EUROPEISKA UNIONEN

Rådet

Mervärdesskatt

I sjätte momsdirektivet (77/388/EEG) finns tidsbegränsade bestämmelser om lägsta skattesatser för uttag av moms inom unionen. Där föreskrivs en lägsta normalskattesats om 15 % och en eller två reducerade skattesatser om lägst 5 %. Dessa bestämmelser har nu genom direktiv från rådet förlängts i ytterligare två år, och skall tillämpas t.o.m. utgången av år 1998.

(Rådets direktiv 96/95/EG, Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 338 1996 s. 89. Bestämmelserna kommenteras mer ingående i en artikel av Ulrika Hansson på annan plats i detta nummer av Skattenytt.)

Tullar

Rådet och Europaparlamentet har antagit ett åtgärdsprogram för tullfrågor i gemenskapen (”Tull 2000”). Syftet med programmet är att säkerställa effektiviteten i tullförvaltningarnas arbete och att tillförsäkra att gemenskapsrätten tillämpas på ett enhetligt sätt inom hela unionen. Detta skall åstadkommas bl.a. genom förstärkt samverkan och samarbete mellan medlemsstaternas tullförvaltningar och mellan dessa och kommissionen.

(Europaparlamentets och rådets beslut nr 210/97/EG av den 19 december 1996, Europeiska gemenskapens officiella tidning L 33 1997 s. 24)

Rättsfall från EG-domstolen

Återbetalning av skatt

EG-domstolen har den 14 januari 1997 avgjort ett mål angående återbetalning av skatt som uppburits i strid med gemenskapsrätten. I målet hade Frankrike felaktigt uttagit sjötull på import av vissa varor. Frågan i målet var om Frankrike kunde motsätta sig återbetalning av denna sjötull på den grunden att tullen övervältrats på annan person. I domen slår EG-domstolen fast att en medlemsstat i och för sig inte är skyldig att återbetala skatter, tullar och avgifter som uppburits i strid med gemenskapsrätten, när det är fastställt att skatten etc. faktiskt övervältrats på andra rättssubjekt och en återbetalning därmed skulle innebära en oberättigad vinst för näringsidkaren. Vid bedömningen av om en oberättigad vinst föreligger, måste dock enligt domstolen beaktas den skada näringsidkaren kan ha lidit p.g.a. uttaget av skatten. Att skatten övervältras innebär att varupriset ökar, vilket i sin tur kan leda till att försäljningsvolymen minskar. Denna skada kan enligt domstolen helt eller delvis undanröja den oberättigade vinst som annars hade orsakats av återbetalningen av skatten.

(Förenade målen C-192/95 – C-218/95 Société Comateb m.fl. mot Directeur général des douanes et droits indirects)

Nya mål i EG-domstolen

Återbetalning av skatt

Vid EG-domstolen har anhängiggjorts två mål angående återbetalning av skatter och avgifter som uttagits i strid med direktiv 69/335/EEG om indirekta skatter på kapitalanskaffning. Målen gäller frågan om det är förenligt med EG-fördraget att preskriptionstiden för rätt till återbetalning börjar löpa från det att skatten betalades i stället för från den dag då direktivet införlivades med nationell rätt.

(Mål C-371/96 Ministero delle Finanze mot Contonificio del Trentino SpA och mål C-373/96 Ministero delle Finanze mot Merkur Chemical Srl)

Arbetsgivaravgift

Ett mål angående tolkning av artiklarna 59 och 60 i EG-fördraget har anhängiggjorts vid domstolen. Målet gäller skyldighet för företag från andra medlemsstater att följa nationella socialskyddsbestämmelser, innefattande bl.a. inbetalning av arbetsgivaravgifter.

(Mål C-376/96 Bernard Leloup m.fl.)

Mervärdesskatt

Vid domstolen har anhängiggjorts ett mål angående tolkning av bestämmelserna om fast driftställe i artikel 9 i sjätte momsdirektivet (77/388/EEG). Målet gäller leasing av bilar som används, underhålls och repareras i en annan medlemsstat än den där den person som tillhandahåller tjänsterna är etablerad. I målet aktualiseras också frågan om nationella regler angående återbetalning av mervärdesskatt, där det föreskrivs mindre förmånliga villkor för skattskyldiga som är etablerade i utlandet jämfört med för inhemska skattskyldiga, är förenliga med artiklarna 6 och 59 i EG-fördraget.

(Mål C-390/96 Lease Plan Luxemburg SA mot Belgische Staat)

OECD

Finansiella instrument

OECD har publicerat en rapport angående beskattning av internationell handel med finansiella instrument. Rapporten identifierar de skatteproblem som föreligger och diskuterar olika sätt att utforma beskattningen på detta område. Eftersom rapporten i första hand är avsedd att vara ett diskussionsunderlag, lämnas dock i princip inga rekommendationer till lösningar.

(Taxation of Global Trading of Financial Instruments: A Discussion Draft, februari 1997, OECD, Paris. Rapporten finns också återgiven i Tax Notes International vol. 14 1997 s. 597–623.)

Skattekonkurrens

OECD har etablerat en arbetsgrupp som skall undersöka frågan om skattekonkurrens mellan länderna. Arbetsgruppen skall undersöka hur skattesnedvridningar av investeringsbesluten kan undvikas och hur staternas skatteintäkter kan skyddas mot skattekonkurrensens skadliga inverkan. Arbetsgruppen skall presentera sina resultat i maj 1998.

(Källa: OECD, Fiscal Affairs hemsida och Tax Notes International vol 14 1997 s. 299)

Redaktör Kristina Ståhl