

Resultat har vänt sig till Louise Sjödin, redovisningsexpert på KPMG, för att ta reda på vad som gäller när man flyttar hem kontoret under coronakrisen. Risken är nämligen stor att frågan om förmånsbeskattning väcks. Och det som kan vara skattepliktigt arbetsredskap för en anställd kan vara skattefritt för en annan.

Om man bara hem sin vanliga laptop från kontoret i samma stad så blir det egentligen inga större konsekvenser. Om man däremot väljer att exempelvis köpa in arbetsredskap till hemmakontoret så kan det leda till förmånsbeskattning.

– Om en arbetsgivare lämnar bidrag till en anställds privata inköp av exempelvis headset eller skrivare blir bidraget skattepliktig lön och arbetsgivaravgifter ska erläggas av arbetsgivaren. Detta innebär dock att redskapen blir den anställdes privata egendom. Eftersom inköpet är privat kan arbetsgivaren inte dra av någon moms på inköpet, säger Louise Sjödin.

Hon konstaterar samtidigt att bedömningen kan bli en annan om arbetsgivaren står för själva inköpet av arbetsredskapet. Men en förutsättning för skatte-frihet är då att arbetsredskapet är viktigt för att den anställde ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. Samtidigt behöver arbetsredskapet inte vara direkt nödvändigt för arbetet.

För att det ska vara fråga om ett skattefritt arbetsredskap krävs också att det är arbetsgivaren som äger eller leasar det aktuella redskapet. Det innebär också att arbetsredskapet ska återlämnas till arbetsgivaren när anställningen upphör.

– Arbetsredskapet är i detta fall alltså arbetsgivarens egendom, säger Louise Sjödin.

Och det gäller att hålla koll på detta. Ett arbetsredskap kan vara skattepliktigt för en anställd men skattefritt för en annan.

– Man måste göra en individuell bedömning från fall till fall, säger Louise Sjödin.

Avdragsförbudet för moms och stadigvarande bostad behöver också beaktas.

Inköpet kan även ske genom att den anställde gör själva inköpet men att arbetsgivaren därefter ersätter den anställde efter inlämnade av kvitto.

– Utläggskvittot ska kunna användas som verifikation i arbetsgivarens bokföring, säger Louise Sjödin.

Text: Björn Dickson