I denna artikel behandlas frågan om inkomstbeskattning av obegränsat skattskyldiga stiftelser för mottagen aktieutdelning. Utgångspunkten för artikeln är några under 2001 av Regeringsrätten avkunnade domar. Särskilt uppmärksammas frågan om det för skattefrihet krävs att mottagaren av utdelningen (stiftelse) bedriver annan verksamhet än att uteslutande förvalta värdepapper (förvaltande verksamhet).

1 Inledning1

Regeringsrätten (RR) har den 24 januari 2001 meddelat domar2 i tre överklagade förhandsbesked avseende skattskyldighet för mottagen utdelning på aktier för obegränsat skattskyldiga stiftelser inom sparbankssfären.

Sammanfattningsvis slog RR fast att utdelning på aktieinnehav uppgående till mer än 25 procent av röstetalet generellt är undantagen från beskattning. För att kunna mottaga skattefri utdelning på aktieinnehav understigande 25 procent av röstetalet fann RR däremot att innehavet måste vara betingat av annan verksamhet än förvaltning av värdepapper etc.

Sökandena av förhandsbeskeden var Sparbanksstiftelsen Rekarne3, Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad4 respektive Sparbanksstiftelsen Alfa5. Samtliga stiftelser var obegränsat skattskyldiga men bedrev ingen verksamhet förutom att de innehade aktier. Stiftelsernas aktieinnehav utgjordes av aktier i lokala sparbanker samt indirekta och direkta innehav i FöreningsSparbanken AB.

Syftet med artikeln är att belysa vilken verksamhet aktieägare (stiftelse) skall bedriva för att kunna erhålla skattefri utdelning på näringsbetingade aktier. Förhandsbeskeden gäller såväl regleringen enligt lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt, SIL,6 som regleringen enligt inkomstskattelagen (1999:1229), IL7. Genom ändrad skrivning i IL i förhållande till SIL framgår den aktuella regelns innebörd direkt av lagtexten i IL. Vi har därför valt att till stor del utgå från regleringen i SIL. Tolkningen av bestämmelsen så som den är avfattad i SIL är dock av stort intresse även framöver, bl.a. i taxeringsprocesser. Rättsfallen kan därutöver också vara av allmänt intresse för själva definitionen av näringsbetingade aktier vilket kan få betydelse för bl.a. vissa transaktioner vid överlåtelse till underpris. Vidare är domarna intressanta utifrån den aspekten att å ena sidan RR och å andra sidan Skatterättsnämnden (SRN) och Riksskatteverket (RSV) synes i vissa delar ha kommit fram till olika slutsatser på grund av vilken tolkningsmetod de använt sig av.

Artikeln är disponerad på följande sätt. Först presenteras i målen tillämpliga skatteregler och deras historiska bakgrund (avsnitt 2). Därefter redogörs för omständigheterna i målen och stiftelsernas historik (avsnitt 3). Efter detta redogörs för SRN:s beslut (avsnitt 4) och RR:s ställningstaganden (avsnitt 5). Detta följs av våra kommentarer (avsnitt 6) samt domarnas betydelse för t.ex. underprisöverlåtelser (avsnitt 7). Artikeln avslutas med en sammanfattning (avsnitt 8).

Bakgrunden till artikeln är de förhandsbesked som KPMG ansökt om för sparbanksstiftelserna Alfa och Rekarne i nu aktuella frågor. Vi vill tacka skattejurist Lars Samuelsson vid Linklaters Lagerlöf Advokatbyrå för värdefulla synpunkter på utkast till denna artikel samt skattejurist Anna Olrog vid KPMG som korrekturläst manus. Eventuella fel och brister skall dock inte skyllas på någon annan än författarna.

Mål nr 902-2000 (Sparbanksstiftelsen Rekarne), mål nr 5503-2000 (Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad) och mål nr 6404-1999 (Sparbanksstiftelsen Alfa). Se Riksskatteverkets rättsfallsprotokoll 3/01.

Skatterättsnämndens beslut den 1 februari 2000 (nr 166-99/D).

Skatterättsnämndens beslut den 21 juni 2000 (nr 65-00/D).

Skatterättsnämndens beslut den 2 september 1999 (nr 56-99/D).

Fram till och med 2001 års taxering.

Från och med 2002 års taxering.

2 Skatterättslig reglering8

Vi har valt att under detta avsnitt först redogöra för regleringen i SIL och först därefter för regleringen i IL. Avslutningsvis redogörs allmänt för reglernas historiska bakgrund.9

Enligt 7 § 8 mom. tredje stycket första meningen SIL gäller för aktiebolagens och de ekonomiska föreningarnas del att de, med undantag av förvaltningsföretag och investmentföretag, är frikallade från skattskyldighet för utdelning på näringsbetingade aktier (andelar). Enligt andra stycket första meningen samma bestämmelse, definieras förvaltningsföretag som aktiebolag eller ekonomisk förening som förvaltar värdepapper eller likartad egendom och därutöver – vare sig direkt eller indirekt – i mer än obetydlig omfattning bedriver annan verksamhet. Näringsbetingad aktie definieras i bestämmelsens tredje styckes tredje mening. Härmed avses en aktie som inte är omsättningstillgång hos ägarföretaget under förutsättning

  1. att det sammanlagda röstetalet för aktier i det utdelande företaget vid beskattningsårets utgång motsvarar minst 25 procent (röstvillkoret) eller

  2. att det görs sannolikt att innehavet betingas av ägarföretagets bedrivna verksamhet eller av företag som med hänsyn till äganderättsförhållanden eller organisatoriska förhållanden står det nära (utredningsvillkoret).

