I Skattenytt Internationellt speglas händelseutvecklingen på den internationella beskattningens område, med inriktning framför allt på utvecklingen inom EU, OECD och i Sverige. Ett urval sker till de nyheter som bedöms vara av störst intresse för Skattenytts läsare. Rapporteringen sker i notisform, med vidarehänvisningar till var läsarna kan erhålla ytterligare information i den aktuella frågan. Synpunkter från läsekretsen på vad som bör finnas med i redovisningen och på hur materialet bör presenteras tas gärna emot under adress: Kristina Ståhl, Uppsala Universitet, Juridiska institutionen, Box 512, 751 20 Uppsala, e-post: Kristina.Stahl@jur.uu.se.

EUROPEISKA UNIONEN

Nya mål i EG-domstolen

EG-fördraget och moder/dotterbolagsdirektivet

Ett mål angående tolkningen av artiklarna 52 och 58 (numera 43 och 48) i EG-fördraget samt av moder/dotterbolagsdirektivet (90/435/EEG) har anhängiggjorts vid EG-domstolen. Målet gäller nationell lagstiftning enligt vilken ett moderbolag endast kan dra av kostnader som är hänförliga till ett dotterbolag som är etablerat i en annan medlemsstat om detta dotterbolag har beskattningsbar inkomst i den medlemsstat där moderbolaget har sitt säte.

(Mål C-168/01 Bosal Holding BV mot Staatssecretaris van Financiën)

Mervärdesskatt

Ett mål angående tolkningen av artiklarna 5, 6 och 17 i det sjätte momsdirektivet (77/ 388/EEG) har anhängiggjorts hos EG-domstolen. Målet gäller dels nationell lagstiftning enligt vilken användning av personbilar i princip inte ger rätt till avdrag av den ingående mervärdesskatt som betalats, dels nationell lagstiftning enligt vilken användning av personbilar som leasats i en annan medlemsstat är mervärdesskattepliktig, när företaget har rätt att göra avdrag för den ingående skatten i den medlemsstat där leasegivaren finns.

(Mål C-155/01 Cookies World Vertriebsges.m.b.H.iL. mot Finanzlandesdirektion für Tirol)

Vidare har även ett annat mål angående tolkningen av det sjätte momsdirektivet med avseende på nationella lesingbestämmelser anhängiggjorts. Målet gäller bestämmande av orten för en leasegivares tjänst vid fordonsleasing, när leasetagaren köper bränslet i leasegivarens namn och på dennes räkning och leasegivaren är etablerad i en annan medlemsstat.

(Mål C-185/01 Auto Lease Holland BV mot Bundesamt für Finanzen)

SVERIGE

Rättsfall

Väsentlig anknytning till Sverige

Regeringsrätten har i en dom den 10 juli 2001 bedömt att innehav av tio procent av aktierna i ett svenskt aktiebolag inte medför att aktieägaren har väsentlig anknytning till Sverige efter en utflyttning.

(Mål nr 1219-2001. Domen refereras utförligare under rättsfallsavdelningen i detta nummer av Skattenytt.)

Redaktör Kristina Ståhl