I den återkommande avdelningen Skattenytt Internationellt är det allmänna syftet att spegla internationella skattenyheter. Avsikten är att i såväl kortare som längre notiser referera och analysera nyheter på det internationella skatteområdet. Det kan vara nyheter med internationell anknytning i intern svensk rätt och i främmande rättsordningar samt nyheter inom rättsområdena skatteavtalsrätt och EG-skatterätt. Jag tar tacksamt emot synpunkter på både innehåll och urval (Mattias Dahlberg, Uppsala universitet, Juridiska institutionen, Box 512, 751 20 Uppsala eller mattias.dahlberg@jur.uu.se).

Ändringar i OECD:s modellavtal och ny OECD-rapport om fasta driftställen

Den 17 juli 2008 beslutade OECD:s råd att anta 2008 års uppdateringar av OECD:s modellavtal jämte kommentar, vilket var ett fastställande av det beslut som OECD:s Skattekommitté (”Committee on Fiscal Affairs”) hade tagit i juni 2008. Grundstrukturen är densamma men inom ramen för denna har vissa artiklar samt kommentaren genomgått betydande ändringar. Det är inte möjligt att här behandla alla ändringar, men de kommer att studeras i kommande artiklar i Skattenytt. I skrivande stund finns ännu inte publicerad någon konsoliderad version av OECD:s modellavtal, som gör det mer åtkomligt att studera ändringarna. Några viktiga ändringar rör följande områden. Det finns numera en bestämmelse i artikel 25 om ömsesidig överenskommelse som innebär att avtalsparterna kan tvingas att sluta överenskommelse. Denna bestämmelse finns nu i artikel 25.5 i OECD:s modellavtal. Detta är den enda ändringen till artikeltexten i modellavtalet. De övriga ändringarna avser kommentaren. Kommentaren till artikel 7 om inkomst av rörelse är också omarbetad, och det gäller även artikel 24 om förbud mot diskriminering. Justeringar har också vidtagits beträffande till exempel begreppet ”verklig ledning” och definitionen av royalty. Det är dock på gång väsentliga ändringar också i artiklarna.

OECD:s råd antog den 17 juli 2008 en ny rapport om hur inkomster skall hänföras till fasta driftställen, ”Report on the attribution on profits to permanent establishements”. Rapporten innehåller fem delar, och behandlar huvudsakligen hur inkomst skall hänföras till fasta driftställen som bedriver bankverksamhet och annan finansiell verksamhet. De ändringar av artikel 7 i modellavtalet som föreslås i rapporten finns inte med i den uppdatering av OECD:s modellavtal som också beslutades den 17 juli. De ändringar av kommentaren som är förenliga med den nuvarande lydelsen av artikel 7 finns dock med i den uppdaterade versionen av OECD:s modellavtal.

Mattias Dahlberg är professor i finansrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.