Genom lagstiftning 199810 utökades reglerna om skattefrihet för utdelning på näringsbetingade aktier till att gälla utdelningar som också tillfaller stiftelser och ideella föreningar som är obegränsat skattskyldiga11. Lagtekniskt skedde detta genom att stiftelser och ideella föreningar inkluderades i den uppräkning över de subjekt som kan mottaga skattefri utdelning (7 § 8 mom. tredje stycket andra meningen SIL). Stiftelser och ideella föreningar infördes emellertid inte som subjekt som kan utgöra förvaltningsföretag (7 § 8 mom. andra stycket andra meningen SIL). I förarbetena till lagändringen12 framgår inte tydligt hur bestämmelsen var tänkt att tolkas i nu aktuellt avseende.

Fråga är därvid dels om det för aktuella stiftelser finns några andra krav för rätten till befrielse från skattskyldighet för aktieutdelning än de som kommer till uttryck direkt i röstvillkoret respektive utredningsvillkoret, dels vilken sorts verksamhet som avses med ”betingas av verksamhet” i utredningsvillkoret.

Genom IL13 har bestämmelsen fått en delvis annan utformning. I 24 kap. 15 § IL stadgas att utdelning på näringsbetingade andelar i svenska aktiebolag och svenska ekonomiska föreningar inte skall tas upp till beskattning om den mottages av svenskt aktiebolag som inte är förvaltnings- eller investmentföretag, stiftelse eller svensk ideell förening som är oinskränkt skattskyldig m.fl.

I en särskild paragraf (24 kap. 16 § IL) stadgas att med näringsbetingad aktie (andel) avses en aktie som är kapitaltillgång hos ägarföretaget och som uppfyller någon av följande förutsättningar.

  1. Det sammanlagda röstetalet för ägarföretagets aktier i det utdelande företaget vid beskattningsårets utgång skall motsvara 25 procent eller mer av röstetalet för samtliga aktier i det utdelande företaget.

  2. Det görs sannolikt att innehavet av aktien betingas av rörelse (vår kursiv.) som bedrivs av ägarföretaget eller av ett företag som med hänsyn till äganderättsförhållandena eller organisatoriska förhållanden kan anses stå det nära.

Reglerna i IL har utformats på så sätt att viss utdelning inte skall tas upp som intäkt, istället för att vissa skattskyldiga enligt SIL undantogs från skattskyldighet på utdelningsinkomster. Vidare har utredningsregeln ändrats på det avgörande sättet att innehavet skall vara betingat av rörelse istället för verksamhet.14 Regeln har också ändrats på så sätt att det numer krävs att aktien skall utgöra en kapitaltillgång istället för att, som tidigare, utesluta omsättningstillgångar. Rörelse definieras i 2 kap. 24 § första stycket IL som annan näringsverksamhet än innehav av bl.a. kontanta medel, värdepapper eller liknande tillgångar. Om innehavet innehas som ett led i rörelsen räknas det dock till rörelsen. Avslutningsvis kan noteras att definitionen av näringsbetingade aktier har separerats från övriga villkor för skattefrihet.

Vid tillkomsten av kommunalskattelagen (1928 års lag) gällde som generell regel att utdelning för aktiebolag och ekonomiska föreningar var skattebefriad.15 Bestämmelsen omfattade utdelning till samtliga företag, med undantag för endast företag som bedrev bank-, penning- och försäkringsrörelse. Reglerna ändrades genom lagstiftning 1951, bl.a. på så vis att aktiebolag som bedrev bank-, penning- och försäkringsrörelse blev frikallade från skattskyldighet på aktier som innehades som ett led i organisationen av bolagets verksamhet (organisationsaktier).16 Genom provisorisk lagstiftning 1960 infördes en allmän inskränkning i företags skattefrihet.17 Inskränkningen innebar att skattskyldighet skulle föreligga för utdelning på aktier och andelar om de innehades i kapitalplaceringssyfte. Kapitalplacering förelåg inte om det sammanlagda röstetalet uppgick till motsvarande andel som gäller idag eller om det gjordes sannolikt att aktieinnehavet betingades av jordbruk, skogsbruk eller rörelse som bedrevs av ägarföretaget eller närstående. Dessa provisoriska regler ersattes 1967 av permanenta bestämmelser.18 Genom dessa lagstiftningsåtgärder infördes kravet på verksamhetsbetingelse för skattefrihet för utdelning på aktier och andelar. År 1979 förändrades bestämmelsen på så sätt att begreppet kapitalplaceringsaktier slopades i lagtexten och skattefriheten knöts istället till förutsättningen att aktie inte skulle innehas i kapitalplaceringssyfte.19 1985 flyttades bestämmelsen från 54 § KL till 7 § 8 mom. SIL.20 Vid 1990 års skattereform ändrades definitionen av förvaltningsföretag21 och termen näringsbetingade aktier introducerades.22 Vidare ändrades utredningsregeln på så sätt att ”betingas av jordbruk, skogsbruk eller rörelse” ändrades till ”betingas av verksamhet”. Denna ändring föranleddes av att inkomstslagen sammanfördes till inkomstslaget näringsverksamhet. Det skall redan här noteras att någon kommentar, i aktuellt avseende, inte gjordes i förarbetena till denna förändring. Med verkan från 1994 togs stora delar av 7 § 8 mom. SIL bort och skattefriheten för mottagen utdelning blev i stort sett generell.23 Redan 1995 återinfördes reglerna om skattskyldighet för mottagen utdelning och skattefrihetsreglerna enligt 7 § 8 mom. SIL24

Den historiska framväxten av nu aktuella regler beskrivs bl.a. i GRS s. 7:30 ff., SOU 1997:2 del 2 s. 320 ff. och prop. 1999/2000:2 del 2 s. 307 ff.

Valda disposition överensstämmer med RR:s prövning, samtidigt som principfrågan till största del berör regleringen enligt SIL.

Prop. 1998/99:7 (SFS1998:1606). Med verkan fr.o.m. 2000 års taxering.

