Revisorns f.d. make, som hon har vuxna barn tillsammans med, biträder företag med redovisning. Detta förhållande utgör ett hot mot revisorns självständighet och opartiskhet vid revisionen av dessa företag.

Auktoriserade revisorn A-son har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om förhandsbesked enligt 22 § revisorslagen (2001:883) om hon kan inneha uppdrag som vald revisor i företag där hennes f.d. makes redovisningsbyrå sköter redovisningen. Hon har även frågat om redovisningsbyrån där den f.d. maken är verksam kan arbeta som underkonsult till revisionsbyrån där hon är verksam och då exempelvis upprätta bokslut och årsredovisningar. Hon har uppgett till RN att hennes frågor avser situationen att den f.d. maken personligen utför de aktuella redovisnings- tjänsterna.

Av A-sons ansökan framgår att hon är skild sedan år 1992. Hon och hennes f.d. make har tre vuxna barn tillsammans. Hon har en ny sambo sedan 16 år tillbaka och hennes f.d. make har en ny sambo sedan fem år tillbaka. Den f.d. maken har en redovisningskonsultbyrå. Själv är hon sedan december 2009 verksam i ett eget revisionsföretag.

RN gör följande bedömning.

Av 21 § första stycket revisorslagen framgår att en revisor för varje uppdrag i revisions- verksamheten ska pröva om det finns omständigheter som kan rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet eller självständighet. I paragrafens första stycke 1 anges ett antal typ- situationer där utgångspunkten är att revisorn ska avböja eller avsäga sig uppdraget. Förutom i de särskilt angivna situationerna ska revisorn enligt första stycket 2 avböja eller avsäga sig ett uppdrag om det föreligger något annat förhållande av sådan art att det kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet. Enligt 21 § andra stycket behöver revisorn dock inte avböja eller avsäga sig uppdraget om det i det enskilda fallet föreligger sådana särskilda omstän- digheter eller har vidtagits sådana åtgärder som medför att det inte finns anledning att ifrågasätta hans eller hennes opartiskhet eller självständighet. Av 22 § framgår att RN på ansökan av en revisor ska meddela förhandsbesked om huruvida en viss särskild omständighet är sådan som avses i 21 § första stycket och, om så är fallet, huruvida omständigheter i det enskilda fallet eller vidtagna åtgärder medför att revisorn ändå inte behöver avböja eller avsäga sig uppdraget.

För tydlighetens skull bör framhållas att det inte skulle föranleda några svårigheter ur ett oberoendeperspektiv om A-sons revisionsbyrå skulle anlita den f.d. maken och dennes redovisningsbyrå för att utföra redovisningstjänster åt andra företag än hennes revisionsklienter.

A-sons frågor avser situationen att den f.d. maken själv – genom sin redovisningsbyrå – biträder vid ett företags bokföring, antingen på uppdrag av företaget eller som underkonsult till A-sons revisionsföretag. Enligt RNs mening finns det i det här sammanhanget inte anledning att göra skillnad mellan dessa båda fall, utan de bör bedömas på samma sätt när det gäller deras påverkan på A-sons opartiskhet och självständighet. Det som RN har att ta ställning till är således om det förhållandet att A-sons f.d. make biträder ett företag vid dess redovisning, är sådan omständighet som enligt 21 § revisorslagen kan rubba förtroendet för hennes opartiskhet och självständighet som revisor i det revisionsuppdraget.1

Mot att så skulle vara fallet talar det faktum att det har gått relativt lång tid sedan skilsmässan samt att A-son och hennes f.d. make inte har några minderåriga barn tillsammans. Även mot den bakgrunden anser dock RN att den relation dem emellan som följer av att de tidigare har varit gifta och har gemensamma barn, i sig är sådan att det finns risk för att en utomstående skulle ifrågasätta A-sons opartiskhet och självständighet vid granskningen av redovisning som den f.d. maken har upprättat. RN finner således att relationen dem emellan ger upphov till ett oberoendehot enligt 21 § första stycket 2 revisorslagen.

Som har framgått ovan behöver en revisor, enligt 21 § andra stycket, inte avböja eller avsäga sig uppdraget om det i det enskilda fallet föreligger sådana särskilda omständigheter eller har vidtagits sådana åtgärder som medför att det inte finns anledning att ifrågasätta hans eller hennes opartiskhet eller självständighet. Bedömningen av om förhållandena är sådana som avses i 21 § andra stycket måste alltid göras utifrån omständigheterna i ett enskilt fall. A-sons frågor avser inte någon viss specifik revisionsklient, utan hennes frågor är allmänt hållna. RN kan därför inte inom ramen för det här förhandsbeskedet pröva om det i ett enskilt fall skulle kunna föreligga sådana särskilda omständigheter eller vidtas sådana åtgärder att A-son, trots det ovan konstaterade hotet mot hennes opartiskhet och självständighet, skulle kunna åta sig ett uppdrag som revisor i ett företag där den f.d. maken har biträtt vid redovisningen.

Sammanfattningsvis konstaterar RN följande. A-sons f.d. make, som hon har vuxna barn tillsammans med, biträder företag vid dess redovisning. Detta förhållande utgör ett hot mot A-sons opartiskhet och självständighet vid revisionen av dessa företag.