I artikeln diskuteras huruvida praxis under de senaste åren har förändrats beträffande skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning. De anknytningsfaktorer i 3 kap. 7 § IL som analyseras är: innebörden av att den skattskyldige inte är varaktigt bosatt på viss utländsk ort, vilken betydelse bostad inrättad för åretruntbruk samt familj i Sverige har, samt betydelsen av svenskt medborgarskap och ekonomiskt engagemang i Sverige.

1 Inledning1

Under hösten 2002 avgjorde Regeringsrätten ett antal rättsfall rörande väsentlig anknytning. I denna artikel analyseras argumentationen i dessa avgöranden samt ytterligare rättspraxis som på senare år avgjorts av Regeringsrätten. En jämförelse görs med äldre praxis. Syftet med artikeln är att undersöka huruvida det uppkommit någon ändring av praxis, beträffande skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning.

Jag utgår huvudsakligen från rättsfall som har avgjorts de senaste fem åren. Vidare sorteras rättsfallen efter de anknytningsfaktorer som jag ansett ha haft störst tyngd i respektive rättsfall. Observeras bör dock att det alltid handlar om en samlad bedömning av olika faktorer i det enskilda fallet. På så sätt är en sortering på det sätt jag försökt att göra lite farlig, då det ytterst sällan enbart handlar om en anknytningsfaktor. I avsnitt 2 beskrivs hur den samlade bedömningen går till i praktiken. Avslutningsvis skall nämnas att jag med denna artikel inte har för avsikt att analysera samtliga anknytningsfaktorer.2

Den rättskälla som huvudsakligen har använts i denna artikel är rättspraxis från Regeringsrätten. I viss mån har även fall från kammarrätterna och Skatterättsnämnden använts, trots att dessa inte är prejudicerande på samma sätt som Regeringsrättens domar. För att stödja min egen analys och slutsatser har jag använt mig av med den argumentation som kammarrätterna och Skatterättsnämnden har fört. I viss utsträckning har jag även vänt mig till förarbeten. Doktrin på området har refererats relativt sparsamt. Skälet till detta är att jag i mycket liten utsträckning stött på författare som behandlat de nyare rättsfall som jag har fokuserat på i denna artikel.

I avsnitt 2 återfinns en deskriptiv redogörelse för reglerna i inkomstskattelagen (1999:1229), nedan kallad IL, beträffande skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning. Därefter följer tre avsnitt som vart och ett behandlar olika anknytningsfaktorer. I avsnitt 3 redogörs för en av de under hösten avgjorda Regeringsrättsdomarna beträffande anknytningsfaktorn inte varaktigt bosatt på en viss utländsk ort. I avsnitt 4 diskuteras de tre anknytningsfaktorerna bostad för åretruntbruk, familj samt medborgarskap. I avsnitt 5 behandlas anknytningsfaktorn ekonomiskt engagemang. Min avsikt har varit att i samtliga avsnitt om anknytningsfaktorerna (avsnitt 3–5) inledningsvis redogöra för rättsläget före de nya rättsfallens tillkomst. Därefter har jag redogjort för den nya praxis som kommit samt jämfört denna med den äldre. I slutet av denna artikel (avsnitt 6) har jag sammanställt mina slutsatser av den gjorda jämförelsen mellan äldre och nyare rättspraxis.

Jag vill tacka deltagarna vid det högre seminarium i skatterätt som hölls vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet, i mars 2002 med anledning av den skiftande kammarrättspraxisen på området. Tack för en givande diskussion samt för de synpunkter som framfördes vid seminariet. Ett stort tack till Kristina Ståhl och Eleonor Alhager för värdefulla synpunkter på utkast till denna artikel.

För en genomgång av samtliga faktorer samt äldre praxis hänvisas till SOU 1997:75.

2 3 kap. 7 § inkomstskattelagen

Som obegränsat skattskyldiga i Sverige anses de fysiska personer som är bosatta i Sverige, de som stadigvarande vistas i Sverige och de som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatta här (3 kap. 3 § IL). Övriga personer är begränsat skattskyldiga (3 kap. 17 § IL). Innebörden av att vara obegränsat skattskyldig i Sverige är att man är skattskyldig för alla sina inkomster, oavsett varifrån i världen de härrör (3 kap. 8 § IL). En begränsat skattskyldig person kan beskattas för inkomster som har sin källa i Sverige (3 kap. 18–20 §§ IL).

Det är först när en person flyttar från Sverige som det blir aktuellt att bedöma huruvida han skall anses ha väsentlig anknytning till Sverige. En helhetsbedömning görs av ett antal i IL uppräknade faktorer (3 kap. 7 § 1 st. IL). Dessa faktorer är:

  • om han är svensk medborgare,

  • hur länge han varit bosatt här,

  • om han inte varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort,

  • om han vistas utomlands för studier eller hälsoskäl,

  • om han har en bostad här som är inrättad för åretruntbruk,

  • om han har sin familj här,

  • om han är ekonomiskt engagerad här genom att inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger honom ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här,

  • om han har en fastighet här, och

  • liknande förhållanden.

En helhetsbedömning går i praktiken till så att den skattskyldige ombeds besvara ett antal frågor, angående hans bosättningsförhållanden. Frågorna är ställda utifrån de i IL uppräknade faktorerna.3 Faktorerna som räknas upp i 3 kap. 7 § IL har i praxis ansetts ha olika tyngd, vilket naturligtvis återspeglas i den helhetsbedömning som skattemyndigheterna gör.4 Som ett exempel kan nämnas att medborgarskap har ansetts ha liten betydelse. I de fall man ansett att det har haft betydelse har varit när en svensk medborgare flyttat från Sverige och samtidigt avsagt sig sitt medborgarskap. Att som enda anknytningsfaktor ha kvar sitt svenska medborgarskap har inte kunnat medföra att väsentlig anknytning ansetts föreligga.5 I samband med att skattemyndigheterna utrett den skattskyldiges bosättningsförhållande har man tidigare krävt att den skattskyldige genom intyg skall visa att han är obegränsat skattskyldig i det andra landet. För detta ändamål har man tillhandahållit en blankett som det andra landets skattemyndighet ombetts fylla i.

I 3 kap. 7 § 2 st. IL finns en bevisbörderegel. Regeln innebär att en person som har flyttat från Sverige anses ha väsentlig anknytning hit under fem år från den dag då han lämnade Sverige, om han inte visar att han saknar sådan anknytning. Bevisbörderegeln gäller dock bara den som är svensk medborgare eller den som under minst tio år har varit bosatt i Sverige eller stadigvarande vistats här.