Sådana som inte är frikallade från skattskyldighet för utdelning enligt 7 § 3–6 mom. SIL.

Prop. 1998/99:7. Det kan dock hävdas att visst stöd finns i propositionen (s. 21 och 23) för att man endast avsett stiftelser, och ideella föreningar, som inte uteslutande bedriver förvaltande verksamhet.

IL trädde ikraft 1 januari 2000 och tillämpas första gången vid 2002 års taxering.

I förarbetena (prop. 1999/2000:2 del 2 s. 44–45) konstateras att rörelse är mer inskränkt än näringsverksamhet.

54 § KL och anv. p. 1 till paragrafen. Reglerna skulle tillgodose principen att vinster endast beskattades en gång inom bolagssektorn och således förhindrade kedjebeskattning.

Prop. 1951:182 (SFS 1951:325). De skärpta bestämmelserna avsåg att begränsa skattefriheten för förvaltningsföretag som ägdes av en eller fåtal fysiska personer (prop. 1951:182 s. 40 ff.).

Prop. 1960:162 (SFS 1960:658).

Prop. 1967:17 (SFS 1967:95). Bestämmelserna från den provisoriska lagen flyttades till 54 § KL.

Prop. 1978/79:210 (SFS 1979:612). Dessutom gjordes den ändringen att ett undantag för de s.k. svarta fåmansföretagen togs bort samt att en dispensmöjlighet infördes för utländska dotterbolag där skatteavtal saknades.

Den kommunala taxeringen av juridiska personer slopades.

Prop. 1989/90:110 s. 554 f. Det infördes att även dotterbolags verksamhet skulle beaktas vid prövning av om moderbolaget utgjorde förvaltningsföretag.

Dessutom slopades särbestämmelser för banker och försäkringsbolag.

Prop. 1993(94:50 (SFS 1993:1543).

Prop. 1994/95:25 (SFS 1994:1859). I de flesta fall återinfördes reglerna som gällde före 1994.

3 Omständigheter och historik

Det finns anledning att inledningsvis lämna en kortfattad redogörelse för vissa delar av den bakomliggande utvecklingen fram till dagens struktur i sparbankssfären.25

FöreningsSparbanken AB har bildats genom samgående av ett stort antal banker. Ombildningen påbörjades 1991 genom att 11 svenska regionsparbanker ombildades till bankaktiebolag. Ändringen möjliggjordes genom ändring i sparbankslagen (SFS 1987:619).26 Enligt denna lagstiftning (8 kap. 1 § sparbanksslagen) skall ett nybildat bankaktiebolag ägas av en för ändamålet nybildad stiftelse (en stiftelse för varje bankaktiebolag). Enligt samma paragraf skall sådan bankstiftelse ha som sitt huvudsakliga ändamål att främja sparsamhet i Sverige, på sätt som närmare skall framgå av stiftelseförordnandet. Därefter har ett antal omstruktureringar och sammangåenden skett fram till att nuvarande FöreningsSparbanken AB bildades genom fusion under 1997 mellan Sparbanken Sverige AB och Föreningsbanken AB. Sparbanksstiftelsen Alfa bildades redan 1991 när de 11 regionsparbankerna ombildades till bankaktiebolag. Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad bildades 1995 när Borås Sparbank ombildades till Sparbanken Borås AB. Sparbanksstiftelsen Rekarne bildades först 1996 då Rekarne Sparbank ombildades till Rekarne Sparbank AB, senare Eskilstuna Rekarne Sparbank AB.

Omständigheterna i de tre stiftelsemålen kan beskrivas enligt följande.

Sparbanksstiftelsen Rekarne ägde 50 procent av såväl aktiekapitalet som rösterna i Eskilstuna Rekarne Sparbank AB. Resterande 50 procent ägdes av FöreningsSparbanken AB. Vidare ägde Sparbanksstiftelsen aktier motsvarande mindre än en procent av röstetalet i FöreningsSparbanken AB. Frågan var om stiftelsen var frikallad från skattskyldighet för utdelning på aktierna i de båda bankaktiebolagen.

Bild återges ej här. Se tryckt version, [red.anm.].

Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad ägde 52,5 procent av såväl aktiekapitalet som rösterna i FöreningsSparbanken Sjuhärad AB. Resterande aktier om 47,5 procent ägdes av FöreningsSparbanken AB. Frågan var om stiftelsen var frikallad från skattskyldighet för utdelning på aktierna.

Bild återges ej här. Se tryckt version, [red.anm.].

Sparbanksstiftelsen Alfa ägde 2,04 procent av rösterna för samtliga aktier i FöreningsSparbanken AB. Sparbanksstiftelsen ägde dessutom 28,9 procent av aktierna i Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB som i sin tur ägde drygt 11 procent av aktierna i FöreningsSparbanken AB. Resterande aktier i Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB ägdes av 10 andra sparbanksstiftelser. Frågan i målet var om stiftelsen var befriad från skattskyldighet på utdelning på aktierna i de båda bolagen.

Bild återges ej här. Se tryckt version, [red.anm.].

Redogörelsen bygger på uppgifter från förhandsbeskeden, informationsmaterial från stiftelserna samt boken ”Ekluten, Förändringsprocessen inom Sparbanksrörelsen 1980–1995”, Ingvar Körberg.

Prop. 1990/91:136 (SFS 1991:371).

4 SRN och RSV

SRN ansåg sammanfattningsvis (särskilt förhandsbeskedet Sparbanksstiftelsen Rekarne) att bestämmelsen 7 § 8 mom. tredje stycket SIL om undvikande av kedjebeskattning endast var aktuell för stiftelser som bedrev näringsverksamhet. Begreppet näringsverksamhet ställdes, utan närmare motivering, i motsats till förvaltande verksamhet. Definitionen av näringsbetingade aktier saknade enligt SRN helt betydelse om stiftelsen ej faktiskt bedrev näringsverksamhet. SRN motiverade sin inställning med att syftet med bestämmelsen är att förhindra kedjebeskattning på utdelning på aktier som har samband med näringsverksamhet. Därvid konstaterade SRN att befrielse från kedjebeskattning endast gällde näringsbetingade aktier och inte övriga innehav, s.k. kapitalplaceringsaktier. SRN ansåg dock att näringsverksamhet kunde bedrivas av stiftelsen indirekt genom dotterbolag.

