Kompensation för koldioxidskatt

Endast ett mål har under 1998 avgjorts på området övriga indirekta skatter, RÅ 1998 not 97. AB Nygaards Trädgårdsodlingar begärde 1992 att få skattebefrielse från att betala koldioxidskatt. Motivet till begäran var att bolaget ledde tillbaka den koldioxid som fanns i rökgaserna från den naturgas som bolaget eldade för uppvärmning, in i växthus där bland annat gurkor odlades. Tidigare hade koldioxid köpts in för att föra in i växthusen för att öka växtligheten. Bolaget ansåg att det genom detta förfarande tog tillvara en stor del av koldioxiden och gjorde en insats för att minska växthuseffekten. I ett intyg från en fristående odlingskonsult angavs att koldioxidutsläppen minskat med ca 15 %.

Enligt 4 § i den numera upphävda 1990 års koldioxidskattelag gällde att den som begränsat sina utsläpp av koldioxid i samband med förbrukning av bränslet hade möjlighet att efter ansökan hos RSV erhålla kompensation för skatten i förhållande till hur mycket som utsläppet minskat med.

RSV medgav inget avdrag med motiveringen att en aktiv teknisk reningsåtgärd måste ha vidtagits. RSV gjorde här uppenbarligen en tolkning av sina egna rekommendationer RSV Ip 1992:1 av vilka framgick att kompensation endast borde medges för koldioxid som avskilts ur rökgaserna. KRS gjorde ingen ändring.

RR fann dock att underinstansernas tolkning inte hade stöd vare sig i lagen eller i förarbetena (prop 1989/90:111 s. 153 f.), varför kompensation medgavs.

Eftersom fallet gäller den numera upphävda koldioxidskattelagen och den aktuella bestämmelsen inte tagits in i den nya energiskattelagen (1994:1776), är det av begränsat intresse ur energiskattesynpunkt. Möjligen är det däremot av större intresse ur den synpunkten att en rätt till avdrag eller motsvarande inte kunde inskränkas i RSV:s rekommendationer utan stöd av lag, eller åtminstone förarbeten.

Gunnar Rabe