Vid mitt arbete vid skattekontoret i Uppsala har jag vid ett flertal tillfällen stött på missuppfattningen att regeln om väsentlig anknytning inte är tillämplig i de fall den skattskyldige inte är svensk medborgare eller inte har varit bosatt i Sverige i minst tio år.6 Detta stämmer inte eftersom regeln om väsentlig anknytning skall prövas på alla som varit bosatta i Sverige och som flyttar härifrån. Däremot gäller inte bevisbörderegeln för en utländsk medborgare som bara varit bosatt i Sverige under kortare tid än tio år. I dessa fall är det skattemyndigheten som skall bevisa att väsentlig anknytning föreligger.

Förfrågan om Bosättningsförhållanden mm. RSV blankett nr: 2704 LA Utg. 402-05.

RSV:s Handledning för internationell beskattning, 2003, s. 34 f.

Prop. 1984/85:175 s. 13.

Se även RSV:s Handledning för internationell beskattning utgåva 2000 s. 33 och jfr utgåva 2003 s. 44 f.

3 Inte varaktigt bosatt på en viss utländsk ort

3.1 Äldre regler och rättspraxis

Ett av huvudsyftena med skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning är att förhindra skatteundandragande genom skenbosättning i utlandet.7 För att förhindra skenbosättningar skall omständigheten, att personen inte varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort, beaktas vid bedömningen om väsentlig anknytning föreligger eller ej. Vad som åsyftas med begreppet varaktig bosättning på viss utländsk ort har tidigare varit oklart. Det framgår inte klart av vare sig lagtext eller förarbeten.

Med begreppet varaktig bosättning på utländsk ort har RSV tidigare jämställt att den skattskyldige blivit obegränsat skattskyldig i utlandet. Vidare synes RSV ha menat att denna omständighet ensam kunde tillmätas så stor betydelse att väsentlig anknytning förelåg om den skattskyldige inte var obegränsat skattskyldig i annat land.8 Skälen bakom detta synsätt var troligtvis att man ansåg att en person måste vara obegränsat skattskyldig i något land för att förhindra skatteundandraganden.

Av förarbetena till regeln framgår dock att man borde kunna kräva att den skattskyldige bosatt sig på viss utländsk ort och där skaffat sig fast bostad. De sakkunniga skriver: ”Uppehåller han sig i utlandet under kringresande eller under flyttning med kortare intervaller – i ett halvår eller mindre – mellan olika orter i ett och samma land eller i olika länder, bör han sålunda alltjämt – så länge han behållit sitt svenska medborgarskap – kunna anses ha den största anknytningen till Sverige och på den grunden alltjämt ha sitt egentliga bo och hemvist i Sverige”9. De sakkunniga menade vidare att viss betydelse borde det kunna tillmätas om den skattskyldige behandlas som bosatt skattskyldig i det främmande landet.

Inte heller av praxis har man tidigare kunnat utläsa den korrekta innebörden av begreppet varaktig bosättning. Till följd av RSV:s tolkning har flera domstolar under senare år prövat anknytningsfaktorn. Resultatet har varit mycket skiftande i kammarrätterna. I oktober 2002 avgjorde Regeringsrätten frågan i ett flertal avgöranden.10 Regeringsrätten för samma resonemang i de olika fallen, varför jag har valt att fokusera på det först avgjorda fallet.

Prop. 1984/85:175 s. 13.

RSV:s Handledning för internationell beskattning, 2003 s. 34.

Prop. 1966:127 s. 31. Före IL:s ikraftträdande löd anknytningsfaktorn ”att han icke tagit varaktig bo och hemvist på viss utländsk ort”, ännu tidigare hette det ”och har fast bostad å utrikes ort”.

RÅ 2002 ref. 70, RÅ 2002 ref. 99, RÅ 2002 not 146, RÅ 2002 not 149, RÅ 2002 not 151 och RÅ 2002 not 153. För en kort genomgång av Regeringsrättens domar hösten 2002, samt konsekvenserna därav, se Inger Paulin, Väsentlig anknytning till Sverige vid bosättning utomlands – sex regeringsrättsdomar, SvSkT 9/2002 s. 689–694.

3.2 Nyare rättspraxis

I september 1994 flyttade makarna E till Spanien.11 De uppgav att de flyttade av hälsoskäl samt att de flyttade för gott. Efter avresan hade de en fritidsfastighet i Sverige, som inte lämpade sig för åretruntbruk. I målet framkom att de inte blev obegränsat skattskyldiga12 i Spanien förrän efter åtminstone sex månaders vistelse där, vilket innebar att de inte var obegränsat skattskyldiga i Spanien under inkomståret 1994.

RSV yrkade att makarna E skulle anses ha väsentlig anknytning till Sverige under inkomståret 1994. RSV argumenterade utifrån positionen att eftersom makarna E inte varit obegränsat skattskyldiga i något annat land kunde de inte anses ha varaktig bosättning på viss utländsk ort. Makarna E menade att begreppet varaktig bosättning avser själva bosättningen och inte den skatterättsliga status som en person kan ha. Efter att ha refererat lagtexten samt förarbetena gjorde Regeringsrätten bedömningen att lagtexten inte ger stöd för att en persons skattskyldighet i annat land skall vara bestämmande för personens skattskyldighet i Sverige, på det sätt som RSV yrkade. Regeringsrätten uttalade att begreppet varaktig bo och hemvist endast ger uttryck för att vissa faktiska förhållanden (bosättning och hemvist) skall föreligga. Regeringsrätten uttalade vidare att RSV:s tolkning skulle medföra att det andra landets skatterättsliga lagstiftning skulle vara utslagsgivande för den skattskyldiges bosättning och hemvist enligt våra interna regler. Vidare uttalade Regeringsrätten att det faktum att de andra anknytningsfaktorerna i 3 kap. 7 § IL i huvudsak ger uttryck för objektivt iakttagbara faktiska förhållanden talar för att någon hänsyn till utländsk rätt inte skall tas vid bedömningen av varaktig bosättning. Skulle anknytningsfaktorn ges sådan självständig betydelse som RSV förordade skulle de övriga anknytningsfaktorerna framstå som onödiga. Regeringsrätten framhöll således vikten av att anknytningsfaktorn endast är en av många och att det alltid skall göras en samlad bedömning i varje enskilt fall, där alla omständigheter av betydelse skall vägas in.

Efter att ha analyserat anknytningsfaktorn varaktig bosättning uttalade Regeringsrätten att de anknytningsfaktorer som var relevanta för makarna E var att de var svenska medborgare samt att de ägde en fritidsbostadsfastighet i Sverige. Dessa omständigheter ansågs varken sedda för sig eller sammantagna vara sådana att Makarna E skulle anses ha väsentlig anknytning till Sverige.13

RÅ 2002 not. 146.

Enligt 53 § anv. p. 1 st. 2 kommunalskattelagen var begreppet ”oinskränkt skattskyldig”. Efter IL:s ikraftträdande talar man om ”obegränsat skattskyldig”. Nuvarande lydelse av ”om han inte varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort” motsvarades av KL:s uttryck ” att han inte har varaktig bo och hemvist på viss utländsk ort”. Jag har i denna artikel valt att använda mig av IL:s terminologi, även när jag diskuterar äldre rättsfall. Någon ändring av innebörden av anknytningsfaktorerna var inte avsedd vid IL:s införande (prop. 99/00:2 s. 53).

