Förfarandet vid beskattningen har reformerats i flera olika avseenden under senare år. Det har framförallt betingats av ändrade materiella skatteregler, organisatoriska förändringar och den tilltagande datoriseringen i samhället. Skattenytts temanummer ägnas därför denna gång åt olika aspekter på förfarandet vid beskattningen.

Införandet av taxeringslagen innebar betydande förändringar i taxeringsförfarandet. Lagen har nu varit i kraft i drygt tio år. Temanumret inleds med att Börje Leidhammar presenterar en utvärdering som gjorts med utgångspunkt i vissa statistiska undersökningar. I artikeln diskuteras om målsättningen med taxeringsreformen förverkligats. I anslutning därtill redovisar Kerstin Nyquist ett förslag från Svenskt Näringsliv om att inrätta ett särskilt forum för skattemål som rör de 350 största koncernerna.

Ett ämne som tidigare varit relativt sparsamt behandlat i den juridiska litteraturen är vad som krävs för att prövningstillstånd skall meddelas i Regeringsrätten. Temanumret fortsätter med att Arne Baekkevold i en artikel belyser detta ämne. Han ger också vissa råd om vad klagandena bör göra för förbättra sina möjligheter att få prövningstillstånd.

En ny lag om självdeklarationer om kontrolluppgifter skall tillämpas första gången vid 2002 års taxering. De nya bestämmelserna kommenteras av Börje Leidhammar. Därefter presenterar Ulf Kjellin den senaste utvecklingen när det gäller möjligheten att lämna en elektronisk deklaration via Internet och vilka framtidsplaner som finns att successivt bygga ut denna tjänst.

Det svenska förhandsbeskedsinstitutet, som vid en internationell jämförelse är tämligen unikt, har nyligen fyllt 50 år. I en artikel tecknar Carl-Gustaf Wingren utvecklingen och behandlar också den praktiska hanteringen av förhandsbeskedsärenden hos Skatterättsnämnden. I en påföljande artikel föreslår Erik Haglund att förhandsbeskedsinstitutet skall kompletteras med en möjlighet för de skattskyldiga att få ett bindande besked av skattemyndigheten i skattefrågor som har litet prejudikatsintresse men stort intresse för den skattskyldige.

Den 1 juli 2001 överfördes uppgiften att registrera bouppteckningar och fastställa arvsskatt från tingsrätterna till skattemyndigheterna. I konsekvens härmed ändrades förfarandet vid överklagande. Monika Linder ger i en artikel en överblick över de ändrade reglerna.

Systemet med skattekonton har nu varit i bruk några år och RSV har låtit utvärdera reglerna. Resultatet av utvärderingen presenteras av Bodil Halling och Nils Johansson, som också går igenom de förbättringar av skattekontot som RSV för närvarande arbetar med.

Christer Silfverberg

Temaredaktör