Sammanfattningsvis var RSV:s inställning att såväl röstvillkoret som utredningsvillkoret innefattade ett krav på att aktieägaren bedriver egentlig näringsverksamhet. Med egentlig näringsverksamhet avsågs enligt RSV annan verksamhet än förvaltning av stiftelsens kapital. Till stöd för sin inställningen hänvisade RSV till förarbeten (prop. 1998/99:7 s. 23) vari det sägs att det inte finns några civilrättsliga hinder mot att stiftelse bedriver näringsverksamhet och att skattereglerna inte skall avhålla stiftelser från att lägga vissa funktioner i ett dotterbolag. RSV ansåg dessutom att kravet på näringsverksamhet inte kunde uppfyllas genom dotterbolag.

5 Regeringsrätten

5.1 Sparbanksstiftelsen Rekarne

RR konstaterade inledningsvis att det finns anledning att skilja mellan olika sorters verksamheter, trots att juridiska personers samtliga intäkter beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Detta gäller enligt RR verksamhet som avser förvaltning av värdepapper etc. och annan verksamhet. Verksamhet som inte avser förvaltning av värdepapper benämner RR som ”egentlig näringsverksamhet”.

Därefter slog RR fast att stiftelse generellt kan mottaga skattefri utdelning utan hinder av att stiftelsen varken direkt eller indirekt bedriver ”egentlig näringsverksamhet”. Eftersom stiftelse inte kunde utgöra skattemässigt förvaltningsföretag innefattade enligt RR skattebefrielsen i 7 § 8 mom. tredje stycket SIL, med en strikt tolkning av bestämmelsens ordalydelse, inte något generellt undantag för rent värdepappersförvaltande stiftelser. Vidare ansåg RR att det inte fanns några omständigheter i övrigt som kunde försvara en tolkning som innebar att lagrummets ordalydelse frångicks. RR konstaterade därvid, utan vidare motivering, att utdelningen på aktierna i Eskilstuna Rekarne Sparbank AB kunde mottagas skattefritt eftersom stiftelsen innehade mer än 25 procent av rösterna. Avfattningen av 24 kap. 15 § IL gav enligt RR än mindre utrymme att läsa in ett undantag för stiftelser som endast förvaltade värdepapper.

När det sedan gäller utdelning från FöreningsSparbanken AB fann RR att denna utdelning inte kunde mottagas skattefritt. Som motivering anförde RR bl.a. följande.

Uttrycket ”betingas av verksamhet”, såsom detta uttryck har använts i utredningsvillkoret under tiden mellan genomförandet av 1990 års skattereform och ikraftträdandet av IL, kan ge anledning till tvekan om villkorets rätta innebörd under denna tid. Skattereformen innebar, som redan berörts, att all skattepliktig verksamhet som bedrivs av en juridisk person – således även ren kapitalförvaltning – hänförs till inkomstslaget näringsverksamhet. Det synes ibland ha hävdats att uttrycket verksamhet i utredningsvillkoret skall ges samma vida innebörd (jfr bl.a. GRS s. 7:35). Den yttersta konsekvensen av en sådan tolkning blir emellertid att en juridisk persons innehav av tillgångar alltid skall anses betingat av dess ”verksamhet” (nämligen den del av verksamheten som avser just innehav och förvaltning av tillgången i fråga). Utredningsvillkoret skulle med andra ord vara meningslöst. Ett sådant tolkningsresultat framstår inte som rimligt och tolkningen bör avvisas. Enligt Regeringsrättens mening bör uttrycket ”betingas” av verksamhet uppfattas så att det – liksom dess motsvarighet från tiden före skattereformen och dess motsvarighet i IL – syftar på egentlig näringsverksamhet, dvs. annan verksamhet än förvaltning av värdepapper eller liknande tillgångar (se det sagda prop. 1999/2000:2 del 2 s. 44–45 och del 3 s. 421–423).

För aktiebolag är utredningsvillkoret uppfyllt om den egentliga näringsverksamheten bedrivs av något företag ”som med hänsyn till äganderättsförhållande eller organisatoriska förhållanden” kan anses stå ägarföretaget nära. Innebörden av det citerade uttrycket skall enligt RR förstås som moder- och dotterföretag eller företag under i huvudsak samma ledning. Denna tolkning fann RR också normalt skulle gälla för stiftelse varvid domstolen anförde följande.

Beträffande de ekonomiska föreningarna gjordes i äldre förarbeten ett uttalande som synes ha utgått från ett något vidare tillämpningsområde (prop. 1960:162 s. 67). Uttalandet torde ha haft sin grund i de särskilda förhållanden som råder inom den kooperativa sektorn och kan inte anses relevant när det gäller bl.a. stiftelser.

Enligt RR kunde vare sig storleken av stiftelsens röstinnehav i Eskilstuna Rekarne Sparbank AB eller den historiska bakgrunden till stiftelsens förvärv av aktier i detta bolag medföra att FöreningsSparbanken AB var närstående i den mening som krävs. Inte heller i övrigt förelåg enligt RR några omständigheter som kunde medföra att utredningsvillkoret var uppfyllt på stiftelsens innehav av aktier i FöreningsSparbanken AB. Utdelning på stiftelsens aktieinnehav i FöreningsSparbanken AB kunde således inte mottagas skattefritt.