Rättsfallet står således i överensstämmelse med andra rättsfall om svenska medborgare som äger fritidsfastigheter i Sverige efter utflyttningen.

3.3 Rättsläget efter Regeringsrättens domar

Till grund för RSV:s tidigare uppfattning låg, som ovan nämnts, troligen uppfattningen om att man måste vara obegränsat skattskyldig i något land samt rädslan för skatteundandragande. Om en person inte var obegränsat skattskyldig i utlandet skulle han således vara det i Sverige. Personligen ställer jag mig kritisk till ett sådant resonemang. Naturligtvis skall varaktig bosättning ha betydelse vid bedömningen om väsentlig anknytning föreligger eller ej. Det framgår direkt av lagtexten. Frågan är vilken innebörd man skall ge begreppet. Jag anser att begreppet varaktig bosättning innebär en fysisk bosättning i ett annat land samt att denna bosättning inte är tillfällig. Visst stöd för detta fanns redan i förarbetena från 1966.14

Efter det att Regeringsrätten tagit upp frågan till prövning får rättsläget anses betydligt klarare än tidigare. Således är det numera klarlagt att med anknytningsfaktorn varaktig bosättning på viss utländsk ort inte kan jämställas att den skattskyldige måste vara obegränsat skattskyldig i utlandet. Följaktligen bör skattemyndigheterna inte längre kräva in de intyg för underskrift från det andra landets skattemyndighet som tidigare önskats. Däremot anser jag det fullt möjligt för skattemyndigheterna att kräva in annan form av bevisning från den skattskyldige som visar att han tagit varaktig bosättning utomlands. Som exempel på sådan bevisning kan nämnas kopia på bostadskontrakt, registerutdrag från det andra landets motsvarighet till folkbokföring, intyg från borgmästare eller dyl. Vidare finner jag det klarlagt att synsättet att anknytningsfaktorn, på det sätt RSV i många fall tidigare yrkat, skall ha självständig betydelse är felaktigt. Anknytningsfaktorn är en av flera att beakta vid den samlade bedömningen.

Möjligheten för en fysisk person att helt undvika beskattning torde i de flesta fall vara mycket liten; de flesta stater bygger delvis sina skattesystem på källstatsprincipen. Källstatsprincipen innebär att en stat beskattar inkomst som har sin källa i landet. Beskattning kommer enligt min uppfattning inte kunna undvikas i allt för stor utsträckning.15

Prop. 1966:127 s. 31, ovan avsnitt 3.1.

Se även Paulin, SvSkT 9/2002 s. 691 f.

3.4 Finns det ett subjektivt rekvisit i reglerna om varaktig bosättning?

En intressant fråga är huruvida man i begreppet varaktig bosättning på utländsk ort kan lägga in det subjektiva momentet om den skattskyldiges avsikt. Kan man säga att om den skattskyldige har för avsikt att stanna utomlands i exempelvis endast tre år och sedan återvända så uppfyller han inte kravet på varaktig bosättning? Vilken betydelse har det att han är tjänstledig från sin ordinarie anställning i Sverige?

Jag har hittat två fall, ett Regeringsrättsavgörande och ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden, där man diskuterat dessa frågor.16 Regeringsrätten beslutade, RÅ 2002 not 134, att en man hade väsentlig anknytning till Sverige oavsett om han sålde sin bostad eller inte, då det var meningen att han efter anställningskontraktets utgång (tre år) skulle återvända till Sverige. Syftet med utlandsvistelsen var att den skattskyldige skulle vinna erfarenheter för den fortsatta karriären inom företaget. Vidare uppgavs att han och hans familj skulle återvända till Sverige efter utlandsvistelsen. Det fanns dock inget i målet som hindrade honom från att stanna utomlands efter det att kontraktstiden gått till ända. Av målet framgår inte huruvida den skattskyldige var tjänstledig från sin ordinarie anställning eller inte. Rättens formulering när det gäller syftet med utlandsvistelsen tyder dock enligt min uppfattning på att den skattskyldige var tjänstledig från företaget.

I förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden skulle en professor vid ett svenskt universitet under en tid arbeta vid ett universitet i utlandet (projekt). Professorn skulle vara tjänstledig från det svenska universitetet. Professorn skulle anses som bosatt i utlandet enligt det landets interna regler. I en rad frågor till Skatterättsnämnden ville professorn veta om han skulle anses ha väsentlig anknytning till Sverige efter utflyttningen. Skatterättsnämnden fällde avgörandet på att arbetet i utlandet till sin natur var tidsbegränsat (anställningen var dock inte tidsbestämd). Detta medförde att professorn inte kunde anses sakna väsentlig anknytning. Det synes som om Skatterättsnämnden presumerat att professorn skulle komma att återvända till Sverige efter det att uppdraget var slutfört.

Enligt min uppfattning bör avsikten ha betydelse vid bedömningen huruvida en person skall anses ha väsentlig anknytning till Sverige efter det att han flyttar från landet. Huruvida man beaktar avsikten med utlandsvistelsen i anknytningsfaktorn varaktig bosättning på viss utländsk ort, på så sätt som jag har gjort här, eller i anknytningsfaktorn liknande förhållande anser jag mindre avgörande. I de fall den skattskyldige är tjänstledig från sin ordinarie anställning anser jag inte att han brutit banden med Sverige på sådant sätt att han skall anses vara begränsat skattskyldig i Sverige. Min uppfattning är att under de fem år som den skattskyldige har bevisbördan för att visa att väsentlig anknytning saknas, bör tjänstledighet från anställning i Sverige tillmätas betydelse. Stöd för min uppfattning anser jag mig ha i de ovan nämnda fallen.

Med hänsyn till de regler som finns i svensk rätt beträffande exempelvis beskattning av personaloptioner17 samt uppskov vid andelsbyten18, så har skattskyldiga i vissa fall en önskan att vid utflyttning från Sverige inte bara ha väsentlig anknytning utan att faktiskt anses kvalificerat bosatta (d.v.s. bosatta eller stadigvarande vistas) i Sverige. Efter IL:s ikraftträdande finns tre grunder för obegränsad skattskyldighet (se avsnitt 2). Någon möjlighet för en person som flyttar från Sverige att enligt IL bli betraktad som bosatt är enligt min uppfattning i princip obefintlig. Bestämmelser om bosättning i IL tar sikte på personer som är fysiskt bosatta i Sverige, d.v.s. normalt alla som är folkbokförda här.19

RÅ 2002 not 134. Skatterättsnämndens förhandsbesked 1998-10-19 (RSV:s rättsfallsprotokoll 34/98). Förhandsbeskedet har inte överklagats.

10 kap. 11 §, 11 kap. 16 § IL.

48 a kap. 11 §; 49 kap. 8 §, 26 § IL.

