Bakgrund

Två revisorer (sökandena) har frågat RN dels om de kan vara valda revisorer i en förening som utgör ett nätverk för konsulter samtidigt som de, utan att själva vara medlemmar i föreningen, deltar i föreningens projektverksamhet tillsammans med andra konsulter (Del I), dels om de kan vara medlemmar i föreningen och delta i dess projekt tillsammans med andra konsulter under förutsättning att sökandena inte medverkar i projekt i vilka någon av deras revisionsklienter deltar (Del II). Bakgrunden är följande. I sydöstra Sverige har bildats ett samverkansprojekt med syfte att stärka regionens konsulter och tillvarata företagens utvecklingspotential på den internationella konsultmarknaden genom samverkan vid internationella uppdrag. För genomförande av projektet har en ideell förening bildats. Dess verksamhet kommer att bestå i administration av nätverket av konsulter och utbildning av konsulterna. Högst femtio konsultföretag kommer att erbjudas medlemskap i föreningen. Bland medlemmarna kan komma att finnas revisionsklienter till sökandena. Det kommer senare att bildas ett aktiebolag som ska ägas av föreningen och sköta marknadsföring, projektledning och administration av erhållna uppdrag. Verksamheten kommer att finansieras av bland andra biståndsorganet SIDA, Världsbanken, EUs fonder och de deltagande konsultföretagen. Huvudsakligen kommer verksamheten att bestå i genomförande av projekt i Lettland, Litauen, Kaliningrad och Polen. Projekten ska upphandlas av bland andra SIDA och Världsbanken och genomföras av svenska konsulter för att skapa sysselsättning och etablera internationella kontakter för dessa samtidigt som kunskapsöverföring sker till det mottagande landet. De svenska konsulterna kommer att bistå varandra i arbetet, men även samarbete med utländska konsulter kan komma att äga rum. Föreningens utbildning av konsulterna kommer att genomföras främst av företrädare för de berörda biståndsorganisationerna. Sökandena avser inte att medverka i projekt i vilka någon av deras egna revisionsklienter deltar.

Del I, Revisorsnämndens besked (plenum)

”En förutsättning för att RN skall kunna meddela förhandsbesked enligt 15 § första stycket lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) är att den verksamhet som ansökan gäller inte faller under begreppet revisionsverksamhet. . Eftersom uppdraget innefattar revisionsverksamhet kan RN i denna del inte lämna något formellt förhandsbesked utan endast göra ett allmänt uttalande. RN finner att Ni, genom att vara föreningens revisorer och samtidigt medverka i projekt inom ramen för föreningens verksamhet, får anses delta i revisionsklients affärsverksamhet. Ett sådant förhållande kan rubba förtroendet till Er opartiskhet eller självständighet som revisorer. Det faktum att Ni inte skulle vara medlemmar i föreningen saknar därvid avgörande betydelse. Enligt RNs mening kan Ni inte vara valda revisorer i föreningen och samtidigt delta i dess projektverksamhet utan att bryta mot de allmänna jävsbestämmelserna i 14 § revisorslagen. RN kan inte medge undantag från dessa bestämmelser.”

Del II, Revisorsnämndens förhandsbesked (plenum)

”Inom ramen för samverkansprojektet kommer de deltagande konsulterna att samarbeta med varandra i syfte att bland annat skapa sysselsättning för dem och etablera ett internationellt kontaktnät. Gemensamma funktioner för marknadsföring kommer att finnas. Som deltagare i samverkansprojektet får Ni därmed enligt RNs uppfattning ett affärsintresse som i allt väsentligt sammanfaller med de andra deltagarnas. Med hänsyn härtill och till omständigheterna i övrigt är den verksamhet, som kommer att bedrivas i och genom föreningen, av sådan art och omfattning att den på olika sätt kan få direkta beröringspunkter med Er revisionsverksamhet. Därmed föreligger risk för att förtroendet till Er opartiskhet och självständighet som revisorer kan komma att rubbas. Det förhållandet att Ni inte har för avsikt att medverka i enskilda projekt i vilka revisionsklienter deltar medför ingen annan bedömning. Medlemskap i föreningen och deltagande i dess projekt är således inte förenligt med kravet i 15 § revisorslagen.”

Revisorsnämndens beslut har vunnit laga kraft.