5.2 Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad

RR konstaterade, med hänvisning till domen avseende Sparbanksstiftelsen Rekarne, att stiftelsen kunde mottaga skattefri utdelning på dessa aktier, eftersom röstetalet för stiftelsens aktier i bolaget uppgick till mer än 25 procent av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

5.3 Sparbanksstiftelsen Alfa

Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB var skatterättsligt ett förvaltningsföretag. Stiftelsens möjlighet att erhålla skattebefrielse på aktierna i förvaltningsföretaget var därvid beroende av hur utdelningen från FöreningsSparbanken AB skatterättsligt skulle behandlas hos stiftelsen.27

RR konstaterade, med hänvisning till vad man anfört i domen för Sparbanksstiftelsen Rekarne, att inget av stiftelsens aktieinnehav uppfyllde utredningsvillkoret eftersom stiftelsen vare sig direkt eller genom närstående företag bedrev egentlig näringsverksamhet. Utdelning på stiftelsens aktieinnehav i FöreningsSparbanken och Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB kunde därför inte mottagas skattefritt.

Enligt 7 § 8 mom. fjärde stycket SIL (24 kap.17 § IL) kan befrielse från skattskyldighet (näringsbetingat innehav) erhållas på utdelning från förvaltningsföretaget under förutsättning att förvaltningsföretaget inte äger mer än enstaka aktier på vilken utdelning skulle ha varit skattepliktigt om aktierna ägts direkt av den som äger aktierna i förvaltningsföretaget.

6 Kommentar

Våra kommentarer kommer i huvudsak att avse domen Sparbanksstiftelsen Rekarne eftersom det är i denna dom som RR mer utförligt redogör för och behandlar principfrågorna.

6.1 Generellt krav och röstvillkoret

RR låter således en strikt tolkning av ordalydelsen av 7 § 8 mom. SIL (tredje stycket andra meningen) ligga till grund för bedömningen att även rent förvaltande stiftelser skall kunna mottaga utdelning skattefritt. Det faktum att stiftelse inte finns upptaget bland de subjekt som kan utgöra förvaltningsföretag (andra stycket) får den konsekvensen att undantaget för förvaltningsföretag (tredje stycket första meningen) till skillnad från aktiebolag inte skall gälla för stiftelser. Man kan också säga att RR:s tolkningsmetod, vid sidan av den rent språkliga tolkningen (logisk grammatisk eller egentlig tolkning),28 bygger på att varje stycke och varje mening utgör separata regler, varvid RR låter tolkningen av bestämmelsen strikt bygga på rättsföljden av varje regel för sig utan påverkan av reglerna sinsemellan. Vidare låter RR inte några syften, exempelvis uttryckta i förarbeten, påverka tolkningen i denna del. En orsak till den valda metoden är förmodligen att RR ansåg att bestämmelsens ordalydelse var så klar att det inte fanns något utrymme för att beakta exempelvis förarbeten. Enligt vår mening har RR härigenom också slagit fast att, i vart fall vad gäller stiftelser, definitionen av näringsbetingade aktier är ett isolerat begrepp som skall skiljas från övriga förutsättningar för skattefrihet. Eftersom röstvillkoret endast uppställer som krav att aktieinnehavet uppgår till mer än 25 procent av rösterna för samtliga aktier blir innehavet i dessa situationer automatiskt näringsbetingade. När så är fallet kan även en rent förvaltande stiftelse mottaga utdelning skattefritt.

Det faktum att såväl SRN och RSV har en annan inställning än RR i denna principfråga har sin grund i att de använder sig av en annan tolkningsmetod och låter förarbetena få en överordnad betydelse. Lagens förarbeten kan inte vara en överordnad rättskälla i förhållande till själva lagtexten. En annan sak är att ett lagrum kan vara av så generell karaktär att bestämmelsen får materiell innebörd först om man också tar hänsyn till lagens förarbeten.29 Det skall därvid också tilläggas att det enligt vår mening inte klart framgår av förarbetena (prop. 1998/99:7) vad den bestämda avsikten har varit i denna del. Att i sådant fall försöka fastställa lagstiftarens intentioner som inte direkt framgår av förarbetena är inte helt invändningsfritt.

Det finns anledning att fråga sig om ett förvaltningsföretag kan äga näringsbetingade aktier. I 7 § 8 mom. tredje stycket tredje meningen SIL återfinns uttrycket företagets, vilket rimligen bör syfta på något sorts företag återgivet i bestämmelsen. Man kan, utan att göra våld på lagtexten, anse att uttrycket torde syfta på sådant företag som inte utgör förvaltningsföretag enligt styckets första mening. Synsättet innebär att ett näringsbetingsbetingat innehav endast kan föreligga om aktieägaren inte är ett förvaltningsföretag. En sådan tolkning kan få betydelse för bestämmelser som för viss rättsföljd kräver att innehavet skall vara näringsbetingat (se underprisöverlåtelse nedan under avsnitt 7). Någon bestämd slutsats kan ej dras av RR:s ställningstagande i stiftelsedomarna. Om ett sådant krav dock skulle finnas för aktiebolagens del kommer själva definitionen av näringsbetingade aktier att vara olika för skilda skattesubjekt (exempelvis aktiebolag och stiftelser) vilket inte är helt logiskt. Det skulle kunna hävdas att det är mer korrekt att definitionen av näringsbetingade aktier är isolerad från övriga förutsättningar för skattefrihet på utdelning. Det kan konstateras att regleringen i IL innebär att definitionen av näringsbetingade aktier är helt skild från förutsättningarna för skattefrihet, varför förvaltningsföretag numera kan inneha näringsbetingade aktier. Detta trots att något uttryckligt uttalande om förändring av gällande rätt inte finns i förarbetena.

Stig Strömholm, Rätt, Rättskällor och Rättstillämpning s. 397 f.

Sture Bergström, Skattenytt 1984 s. 309 ff.