RSV:s Handledning för internationell beskattning, 2003, s. 32. För ytterligare diskussion kring begreppet ”egentlig bo och hemvist” hänvisas till Bo Östlunds artikel med samma rubrik i RättsNytt 6/01 (SKM Stockholms hemsida). En person som har för avsikt att vara utflyttad från Sverige i mer än ett år skall anmäla sig som utvandrad.

4 Bostad för åretruntbruk, familj och medborgarskap

4.1 Bostad för åretruntbruk

Inför taxeringsåret 1987 infördes i lagtexten anknytningsfaktorn ”bostad i Sverige inrättad för åretruntbruk”.20 En bostad inrättad för åretruntbruk hade redan långt tidigare ansetts utgöra en stark anknytningsfaktor. Att bostaden har varit uthyrd eller överlåten till barn har i praxis saknat betydelse.21 Det har varit möjligheten att disponera eller förfoga över bostaden som har varit utslagsgivande. Har bostaden innan utflyttningen utgjort den skattskyldiges permanentbostad har väsentlig anknytning som huvudregel ansetts föreligga oaktat att den bara skall utgöra semesterbostad vid framtida vistelser i Sverige.22 Har däremot bostaden inte utgjort permanentbostad utan köpts och utnyttjats eller kunnat komma att utnyttjas som fritidsbostad har den som huvudregel inte medfört väsentlig anknytning. Inte heller i de fall då fritidsbostaden varit inrättad för åretruntbruk eller av betydande värde har väsentlig anknytning ansetts föreligga.23

I förarbetena sägs att de fall där fastigheten är belägen i en storstadsregion, där gränsen mellan permanentbostad och fritidsbostad under årens lopp mer eller mindre suddats ut, särskilt skall observeras. Med åretruntbostad menar man en bostad som är så utrustad och så belägen att den utan vidare kan användas året om.24

Någon hänsyn till förarbetsuttalandet beträffande åretruntbostadens belägenhet verkar inte ha gjorts i praxis. Det verkar snarare som om praxis gått på det faktiska användandet. I RÅ 1992 not 367 behöll de skattskyldiga en fritidsfastighet i närheten av Stockholm. Fastigheten var fullt vinterbonad och utrustad enligt god villastandard. Fastigheten hade ett marknadsvärde på 7–10 miljoner. Regeringsrätten fann att ett innehav av fritidsfastigheten inte kunde medföra väsentlig anknytning. Det synes enligt min mening som om Regeringsrätten tillmätt det uttalade användningsområdet betydelse snarare än var fastigheten var belägen och dess standard, trots att det torde ha varit det sistnämnda som åsyftades i förarbetena.

I RÅ 1997 not 197 flyttade en norsk medborgare och hans hustru tillbaka till Norge. Vid utflyttningen sålde de sin bostadsfastighet i Danderyd. I samband med utflyttningen förvärvade hustrun en ny villafastighet i samma kommun. Vid en samlad bedömning kom Regeringsrätten fram till att väsentlig anknytning inte förelåg för mannen. De omständigheter som Regeringsrätten beaktade var att han var norsk medborgare, att de förvärvat en ny familjebostad i Norge där de ämnade bosätta sig samt att villan som hustrun köpte i Danderyd skulle komma att disponeras som fritidsbostad. Regeringsrätten ansåg att fastigheten inte kunde tillmätas sådan betydelse att den gav mannen väsentlig anknytning till Sverige. Återigen anser jag att Regeringsrätten, på samma sätt som i RÅ 1992 not 367, gick på det uttalade användningsområdet snarare än att, såsom åsyftades vid lagens tillkomst, lägga vikt vid fastighetens standard och läge.

En intressant fråga är hur utfallet i 1997 års fall hade blivit om det hade handlat om svenska medborgare. Skulle en svensk medborgare kunna sälja sin permanentbostad i ett kvarter och samtidigt köpa en likvärdig villa i samma kvarter för att använda som fritidsbostad och ändå inte anses ha väsentlig anknytning till Sverige? Jag tror inte att en svensk medborgare kan förfara på detta sätt utan att anses ha väsentlig anknytning. Min uppfattning är att det är medborgarskapet som har haft den avgörande betydelsen i detta fall, d.v.s. att de norska medborgarna återvände till Norge. Om så inte skulle vara fallet vore det väldigt enkelt25 att kringgå anknytningsfaktorn åretruntbostad i Sverige och reglerna om väsentlig anknytning.

Stöd för mitt resonemang finns även i ett flertal kammarrättsavgöranden från senare tid, varav jag vill nämna två. Fallen rör försäljning av åretruntbostad utan att någon fritidsfastighet har köpts. Kammarrätten i Stockholm har i en dom från 200126 ansett ett israeliskt par begränsat skattskyldiga. Paret hade efter utflyttningen i drygt tre månader kvar sin bostadsrättslägenhet, tidigare permanentbostad, i Sverige. Kammarrätten ansåg att fortsatt innehav av en bostadsrätt efter utflyttning i sig inte alltid medför väsentlig anknytning. I det aktuella fallet ansåg kammarrätten att parets avsikt var att definitivt lämna Sverige. Innehavet av bostadsrätten under den aktuella tiden efter utflyttningen och innan försäljning skedde kunde enligt kammarrätten inte medföra väsentlig anknytning.

I ett annat fall från samma domstol ansåg rätten att en svensk medborgare skulle ha väsentlig anknytning till Sverige fram till dess hon sålt sin bostadsrättslägenhet i Sverige.27 Det skall nämnas att jag anser att den sistnämnda domen står i överensstämmelse med äldre praxis. Som exempel kan nämnas RÅ 1974 A 738 samt RÅ 1974 A 1220 där – troligtvis svenska medborgare – ansågs ha väsentlig anknytning vid utflyttning från Sverige, fram till dess att deras villor avyttrades.

Det bör observeras att det är i praxis som gränsen mellan permanentbostad och fritidsbostad dragits. Av lagtexten framgår att det är en bostad som är inrättad för åretruntbruk som utgör anknytningsfaktorn. Detta skulle kunna tolkas som att en fritidsbostad inrättad för åretruntbruk skulle kunna utgöra en anknytningsfaktor av betydelse. Det är min uppfattning att rättspraxis är enhetlig på denna punkt, d.v.s. en fritidsbostad inrättad för åretruntbruk tillmäts inte någon betydelse under förutsättning att den inte har använts som permanentbostad före utflyttningen. Varför har man vid införandet av IL28 inte omformulerade denna anknytningsfaktor till att avse permanentbostad inrättad för åretruntbruk? Jag anser att en fritidsbostad mycket väl kan rymmas inom begreppet bostad inrättad för åretruntbruk. Det är min uppfattning att en formulering av föreslaget slag avsevärt skulle öka förutsebarheten beträffande vilka bostäder som i praxis tillmäts betydelse.

Prop. 1984/85:175 s. 28.

