Revisorsnämnden upphäver A-sons auktorisation som revisor. Nämnden förordnar att beslutet skall gälla omedelbart.

En revisor är enligt 28 § revisorslagen (2001:883) skyldig att låta Revisorsnämnden (RN) vid sin tillsyn granska handlingar som hör till verksamheten och att lämna nämnden de uppgifter som behövs för tillsynen.

A-son har varit föremål för RN:s systematiska och uppsökande tillsyn (SUT, dnr 2006-1515). Som ett led i denna tillsyn har RN i skrivelse, daterad den 24 oktober 2006, anmodat A-son att senast den 27 november 2006 till RN inkomma med svar på ett antal frågor samt i skrivelsen angiven dokumentation. Några svar eller någon dokumentation inkom dock inte till RN. Den 17 januari 2007 förelade RN A-son att inom 15 dagar från mottagandet av föreläggandet inkomma med svar och dokumentation, enligt RN:s skrivelse av den 24 oktober 2006. A-son upplystes även om att disciplinär åtgärd kunde komma att vidtas mot honom om han inte efterkom föreläg- gandet. Denna skrivelse delgavs A-son den 23 januari 2007. Svar och dokumentation med anledning av RN:s föreläggande skulle ha inkommit till RN senast den 6 februari 2007. Några svar eller någon dokumentation inkom dock inte till RN. Med anledning härav beslöt RN den 9 februari 2007 att överföra SUT-ärendet till ett disciplinärende (dnr 2007-339). I ett beslut samma dag, i disciplinärendet, konstaterade RN att A-son genom sin underlåtenhet att lämna de svar och de handlingar som begärts på ett allvarligt sätt hade åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelade RN A-son varning. A-son förelades vidare att inom 15 dagar från mottagandet av beslutet inkomma med svar och dokumentation i enlighet med RN:s tidigare föreläggande. A-son upplystes samtidigt om att RN kunde komma att upphäva hans auktorisation som revisor om han inte efterkom föreläggandet. Svar och doku- mentation inkom till RN den 20 februari 2007. RN:s beslut att meddela A-son varning (som skickades rekommenderat med mottagningsbevis) hämtades inte ut av honom utan återkom till RN den 16 mars 2007.

Efter RN:s genomgång av A-sons svar och dokumentation bedömde RN att det krävdes kompletterande information och dokumentation. I skrivelse, daterad den 4 april 2007, anmodades därför A-son att senast den 8 maj 2007 till RN inkomma med svar på ett antal frågor samt i skrivelsen angiven dokumentation. Några svar eller någon dokumentation inkom dock inte till RN. Den 11 maj 2007 förelade RN A-son att inom 15 dagar från mottagandet av föreläg- gandet inkomma med svar och dokumentation, enligt RN:s skrivelse av den 4 april 2007. A-son upplystes även om att disciplinär åtgärd kunde komma att vidtas mot honom om han inte efter- kom föreläggandet. Föreläggandet (som skickades rekommenderat med mottagningsbevis) hämtades inte ut av A-son utan återkom till RN den 15 juni 2007. Föreläggandet delgavs därefter

A-son den 27 juni 2007 genom stämningsman. Detta innebär att svar och dokumentation skulle ha inkommit till RN senast den 12 juli 2007. Några svar eller någon dokumentation, enligt RN:s skrivelse av den 4 april 2007, inkom dock inte till RN. I beslut den 17 juli 2007 konstaterade RN än en gång att A-son, genom sin underlåtenhet att lämna de svar och de handlingar som begärts, på ett allvarligt sätt hade åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen meddelade RN A-son varning. A-son förelades vidare att inom 15 dagar från mottagandet av beslutet inkomma med svar och dokumentation i enlighet med RN:s tidigare föreläggande daterat den 11 maj 2007. A-son upplystes även om att RN kunde komma att upphäva hans auktorisation som revisor om han inte efterkom föreläggandet. RN:s beslut delgavs A-son den 1 augusti 2007 genom stämningsman. Svar och dokumentation inkom till RN den 10 augusti 2007.

Vid genomgång av A-sons svar konstaterade RN att vissa av RN tidigare ställda frågor inte hade besvarats av A-son eller hade besvarats ofullständigt. För att kunna slutföra ärendet krävdes därför kompletterande svar och dokumentation. Den 12 oktober 2007 förelades därför

A-son att inom 20 dagar från mottagandet av föreläggandet inkomma med svar och dokumentation. Denna skrivelse delgavs A-son den 9 november 2007 varför svar och doku- mentation skulle ha inkommit till RN senast den 29 november 2007. Några svar eller någon dokumentation inkom dock inte till RN. Den 4 december 2007 förelade RN A-son att inom tio dagar från mottagandet av föreläggandet inkomma med svar och dokumentation, enligt RN:s föreläggande av den 12 oktober 2007. A-son upplystes även om att disciplinär åtgärd kan komma att vidtas mot honom om han inte inom angiven tid inkommer med svar på samtliga frågor och samtliga av RN begärda handlingar. Föreläggandet (som skickades rekommenderat med mottagningsbevis) hämtades inte ut av A-son utan återkom till RN den 18 december 2007. RN:s förelägganden av den 12 oktober 2007 och av den 4 december 2007 delgavs därefter A-son den 21 januari 2008 genom stämningsman. Detta innebär att svar och dokumentation skulle ha inkommit till RN senast den 31 januari 2008. Några svar eller någon dokumentation har dock ännu inte inkommit till RN.

Som framgått av redogörelsen ovan har A-son vid ett flertal tillfällen underlåtit att efterkomma RN:s förelägganden. Han har meddelats två varningar varav en har delgetts honom genom stämningsman. A-son har flera gånger upplysts om att RN kan komma att vidta disciplinära åtgärder mot honom om han inte efterkommer myndighetens förelägganden och har vid åtminstone ett tillfälle upplysts om att detta kan innebära att RN upphäver hans auktorisation som revisor. Trots detta har han fortsatt att underlåta att till RN inkomma med svar på RN:s frågor och av RN efterfrågad dokumentation. Genom sina upprepade underlåtelser att i tid lämna de svar och de handlingar som begärts av RN har A-son på ett mycket allvarligt sätt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Han ska därför meddelas en disciplinär åtgärd. Omständigheterna måste anses vara synnerligen försvårande. A-sons auktorisation som revisor ska därför upphävas med omedelbar verkan.

Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) upphäver RN A-sons auktorisation som revisor. Med stöd av 35 § första stycket nämnda lag förordnar RN att beslutet ska gälla omedelbart.