6.2 Utredningsvillkoret

Vid bedömningen av om utredningsvillkoret var uppfyllt var frågan i princip hur det specifika begreppet ”verksamhet” skulle tolkas. Ett tolkningsalternativ var att begreppet hade en vidsträckt betydelse, dvs. avsåg vilken (ekonomisk) verksamhet som helst och att aktieinnehavaren endast skulle vara skattskyldig i inkomstslaget näringsverksamhet. Ett annat alternativ var att begreppet avsåg någon form av inskränkt näringsverksamhet.

RR valde således att definiera begreppet ”verksamhet” som annan verksamhet än förvaltning av värdepapper. Sådan verksamhet benämnde RR som ”egentlig näringsverksamhet”. Begreppet fick därvid en inskränkt betydelse.

Enligt vår mening är RR:s motivering och använda tolkningsmetod inte helt lätt att följa. RR bygger sitt ställningstagande dels på vad som gällde före 1990 års skattereform och vad som gäller efter ikraftträdandet av IL, dels på att utredningsvillkoret med en annan tolkning skulle vara verkningslöst.

Det skall först poängteras att det i förarbetena till 1990 års skattereform inte nämns någonting om att betingas av ”verksamhet” skulle ha samma betydelse som tidigare (rörelse etc.).30 Vi anser att det finns goda argument för att ”verksamhet” skall avse näringsverksamhet i den betydelse att juridiska personer beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. En strikt tolkning av begreppets ordalydelse innebär enligt vår mening att även rent förvaltande verksamhet mycket väl kan omfattas. Jämförelse kan härvid göras med regleringen i 7 § 8 mom. andra stycket SIL vari det anges att bolag som förvaltar värdepapper eller likartad lös egendom och därutöver inte – direkt eller indirekt – bedriver någon eller endast obetydlig annan verksamhet (förvaltningsbolag) är frikallad från utdelning i vissa fall. Av denna formulering kan slutsatsen dras att även förvaltande verksamhet kan utgöra verksamhet enligt 7 § 8 mom. SIL. Lagrådet anför i sitt yttrande över förslaget till IL att innebörden av utredningsregeln möjligen förändrades genom 1990 års skattereform på så vis att innehav som betingas av exempelvis ägarföretagets förvaltning av värdepapper uppfyller, åtminstone enligt ordalydelsen, kravet att innehavet skall vara betingat av verksamheten. Att regeln inte var avsedd att tillämpas så att en juridisk persons innehav av tillgångar alltid skulle betingas av dess verksamhet är dock självklart enligt lagrådet.31 Vad lagrådet ansåg var gällande rätt framgår inte. Avgörande synes vara om man skall tolka bestämmelsen strikt efter sin ordalydelse eller efter en tänkt avsikt med regeln. Enligt vår mening bör en ändrad ordalydelse av en bestämmelse ha företräde framför en föregående ordalydelse då den förra med en i vart fall strikt språklig tolkning har en annan betydelse.

Vidare anser vi att RR:s hänvisning till vad som gäller efter ikraftträdandet av IL och till vad som sägs i förarbetena till IL32 ter sig något märklig. Att låta en ny avfattning av en bestämmelse ligga till grund för tolkningen av en äldre bestämmelse är ej helt invändningsfritt. När den nya bestämmelsens avfattning dessutom de facto har tillkommit eftersom den äldre bestämmelsen kan ha haft en ej önskvärd eller avsedd betydelse, förefaller tolkningsmodellen enligt vårt förmenande vara alltför vid. Liksom vid röstvillkoret kunde begränsningen för förvaltande subjekt anses täckt genom undantaget för förvaltningsföretag. Det förhållandet att stiftelse inte upptogs bland subjekt som kan utgöra skattemässiga förvaltningsföretag borde enligt vår mening inte innebära att uttrycket ”verksamhet” i sig skall tolkas som ett krav på ”egentlig näringsverksamhet”. Var tanken att stiftelser i detta avseende skulle behandlas som förvaltningsföretag, borde detta kommit till uttryck i lagen. En lagändring har ju också skett enligt IL.

Även om uttrycket ”verksamhet” skulle omfatta förvaltande verksamhet, skulle utredningsregeln trots allt kunna ha en reell innebörd. Det faktum att aktieinnehavet skall betingas av den förvaltande verksamheten innebär enligt vår mening inte att ”betingelsen” är uppfylld per automatik. I så fall skulle utredningsvillkoret alltid vara uppfyllt så fort aktieinnehavaren bedrev ”egentlig näringsverksamhet”, vilket inte är fallet. Kravet på att innehavet ”betingas” av verksamheten innebär ju också att det skall finnas något sorts samband av viss art och intensitet33 mellan innehavarens verksamhet och de innehavda aktierna.34 Av praxis framgår att sambandet inte behöver innebära samma slag av verksamheter utan att även andra omständigheter kan vara tillräckliga. Vidare framgår av praxis att sambandet framförallt varit uppfyllt när vertikal integration förelegat.35 I nu berörda mål kunde betingelsen i sådant fall lämpligen ha prövats mot stiftelsernas historiska bakgrund och deras lagstadgade ursprung.