RÅ 1974 A 738 (fastighet uthyrd till utomstående i avvaktan på försäljning), RÅ 1975 Aa 909 (bostad överlåten till barn har fortfarande ansetts möjlig att disponera, dispositionsrätten har medfört väsentlig anknytning till Sverige.)

RÅ 1989 ref. 118.

RÅ 1987 not 829, RÅ 1992 not 367 (se nedan).

Prop. 1984/85:175 s. 28.

I vissa fall skulle det nog vara ekonomiskt och emotionellt lönsamt att anlita en flyttfirma och byta bostad.

Kammarrätten i Stockholm, mål nummer 3032-3033-2000 (2001-10-01). Avgörandet har inte överklagats till Regeringsrätten.

Kammarrätten i Stockholm, mål nummer 877-878-2000 (2002-01-31). Avgörandet har inte överklagats till Regeringsrätten. I rättsfallet diskuterades även innebörden av begreppet varaktig bosättning på viss utländsk ort. Som jag har tolkat rättfallet blev den skattskyldige obegränsat skattskyldig i Belgien först den 4 juli 1996 men begränsat skattskyldig i Sverige från det att hon sålde sin lägenhet den 7 juni 1996. Jag tolkar rättfallet som att det framförallt var lägenhetsinnehavet som konstituerade den väsentliga anknytningen.

SOU 1997:2 s. 35 f., Prop. 1999/00:2 s. 51 f.

4.2 Familj

Att den skattskyldige har kvar sin familj i Sverige är, till skillnad från medborgarskap, en anknytningsfaktor som tillmätts stor betydelse i praxis.29 Med familj avses make/maka samt minderåriga barn.30 Orsaken till varför den ena maken stannar i Sverige har i princip saknat betydelse i praxis.31

SOU 1997:75 s. 56.

RÅ 1987 not 829.

I RÅ 1979 Aa 5 ansågs väsentlig anknytning föreligga för mannen när hustrun stannade i Sverige för att yrkesarbeta. Även i RÅ 1982 Aa 129 ansåg den utflyttande maken ha väsentlig anknytning till Sverige när den andra maken stannade i Sverige för att vårda föräldrar.

4.2.1 Makar

I RÅ 1976 ref. 116 bedömdes en man som var svensk medborgare ha väsentlig anknytning till Sverige på grund av att hustrun stannade i Sverige i cirka två år, för att inte gå miste om sin pension. Till motsatt slutsats kom man i RÅ 1998 not 67. Mannen som var utländsk medborgare ansågs sakna väsentlig anknytning till Sverige trots att hustrun stannade i Sverige under cirka fem år – fram till dess hon skulle gå i pension. Efter pensioneringen skulle hon flytta till maken i utlandet.

Även i fallet från 1998 är det min uppfattning att medborgarskapet varit den avgörande faktorn. Motsatt slutsats kom Regeringsrätten som nämnts till i RÅ 1976 ref. 116, där en svensk medborgare flyttade från Sverige. Några omständigheter i fallet som talar för att 1976 års fall skulle vara överspelat har jag inte funnit. Att 1976 års fall var ett refererat fall och att 1998 års avgörande är ett notismål (ej i plenum), anser jag stödja min tes att 1976 års fall inte är överspelat. Som tidigare nämnts är ett av huvudsyftena med väsentlig anknytning att motverka skenbosättningar i utlandet. Troligen anses sådana bosättningar inte särskilt sannolika när det gäller utländska medborgare som flyttar hem till sina respektive länder.

I ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden, avgjort 2001, gick man på samma linje som i 1998 års avgörande.32 Där beslöt man att väsentlig anknytning inte förelåg för mannen, då makan stannade i Sverige för att avtjäna ett fängelsestraff. Även i detta fall var den skattskyldige utländsk medborgare. I förhandsbeskedet framkom att makan hade för avsikt att följa mannen till deras gemensamma ursprungsland efter det att hon blivit frigiven.

Skatterättsnämndens förhandsbesked 2001-12-20 (RSV:s rättsfallsprotokoll 01/02). Förhandsbeskedet har inte överklagats till Regeringsrätten.

4.2.2 Barn

Skatterättsnämnden avgjorde två ärenden beträffande väsentlig anknytning i september 2002.33 I det första ärendet hade en man (svensk medborgare) för avsikt att flytta utomlands för att bedriva näringsverksamhet. Sökanden hade ett barn i femårsåldern kvar i Sverige om vilket modern hade ensam vårdnad. Sökanden avsåg att besöka barnet cirka 60 dagar per år. Under den tiden avsåg han att bo hos vänner och bekanta. Skatterättsnämnden ansåg att den planerade kontakten som sökanden avsåg att ha med sitt barn efter utflyttningen medförde att han hade väsentlig anknytning till Sverige.

RSV har överklagat avgörandet för att få det fastställt av Regeringsrätten. Om Regeringsrätten fastställer Skatterättsnämndens avgörande framstår det än mer tydligt att anknytningsfaktorn familj utgör en tungt vägande faktor vid bedömningen av huruvida väsentlig anknytning föreligger eller ej. I det fall Regeringsrätten, å andra sidan, menar att väsentlig anknytning saknas tror jag att den kommer att motivera det med att mannen inte hade vårdnaden om barnet. Detta är naturligtvis bara spekulationer från min sida. Det intressanta är, som jag ser det, att en diskussion har inletts avseende barn som en viktig del av anknytningsfaktorn familj. Jag har inte tidigare stött på någon praxis där barn diskuterats på detta sätt.

I det andra ärendet avsåg en utländsk medborgare flytta från Sverige till sitt ursprungsland. Kvar i Sverige skulle han ha sin tidigare sambo samt två små barn. Mannen skulle vidare fortsätta att äga två fastigheter i Sverige samt ha resultatansvar för dessa. Den löpande driften av fastigheterna skulle den tidigare sambon sköta. Lösningen var en del av den ekonomiska uppgörelse som sökanden och hans sambo gjort när de separerade. Paret skulle fortsätta att ha gemensam vårdnad om barnen. Skatterättsnämnden konstaterade att sökanden efter utflyttningen skulle komma att ha en stark anknytning till det andra landet. Vidare konstaterade Skatterättsnämnden att de två barnen samt det ekonomiska ansvaret för verksamheten på fastigheten medförde att han ansågs ha väsentlig anknytning till Sverige. Utgången i detta fall är enligt min uppfattning inte särskilt uppseendeväckande. I fallet fanns utöver barnen ytterligare anknytningsfaktorer som fastighetsinnehav samt ekonomiskt engagemang. Förhandsbeskedet har överklagats av den skattskyldige.34

Skatterättsnämndens förhandsbesked 2002-09-06 (2 stycken) (RSV:s rättsfallsprotokoll 21/02).

Regeringsrättens mål nummer 5656-2002.

