Inledning

Den tyska skattereformen 2000/2001 innebar stora förändringar beträffande bolagsbeskattningen i Tyskland. Förändringarna är av särskild vikt för svenska investerare då de flesta svenska förtag driver sina tyska dotterbolag som kapitalbolag, vanligen som tyska GmbH. Den tyska skattereformen i sin helhet skall enligt förbundsregeringens planering medföra en betydlig sänkning av den tyska företagsbeskattningen.

Alla planerade ändringar infördes dock inte på en gång utan de fördelades över fem år. Företagsrelevanta förändringar gjordes bland annat angående personbeskattningen.1 Det inkomstskatterättsliga grundavdraget kommer att öka från DM 13 000 till DM 15 000. Samtidigt skall under samma period ingångsskattesatsen sänkas från 23,9 % till 15 %. Högstskattesatsen skall sänkas från 53,0 % till 42 %.

Detta innebär att skattesatsen blir väsentligt lägre än i Sverige.

I Tyskland känner man till två inkomstbeskattningsformer: Fysiska personer i Tyskland betalar inkomstskatt (Einkommensteuer) medan juridiska personer betalar bolagsskatt på icke-utdelad vinst (Körperschaftsteuer). En begreppslig uppdelning av Einkommensteuer i kommunalskatt och statlig inkomstskatt görs inte i Tyskland.

Beskattning av kapitalbolag

Den tyska bolagsskatten är från och med den 1 januari 2001 25 % och gäller för både innehållen och utdelad vinst. Den reducerade skattesatsen gäller också för utländska bolag med fast driftställe i Tyskland.

Redan genom Steuerentlastungsgesetz 1999 sänktes bolagsskatten för innehållen vinst från 45 % till 40 % medan skattesatsen för utdelad vinst låg kvar på 30 %. I stället för det tidigare komplicerade tillgodoräkningsförfarandet gäller från och med den 1 januari 2001 det nya enklare s.k. halvinkomstförfarandet, dvs. att bara hälften av den till delägarna utdelade vinsten underkastas delägarens personliga inkomstskatt.

Från och med den 1 januari 2002 är det dessutom möjligt, att försälja inländska eller utländska andelar i kapitalbolag (aktier, andelar i GmbH) utan att vinsten reavinstbeskattas i Tyskland. Den tidigare reavinstbeskattningen av de vid försäljningen upptäckta dolda reserverna (dvs. skillnaden mellan marknadsvärde och bokfört värde) gäller nu inte längre. Förutsättningen är dock att andelen innehavts i minst ett år. Man förväntar sig nu att koncerner i stort sätt kommer att lösa upp sina flätverk och försäljer i varandra ägda företagsandelar. Den andra sidan är dock att förluster ur andelar i kapitalbolag inte längre kommer att vara avdragsgilla.

Beskattning av personbolag

Ett ledande motiv för skattereformen 2000/2001 var framför allt att lätta på skattetrycket för det s.k. tyska Mittelstand2 som i många fall bedriver sina företag som personbolag.

I Tyskland beskattas personbolagens vinst på delägarnivå dvs. delägarna betalar skatt på företagsvinsten inom ramen för den personliga inkomstbeskattningen. Som ett första steg mot att minska skattetrycket infördes att delägarens inkomstskatt minskas med ett schablonmässigt tillgodoräknande av rörelseskatten. Vid personbolagets vinstuträckning dvs. på bolagsnivån är rörelseskatten fortfarande avdragsgill som utgift.

Den 15 augusti 2001 beslöt det tyska förbundskabinettet, inte minst på grund av Mittelstandes krav, möjligheten för personbolag att bilda en s.k. reinvesteringsreserv (Reinvestitionsrücklage). Därmed möjliggörs även för tyska mittelständische Unternehmen som bedrivs som personbolag att omstrukturera andelsförhållanden. Personbolag får därmed också möjlighet att överföra tysta reserver ur försäljningar av andelar i kapitalbolag på nyförvärvade bolagsandelar, om förvärvet äger rum inom två år.

Med det tyska Mittelstand, eller även kallad tyska mittelständische Unternehmen, betecknas det stora antalet små och medelstora företag, oftast familjeföretag, som utgör ryggraden i den tyska ekonomin. Det tyska Mittelstand, vars omfattning internationellt sett saknar motsvarighet, innefattar ungefär 85 % av alla tyska företag i Tyskland och står vid sidan av den tyska internationellt verksamma storindustrin.

Ingen eufori hittills

Den redan för 2001 förväntade skjutsen för den tyska ekonomin som följd av skattereformen 2000/ 2001 har än så länge uteblivit. Men oavsett den nuvarande konjunkturen är det inte klart än vem den egentliga vinnaren på den tyska skattereformen är – kapitalbolag eller personbolag?

Det tyska Mittelstand är besviket eftersom kapitalbolag endast behöver betala 25 % bolagsskatt (för inte utdelade vinster). Däremot betalar det tyska Mittelstand fortfarande upp till 48,5 % inkomstskatt. Först 2005 är det tänkt att högstinkomstskattesatsen sänks till 42 %.

Dessutom tilltalas varken kapital- eller personbolagen av de sämre avskrivningsmöjligheterna. Att den degressiva avskrivningsmetoden för inventarier sänktes från 30 % till 20 % betyder i praktiken att en större vinst kan beskattas. På så sätt leder en nyinvestering i inventarier på 225 000 kr i genomsnitt, jämfört med år 2000, för mittelständische Unternehmen till en skattetrycksökning på 18 000 kr. Om det inte längre är möjligt att som tidigare minska vinsten höjs den beskattningsbara vinsten utan att det företagsekonomiska läget blir bättre för företaget. Detta kan ha som effekt att det på kort sikt blir ointressant att investera i maskiner för det egna företaget. Investeringar i – kanske utländska – fonder kan då vara ett intressantare alternativ. På så sätt finns risken att pengar flyter till mer attraktiva områden och inte används för att förnya den inhemska tyska ekonomin.

Stor förväntan av andelsförsäljning 2002

Förväntningen inför 2002 i Tyskland är att den stora andelsförsäljningen börjar och att många omstruktureringar genomförs, och det gäller såväl för kapitalbolag och personbolag. Förväntningen är att företagens sammanflätade sammelsurium av företagsandelar, som även kallas för ”Deutschland AG”, nyordnas. Även svenska bolag med tyska dotterbolag har nu möjligheten att på ett i princip skatteneutralt sätt omstrukturera sina koncernstrukturer och företagsandelar i Tyskland. Då skatterätten är ett rättsområde som är känt för snabba förändringar är det svårt att förutse om den nyinförda regeln kommer att hitta sin fasta plats i det tyska skattesystemet eller om regeln bara kommer att finnas för tillfället.

Resumé

Det var hög tid för införandet av möjligheten att skatteneutralt kunna omstrukturera gamla företagsstrukturer. Flätverket av företagsandelar ansågs oftast som hinder för den tyska ekonomins vidare utveckling. Ett av Tysklands stora problem som behöver lösas är dessutom hur på ett samhälleligt sätt den äldre företagaregenerationen utan finansiella katastrofer kan överföra sina företag till nästa generation. Genom att man har väntat alltför länge på att ge över företaget har det för många uppkommit ett skatterättsligt mycket ofördelaktigt läge som de facto begränsar effektiviteten av den på det tyska Mittelstand uppbyggda tyska ekonomin.

Det är än så länge alltför tidigt för att dra några säkra slutsatser om hur skattereformen 2000/2001 kommer att förändra det tyska företagsklimatet.

Dr. Ansgar Firsching, Advokatfirman Gärde & Nordlin KB.