Vad avser att näringsbetingelsen även kan uppfyllas genom närstående företag i form av moder- eller dotterföretag är det i och för sig intressant att Regeringsrätten anser att den tolkning som gäller för aktiebolag, i vart fall i normalfallet skall gälla även för stiftelser. Detta bör innebära att andra bedömningar i det enskilda fallet skulle kunna komma ifråga. Man kan dock fråga sig om det inte fanns skäl att ha ett vidare tillämpningsområde såsom det i förarbetena antytts vara fallet (1960:162 s. 67) för ekonomiska föreningar. Det kan hävdas dels att situationen för sparbanksstiftelserna är väl så säregna som för ekonomiska föreningar inom den kooperativa sektorn, dels att koppling till aktiebolag är lika olämplig här som vid bedömning av ett generellt krav på ”egentlig näringsverksamhet”. Varje sparbanksstiftelse har initialt ägt 100 procent av ett sparbanksaktiebolag. Den enskilda stiftelsens procentuella andel har nedgått genom samgående (fusion) av flera sparbanker till FöreningsSparbanken AB. I denna del finner vi – även om RR:s domskäl visar att en annan bedömning kan ske i det enskilda fallet – att det i praktiken måste vara ytterst svårt att finna omständigheter som skulle kunna medföra en annan utgång. Det skall därutöver uppmärksammas att närståenderegeln (moder-dotterbolag) inte direkt syftar till att aktieinnehavaren skall uppfylla kravet på ”egentlig näringsverksamhet” utan endast reglerar mellan vilka två subjekt (verksamhets)betingelsen kan bedömas.

Regeringsrättens sätt att tolka bestämmelsen synes innehålla såväl en strävan att inte gå utanför lagtextens avfattning som att försöka finna en (subjektiv) avsikt genom förarbeten och en ändamålsenlig tolkning. Metoden synes innebära någon form av intresseavvägning där RR låter begreppets funktion i regeln vara avgörande.

I prop. 1989/90:110 s. 708 anges endast att ändringen föranleds av att inkomstslagen sammanförs till inkomstslaget näringsverksamhet.

Prop. 1999/2000:2 del 3 s. 421–423.

Prop. 1999/2000:2 del 2 s. 44–45 och del 3 s. 421–423.

Se prop. 1960:162 s. 29.

I detta avseende kan även äldre praxis avseende avdragsrätt för förlust på näringsbetingade aktier tjäna som vägledning (2 § 14 mom. andra stycket SIL, och före 1992 års taxering 20 § anv. p. 5 KL, numer 48 kap. 26 § IL).

Se bl.a. RÅ 1934 fi 648, RÅ 1937 fi 492, RÅ 1949 fi 718, RÅ 1956 fi 758, RÅ 1968 fi 2036, RÅ 1969 ref. 1, RÅ 1970 ref. 52 och fi 2071, RÅ 1971 ref. 16 samt RÅ 80 1:50.

7 Betydelse för andra situationer

Nedan kommenteras två situationer då definitionen av näringsbetingad aktie kan ha betydelse vid en skattemässig underprisöverlåtelse (verksamhet/verksamhetsgren och utländskt innehav).

7.1 Verksamhet/verksamhetsgren

I 23 kap. IL regleras ett antal situationer i vilka en tillgång i näringsverksamhet utan ersättning eller mot ersättning som understiger marknadsvärdet kan överlåtas utan uttagsbeskattning36. Om överlåtaren inte kan lämna koncernbidrag med skattemässig verkan till förvärvaren under överlåtelseåret måste överlåtarens hela verksamhet, verksamhetsgren eller ideell andel av sådan verksamhet eller verksamhetsgren överlåtas (23 kap. 17 § IL). Med verksamhetsgren avses enligt 23 kap. 7 § IL också aktier (andelar) om förvärvaren efter förvärvet under samma beskattningsår äger näringsbetingade aktier i företaget. Vad gäller definitionen av näringsbetingad aktie görs en direkt hänvisning till 24 kap. 16 § IL (utdelningsreglerna).

Underprisöverlåtelse reglerades före ikraftträdandet av IL i lagen (1998:1600) om beskattning vid överlåtelser till underpris, UPL37. Enligt 12 § andra stycket UPL utgjorde även här innehav av aktier (andelar) en verksamhet eller verksamhetsgren om förvärvaren efter förvärvet under samma beskattningsår ägde näringsbetingade aktier i företaget. Någon hänvisning till SIL avseende definitionen av näringsbetingade aktier görs inte i denna lag, men man torde sannolikt kunna hämta ledning i definitionen enligt 7 § 8 mom. SIL.38

En underprisförsäljning enligt UPL av ett aktieinnehav som ej överstiger 50 procent av röstetalet till exempelvis ett nystartat bolag (NYAB) torde således inte utgöra en verksamhetsgren. Osäkerheten har sin grund i hur uttrycket ”företagets” skall tolkas i 7 § 8 mom. tredje stycket tredje meningen SIL (se ovan under avsnitt 6.1). Följande förenklade exempel kan illustrera frågan.

AB1 väljer inför en extern avyttring av sina aktier i AB2 (40 % av rösterna) att låta försäljningen ske genom ett nederländskt bolag (BV) för att undvika omedelbar svensk reavinstbeskattning. I Nederländerna finns regler som innebär att reavinster i samband med avyttring av aktier kan vara undantagna från beskattning (participation exemption). AB1 säljer i steg ett sina aktier i AB2 för ett pris understigande marknadsvärdet till AB3 som ägs till 100 procent av ett BV som i sin tur ägs till 100 procent av AB1. AB3:s verksamhet består endast av att äga aktierna i AB2. I steg 2 säljer BV aktierna i AB3 varvid försäljningen med stöd av reglerna om ”participation exemption” är undantagen från beskattning i Nederländerna.

Enligt 7 § 8 mom. andra stycket SIL framgår att vid bedömningen om ett företag utgör ett förvaltningsföretag eller inte skall hänsyn tas till även den verksamhet som bedrivs indirekt i andra företag. De verksamheter som skall beaktas är de som bedrivs i de bolag över vilka företaget har ett bestämmande inflytande.39 Med bestämmande inflytande torde avses detsamma som koncernbegreppet i exempelvis aktiebolagslagen (1975:1385). Man skall således beakta dotterbolags verksamhet när man bedömer om moderbolaget bedriver någon eller endast obetydlig verksamhet. AB3 utgör därmed ett förvaltningsföretag enligt 7 § 8 mom. andra stycket SIL eftersom det inte äger över 50 procent i AB2. (Här bortses från aktiebolagslagens sekundära definitioner av koncern.)