4.3 Medborgarskap

När reglerna om väsentlig anknytning första gången infördes gällde de bara svenska medborgare. Sedan taxeringsåret 1987 gäller dock reglerna om väsentlig anknytning alla som flyttar från Sverige oavsett medborgarskap. Jämfört med andra anknytningsmoment kan man säga att medborgarskapet tillmätts liten betydelse i praxis. I förarbetena uttalar departementschefen att medborgarskapet kan ha betydelse i de fall en skattskyldig väljer att avsäga sig sitt svenska medborgarskap. Att avsäga sig sitt medborgarskap indikerar en avsikt att bryta banden med Sverige, vilket bör beaktas vid den samlade bedömningen.35

Enligt min mening finns dock fall när medborgarskapet har haft avgörande eller i vart fall mycket stor betydelse. Två av dessa fall är 1997 not 197 samt 1998 not 67. Det synes enligt min mening som om praxis går mot en allt generösare tillämpning för utländska medborgare som flyttar hem till sina respektive länder. Dessa verkar i de flesta fall kunna visa att väsentlig anknytning inte föreligger, trots bostadsinnehav (RÅ 1997 not 197) eller familj (RÅ 1998 not 67) i Sverige. Även den helhetssyn som skall göras i varje enskilt fall talar för att det är mer troligt att en svensk medborgare som flyttar från Sverige gör en skenbosättning i utlandet än att en utländsk medborgare som flyttar hem gör det.

Prop. 1984/85:175 s. 13.

5 Ekonomiskt engagerad

Före år 1985 gällde att om den skattskyldige ”drev rörelse” kunde väsentlig anknytning föreligga. Detta begrepp tolkades relativt vitt.36 I nu gällande lydelse ställs krav på att den skattskyldige ska ”inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger honom väsentligt inflytande i näringsverksamhet här”. Syftet med detta kapitel är att se hur rättspraxis ändrats med hänsyn till ändringen av lagtextens ordalydelse (avsnitt 5.1). Vidare kommer några rättsfall där aktieägares särskilda ställning beaktats att diskuteras (avsnitt 5.2).

SOU 1997:75 s. 57.

5.1 Väsentligt inflytande i näringsverksamhet

Tidigare, före 1985 års lagändring, var det av största betydelse huruvida den skattskyldige drev rörelse i Sverige. Vid bedömningen var det ofta tillräckligt att den skattskyldige ägde aktier i ett svenskt familjebolag.37 I RÅ 1977 Aa 217 medförde innehav om 25 % av aktierna i ett bolag väsentlig anknytning till Sverige. I RÅ 1979 Aa 58 medförde innehav om 10 % i ett renodlat familjeföretag väsentlig anknytning trots att den skattskyldige inte var aktivt engagerad i företaget. I RÅ 1982 Aa 141 ansågs den skattskyldige på grund av att han ägde samtliga aktier i ett företag kunna utöva inflytande i bolaget. Möjligheten att kunna utöva inflytande, som aktieägare, medförde att han ansågs ha väsentlig anknytning till Sverige. I RÅ 1982 Aa 145 medförde ett ägande om 65 % av aktierna i ett svenskt bolag väsentlig anknytning till Sverige.

I samband med att reglerna om väsentlig anknytning omarbetades inför taxeringsåret 1987 uttalades att rena kapitalplaceringar i Sverige inte borde påverka bedömningen av huruvida väsentlig anknytning skulle föreligga hit. Tillgångar som ger ett verkligt inflytande i en rörelse som bedrivs i Sverige borde däremot beaktas oavsett om det sker genom direkt eller indirekt innehav av aktier.38 Att någon är ekonomiskt engagerad i Sverige är således inte heller någon omständighet som i sig är avgörande för bedömningen av skattskyldigheten. Det är i stället, numera, det inflytande som det ekonomiska engagemanget kan ge som är av intresse.

Under år 2001 avgjorde Regeringsrätten ett flertal fall rörande anknytningsfaktorn ekonomiskt engagemang. I RÅ 2001 not 2 ansågs en kvinna efter utflyttningen från Sverige sakna väsentlig anknytning. Kvinnan ägde knappt 9 % av aktierna i ett fåmansaktiebolag där fadern var majoritetsägare. Vidare hade hon en köpoption på ytterligare knappt 7 %. Då hon inte hade något uppdrag eller anställning i bolaget och heller inte deltog i bolagets verksamhet ansåg Regeringsrätten att det var fråga om en kapitalplacering som inte medförde väsentlig anknytning till Sverige. Det kan, inte helt oväntat, konstateras att lagändringen synes ha åstadkommit en förändring i praxis. Ytterligare stöd för att lagstiftningen nu blivit något generösare är RÅ 2001 not 113 där just innehavet av 10 % av aktierna i ett fåmansaktiebolag prövades (jfr RÅ 1979 Aa 58). I fallet ägde den skattskyldige 10 % av aktierna i ett svenskt aktiebolag. En annan aktieägare, tillika VD, ägde även han 10 % och resterande 80 % ägdes av ett holländskt börsbolag. Frågan i målet var huruvida aktieinnehav om 10 % kunde vara sådant ekonomiskt engagemang genom innehav av tillgång som gav ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här i riket. Regeringsrätten besvarade frågan nekande.

Sammanfattningsvis kan sägas att lagändringen har lett till att det numer är möjligt att äga 9–10 % av aktierna i ett fåmansaktiebolag utan att det anses medföra väsentligt inflytande i näringsverksamhet.

Mattsson, Några utvecklingslinjer i svensk internationell beskattningsrätt. En genomgång av praxis, SvSkT 1982:5 s. 463.

Prop. 1984/85:175 s. 14.

5.2 Aktieägares särskilda ställning

Redan i utredningen år 1962 uttalades att omständigheten att en företagsledare utvandrar från Sverige och från utlandet, direkt eller indirekt, utövar styrning över bolaget kan leda till att väsentlig anknytning föreligger.39 I detta avsnitt kommer jag att redogöra för ett antal rättsfall där personer i ledande ställning utvandrat och yrkat på att bli betraktade som begränsat skattskyldiga i Sverige efter utvandringen (5.2.1 Styrelseledamot, 5.2.2 Koncernchef). Eftersom jag inte har hittat någon entydig äldre praxis rörande dessa frågor görs inte någon jämförande analys med äldre praxis i detta avsnitt. I avsnitt 5.2.3 diskuteras omständigheten att aktieägaren är ensam aktieägare i bolaget (enmansbolag).

SOU 1962:59 s. 76 f.

5.2.1 Styrelseledamot

I ett fåtal fall har ägande i kombination med styrelseuppdrag prövats de senaste fem åren. Ett avgörande är från Skatterättsnämnden40 och ett från Regeringsrätten41. I det första fallet prövade Skatterättsnämnden huruvida ett ägande om 4,47 % av såväl aktier som röster i ett börsnoterat bolag kunde medföra väsentlig anknytning till Sverige. Skatterättsnämnden menade att enbart innehavet inte kunde medföra väsentlig anknytning, men om ägandet kombinerades med styrelseuppdrag förelåg däremot ett väsentligt inflytande i näringsverksamheten och därmed också obegränsad skattskyldighet. I ärendet nämns vid flera tillfällen att den skattskyldiges vuxna barn ägde 4,3 % av aktierna. Huruvida detta påverkat utgången i målet, i strid med rådande praxis, är något oklart. Om så är fallet utgjorde aktieinnehavet knappt 9 % i stället för ca 4,5 %. Min tolkning av beskedet är dock att barnens innehav inte tillmäts betydelse, eftersom detta, vid tidpunkten för avgörandet, var en klar och tydlig praxis.42 Förhandsbeskedet har inte överklagats.

I RÅ 2002 not 150 ägde den skattskyldige samtliga aktier i ett förvaltningsbolag, samt aktier i sex andra bolag. Innehavet i de sex bolagen översteg inte 10 % i något av bolagen. I ett av bolagen, som var börsnoterat, innehade den skattskyldige drygt 2 % samt ett styrelseuppdrag. Regeringsrätten fann inte att den skattskyldige hade tillgångar som gav honom ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige.

Vid en jämförelse mellan Skatterättsnämndens och Regeringsrättens fall synes det som om ägandet av 2 % i ett börsnoterat bolag i kombination med ett styrelseuppdrag inte konstituerar väsentlig anknytning, medan ett ägande om 4,5 %, i ett likartat fall gör det. Vid försök att dra sådana här, mer eller mindre, generella slutsatser skall man dock ha i baktanke dels att fallen naturligtvis inte var identiska, dels att det senare var ett fall från Skatterättsnämnden medan det förstnämnda var ett regeringsrättesavgörande. Skatterättsnämndens besked är inte prejudicerande på det sätt som Regeringsrättens avgöranden.

Ytterligare ett rättsfall på området att notera är RÅ 2001 not 1. I rättsfallet ägde den skattskyldige aktier i tre olika fåmansaktiebolag (mellan 15–25 % i respektive bolag). Bolagen var i sin tur moderbolag i var sin koncern. Den skattskyldige arbetade som företagsledare i ett av dotterbolagen samt var styrelseledamot i ett flertal bolag. Regeringsrätten beslutade att den skattskyldige skulle anses ha väsentlig anknytning till Sverige med hänsyn till aktieinnehaven i de olika bolagen, oavsett om han avstod från sina styrelseuppdrag eller inte.

Min tolkning av dessa fall rörande aktieägare, tillika styrelseledamöter, är att innehavet i ett börsbolag om 2 % inte medför väsentlig anknytning, men kanske att innehav om 4,5 % av aktierna gör det. Enbart innehav, oavsett styrelseuppdrag, om 15–25 % i ett flertal fåmansaktiebolag har medfört väsentlig anknytning till Sverige.

Skatterättsnämnden 1998-11-02. (RSV:s rättsfallsprotokoll 39/98). Förhandsbeskedet har inte överklagats till Regeringsrätten.

RÅ 2002 not 150.

Myndiga barns innehav skall inte påverka föräldrars skattskyldighet, se RÅ 1989 ref. 118 och RÅ 1987 not 829.

5.2.2 Koncernchef

I två notismål har koncernchefers ställning bedömts av Regeringsrätten. I det första fallet, RÅ 1999 not 69, prövades huruvida en norrmans ställning som koncernchef i ett svenskt bolag samt familjens innehav43 av mellan 18–20 % av aktierna i bolaget medförde väsentlig anknytning till Sverige. Regeringsrätten bedömde att väsentlig anknytning förelåg efter utflyttning från Sverige till Storbritannien.

I det andra fallet, RÅ 2001 not 41, ansåg Regeringsrätten att väsentlig anknytning saknades. Makarna T och E ägde tillsammans (direkt och indirekt – via ett helägt holdingbolag) flera miljoner B-aktier i Securitas. Ägandet motsvarade ca 1 % av kapitlet i bolaget. Marknadsvärdet på aktierna var ca 200 miljoner kronor.

Efter att ha kartlagt Securitaskoncernens organisation gav sig Regeringsrätten in på en bedömning avseende T:s uppdrag. Regeringsrätten konstaterade att det var inom ramen för den brittiska anställningen som koncernchef som T utövade chefskapet över koncernen. Regeringsrätten påpekade även att 90 % av koncernens verksamhet bedrevs utanför Sverige. Enbart uppdraget som koncernchef kunde enligt Regeringsrätten inte medföra väsentlig anknytning till Sverige. Därefter diskuterade Regeringsrätten makarnas aktieposter. Man konstaterade att aktierna betingade ett avsevärt ekonomiskt värde men att de i förhållande till bolagets totala kapital var ringa och att röstvärdet var obetydligt. Vidare konstaterade man att T hade inflytande i verksamheten på grund av sina uppdrag och inte på grund av sitt ekonomiska engagemang. Slutligen bedömde Regeringsrätten ägandet i holdingbolaget, (se nedan 5.2.3). Man konstaterade att så länge holdingbolagets kapital användes till att äga aktier i Securitas och inte till att bedriva någon egentlig rörelse så kunde inte heller denna omständighet medföra väsentlig anknytning till Sverige. Inte heller vid en samlad bedömning ansågs väsentlig anknytning föreligga.

Barnen var i detta fall omyndiga, varför deras innehav tillgodoräknades föräldrarna. Detta förfarande står helt i överensstämmelse med tidigare praxis (RÅ 1989 ref. 118).

5.2.3 Enmansbolag

Äldre praxis medförde, som ovan nämnts, att ägandet av aktier kunde medföra väsentlig anknytning till Sverige. Idag krävs att ägandet ger ett väsentlig inflytande i näringsverksamhet. Vidare har konstaterats att rena kapitalplaceringar inte skall utgöra ett ekonomiskt engagemang som leder till väsentlig anknytning.44 En fråga man kan ställa sig är hur man ser på helägda bolag, där verksamhet bedrivs passivt.

I RÅ 2001 not 41, samt i RÅ 2002 not 150 ägde de skattskyldiga samtliga aktier i bolag som förvaltade värdepapper (passivt). De skattskyldiga ansågs inte ha väsentlig anknytning till Sverige efter utflyttningen.45 Min tolkning av domarna är att ett enmansägt bolag som är vilande eller på annat sätt inte bedriver aktiv verksamhet borde betraktas som en kapitalplacering och inte medföra väsentlig anknytning till Sverige. Min erfarenhet säger mig att det även är så som skattemyndigheterna bedömer vilande bolag.