Stiftelsedomarna ger inget uttryckligt direkt svar på frågan om definitionen av näringsbetingade aktier för aktiebolags del även omfattar ett krav att aktieägaren inte får vara ett förvaltningsföretag. I exemplet ovan är det enligt vår mening inte troligt att AB3:s aktieinnehav i AB2 skall anses vara näringsbetingade och därmed utgöra en verksamhetsgren enligt UPL (se även ovan avsnitt 6.1 om alternativa tolkningar).

I IL är som ovan beskrivits definitionen av näringsbetingade aktier frikopplad från övriga villkor för skattefrihet. Detta innebär den skillnaden gentemot SIL att NYAB:s aktieinnehav i AB2 är näringsbetingat (röstvillkoret) varför aktieöverlåtelsen utgör en verksamhetsgren.

Se 22 kap. IL.

Uttagsbeskattning reglerades i 22 § anv. p. 1a första stycket KL.

Se även RSV:s Handledning för beskattning av inkomst och förmögenhet m.m. vid 2000 års taxering s. 1420.

Prop. 1989/90:110 s. 707.

7.2 Utländskt innehav

Ett ytterligare fråga är huruvida uttrycket näringsbetingade aktier (andelar) enligt 12 § andra stycket UPL och 23 kap. 7 § IL även omfattar utländskt innehav. Om så inte är fallet kan ett utländskt innehav inte utgöra en verksamhetsgren. Detta skulle innebär en inskränkning i möjligheten att överlåta sådana innehav till underpris utan omedelbar beskattningskonsekvens. Vi bortser härvid från diskrimineringsregler enligt de dubbelbeskattningsavtal som Sverige har ingått med främmande stat samt från diskrimineringsregler inom EG-rätten.

Som ovan angivits saknar UPL en hänvisning till 7 § 8 mom. SIL vad gäller begreppet näringsbetingade aktier. Det kan dock vara naturligt att hämta ledning i detta stadgande även vad gäller utländskt innehav. Eftersom innehav av utländska aktier regleras särskilt i 7 § 8 mom. sjätte till nionde styckena SIL skulle det kunna hävdas att definitionen av näringsbetingade aktier enligt 7 § 8 mom. tredje stycket SIL inte omfattar utländskt innehav. 40 Mot detta kan emellertid anföras att i 7 § 8 mom. sjätte stycket punkt 1 SIL stadgas bl.a. att utdelning på utländskt innehav är skattefritt om utdelningen skulle ha varit undantagen från beskattning enligt vad som gäller för det fall det utdelande bolaget hade varit svenskt. Detta innebär allmänt sett att skattefrihet föreligger om innehavet är näringsbetingat. Enligt vår mening följer härav att begreppet näringsbetingade aktier trots allt bör anses omfatta även innehav av aktier i utländskt företag. I förarbeterna till IL sägs dock att ”Nuvarande reglering omfattar inte utländska juridiska personer”41. I propositionen anges dock inte vilket stöd som finns för detta kategoriska uttalande.

Lagtexten har i princip samma uppbyggnad i IL som enligt SIL. Utdelning på svenska näringsbetingade andelar (rubrik i lagtexten) regleras i 24 kap. 15–19 §§ IL. Som ovan visats definieras emellertid näringsbetingad aktie i en separat paragraf (16 §) skild från förutsättningarna om skattefri utdelning. Utdelning på utländska andelar (rubrik i lagtexten) regleras separat i 24 kap. 20–22 §§ IL. Även enligt IL är utdelning på utländskt innehav skattefri om utdelningen skulle ha varit skattefri enligt vad som gäller för det fallet att det utdelande bolaget hade varit svenskt (20 § punkt 1). I förarbetena till 23 kap. 7 § IL anges uttryckligen att andelar i utländska juridiska personer omfattas av begreppet näringsbetingade.42 Enligt vår mening finns det inget stöd i lag eller praxis som motsäger att begreppet näringsbetingade aktier även enligt SIL kunde omfatta utländska aktier. Således har avyttring av utländska aktier i praxis jämställts med svenska sktier vid bedömningin av t.ex rea-/rörelseförlust och vid koncerninterna transaktioner. Detta synsätt har också bekräftats i RÅ 2001 not 24.

RSV:s Handledning för beskattning av inkomst och förmögenhet m.m. vid 2000 års taxering s. 1420.

Prop. 1999/2000:2 del 2 s. 303.

A. a.

8 Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan konstateras att det numer direkt av lagtexten i IL framgår att utredningsvillkoret innefattar ett krav om att aktieinnehavet skall betingas av ”rörelse”. Vidare har RR genom stiftelsedomarna (Alfa och Rekarne) slagit fast att med ”betingas av verksamhet” i SIL skall förstås s.k. egentlig näringsverksamhet (vilket i detta avseende motsvarar rörelse enligt IL). Vad avser röstvillkoret föreligger för i vart fall stiftelses del inget krav på att, enligt vare sig SIL eller IL, bedriva ”egentlig verksamhet” eller ”rörelse”.

Det är emellertid inte klarlagt huruvida definitionen av näringsbetingat innehav enligt SIL utgör en isolerad definition skild från övriga villkor för skattefri utdelning då exempelvis ett aktiebolag är innehavare av aktierna. Vidare kan konstateras att innehav i utländskt företag faller in under definitionen av näringsbetingade aktier och därmed kan utgöra en verksamhetsgren enligt reglerna om underprisöverlåtelser.

Avslutningsvis kan konstateras att RR använt sig av två helt olika tolkningsmetoder vid sina bedömningar, dels en rent språklig tolkningsmetod dels en form av funktionsmetod.

Magnus Larsén är verksam som skattejurist vid Linklaters Lagerlöf Advokatbyrå. Anders Walander är verksam som skattejurist vid KPMG.