Ett rättsfall som skulle kunna sägas tala emot min tolkning, att det numera är möjligt att vara ensamägare till ett bolag som bedriver passiv verksamhet utan att ha väsentlig anknytning till Sverige, är RÅ 2001 not 114. I fallet var den skattskyldige ensam ägare i ett aktiebolag. Bolaget ägde i sin tur aktier för förvaltning samt likvida medel. Bolaget ägde även ett fastighetsbolag som bedrev fastighetsförvaltning. Fastigheterna hade ett sammanlagt taxeringsvärde på drygt 41 mkr. Vid angivna förhållanden fann Regeringsrätten att den skattskyldige hade väsentlig anknytning till Sverige. Min tolkning av fallet är att, även om fastighetsförvaltning i många fall kan anses utgöra passiv näringsverksamhet, så har just fastighetsinnehav en självständig betydelse vid bedömningen av huruvida väsentlig anknytning föreligger eller ej. Innehav av fastighet här i riket utgör som nämnts ovan en egen anknytningsfaktor. Jag anser att rättsfallet står i överensstämmelse med äldre praxis rörande fastighet i Sverige, samt att rättsfallet inte motsäger min teori om passiv verksamhet som kapitalplacering.46

Prop. 1984/85:175 s. 14.

Även andra omständigheter var under bedömning. Se 5.2.2 ovan.

Anknytningsfaktorn fastighet i Sverige torde i första hand bedömas med utgångspunkt från fastighetsvärde och omsättning (RSV:s handledning för Internationell beskattning, 2003, s. 42). I RÅ 1989 ref. 103 ansågs indirekt fastighetsinnehav, med ett taxeringsvärde på mer än 12 miljoner, medföra väsentlig anknytning. I RÅ 1989 ref. 18 medförde inte hyresfastigheter med ett taxeringsvärde på 3 miljoner kronor väsentlig anknytning till Sverige. I det sistnämnda fallet var förvaltningen av fastigheterna överlämnade till ett fristående företag.

6 Avslutande kommentarer

I denna artikel har en analys beträffande utvecklingen av praxis rörande skattskyldighet på grund av väsentlig anknytning i 3 kap. 7 § IL företagits. Trots att jag i denna artikel har analyserat de enskilda anknytningsfaktorerna rörande väsentlig anknytning vill jag återigen poängtera vikten av att göra en samlad bedömning av samtliga relevanta faktorer, när man bedömer huruvida väsentlig anknytning föreligger eller ej.

Min slutsats är att anknytningsfaktorn varaktig bosättning på viss utländsk ort inte kan ges ensam och avgörande betydelse på det sätt som RSV tidigare har hävdat (avsnitt 3). Med begreppet varaktig bosättning avses den fysiska bosättningen och inte den skatterättsliga hemvist som kan erhållas enligt andra länders lagstiftning. Detta innebär således att det inte är möjligt för RSV och skattemyndigheterna att kräva intyg på obegränsad skattskyldighet i utlandet när de bedömer huruvida en utflyttad person är obegränsat skattskyldig i Sverige eller inte. Däremot borde det fortfarande kunna krävas att den skattskyldige visar att han är bosatt i utlandet, exempelvis genom intyg från borgmästaren, utdrag ur folkbokföring, bostadskontrakt eller på annat sätt.

Jag anser mig ha stöd för att avsikten med vistelsen i utlandet har betydelse. Har den skattskyldige för avsikt att återvända till Sverige inom ett par år från utvandringen, anser jag inte att kravet på varaktighet är uppfyllt. Detta torde, enligt min mening, innebära att många av de personer som årligen flyttar utomlands för att arbeta på ett dotter/syster/moderbolag till sin svenska arbetsgivare borde ha väsentlig anknytning till Sverige. I synnerhet borde detta gälla i de fall då de är tjänstlediga från sin svenska arbetsgivare och endast får tillfällig anställning i utlandet. Presumtionen bör då vara att någon varaktig bosättning inte tagits i utlandet.

I artikeln har även påpekats att domstolarna snarare synes beakta den faktiska användningen av bostäder än lagstiftarens uttalanden om standard och belägenhet (avsnitt 4.1). Det bör kanske påpekas att jag inte ser något problem med denna tillämpning, då ingen av dessa tolkningar har uttryckligt stöd i lagtextens ordalydelse. Beträffande anknytningsfaktorn bostad här i riket, har det påpekats att en ändring av lagtextens ordalydelse hade varit önskvärd när IL infördes. Om man i lagtexten hade skrivit permanentbostad för åretruntbruk, i stället för bostad för åretruntbruk, så är det min uppfattning att förutsebarheten hade ökat för den skattskyldige. Denne hade då förstått att fritidsbostäder inte tillmäts någon betydelse.

När det gäller anknytningsfaktorn familj i Sverige så har denna alltid haft stor betydelse i praxis (avsnitt 4.2). Läsaren bör observera de avgöranden som Skatterättsnämnden avgjorde i september 2002. I det ena fallet, som avsåg en svensk medborgare, medförde mannens relation med sitt barn i Sverige att han fick väsentlig anknytning till Sverige även efter det att han flyttat härifrån.

När det gäller medborgarskapets betydelse har jag uppfattat en trend mot att utländska medborgare lättare kan undvika väsentlig anknytning till Sverige än svenska medborgare, när de utvandrar från Sverige (avsnitt 4.3). Det har av artikeln framkommit att en utländsk medborgare har kunnat ha endera permanentbostad eller familj kvar i Sverige utan att för den sakens skull få väsentlig anknytning hit. Jag ser dock inte någon stor risk med denna utveckling, eftersom jag anser att det är större risk för skenbosättningar i utlandet när det är svenska medborgare som utvandrar än när utländska medborgare återvänder till sina ursprungsländer.

Avseende anknytningsfaktorn ekonomiskt engagemang som ger väsentligt inflytande i näringsverksamhet här i riket har ett flertal slutsatser dragits i artikeln (avsnitt 5). En slutsats är, inte helt oväntat, att den ändring av lagtextens ordalydelse som genomfördes inför taxeringsåret 1987 har fått genomslag i praxis. Det är efter lagändringen möjligt att äga 100 % av ett företag utan att anses ha väsentlig anknytning till Sverige. Detta gäller i vart fall om inkomsten från företaget är att se som inkomst av passiv näringsverksamhet eller som en ren kapitalplacering. Beträffande fåmansföretag så har praxis ändrats. Det är numer möjligt att äga upp till åtminstone 10 % i ett fåmansaktiebolag utan att ha väsentlig anknytning till Sverige. Å andra sidan har innehav om mellan 15–25 % av aktierna i ett flertal fåmansaktiebolag medfört väsentlig anknytning. En annan slutsats är att ett styrelseuppdrag i kombination med ett ägande om 2 % i ett börsnoterat bolag inte medför väsentlig anknytning, medan ett ägande om 4,5 %, i kombination med ett styrelseuppdrag, kanske gör det. När det gäller rättsfall beträffande koncernchefers ställning så har det observerats att chefskapet måste ha kombinerats med ett stort procentuellt ägande för att väsentlig anknytning skall anses föreligga.

Katia Cejie

Katia Cejie är jur. kand. och arbetar med internationell beskattning vid Skattekontoret i Uppsala. Hon arbetar även som gästlärare vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet.