I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Oppenheimer, Bertil m.fl., Företag i kris – vad en styrelseledamot, aktieägare, advokat och revisor bör tänka på. Jure förlag, 4 upplagan, 2007, 449 sid.

Boken behandlar bland annat aktiebolagslagens regler om kontrollbalansräkning, likvidation och personligt betalningsansvar, betalningsansvar vid avsaknad av årsredovisningshandlingar, revisorers arbete och ansvar i krisföretag samt skattemässiga effekter av tillskott, ackord och underskottsavdrag. Slutligen redogörs för de olika handlingsalternativ som står till buds för företag i ekonomisk kris samt konkursförfarandets olika delar och den nya förmånsrättsordningen. I den fjärde upplagan har 40 nya avgöranden tillförts, avgöranden i disciplinärenden för revisorer har tillkommit, paragrafnumreringen i ABL har uppdaterats i anledning av den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari 2006, de nya förmånsrättsreglerna samt den förändrade avdragsrätten för förluster på fordringar, som uppkommit i intressegemenskap har medtagits.

Reuven, Avi-Yonah, International Tax as International Law. Cambridge Tax Law Series, 2007, 224 sid.

Boken redogör för internationell beskattning såsom den formats enligt internationella skatteavtal och nationell skattelagstiftning samt hur denna förhåller generellt till internationell rätt. Vidare diskuteras möjligheterna för enskilda stater att självständigt stifta regler om internationell skatterätt samt hur dessa måste förhålla sig till de normer som etablerats av internationella skatteavtal. Särskild tonvikt läggs vid det amerikanska skattesystemet och dess förhållande till internationella skatteavtal.

Andersson, Krister m.fl., National Tax Policy in Europe – To Be or Not to Be? Springer, 2007, 255 sid.

I boken diskuteras i vilken omfattningen EUs medlemsstater kommer att kunna och vilja upprätthålla ett suveränt skattelagstiftningssystem i framtiden. Diskussionen fokuserar kring hur krav på konkurrenskraft, investeringsattraktivitet samt europeisk och internationell lagstiftning ställer krav men även bidrar till nya möjligheter för de enskilda staterna att bilda egna skattelagstiftningar. Perspektivet i boken är både ekonomisk och juridisk. Av de svenska bidragen kan nämnas följande. Åsa Hansson skriver om välfärdsstatens överlevnad i en värld av internationell skattekonkurrens. Krister Andersson behandlar förslaget om en gemensam europeisk företagsskattebas. Mattias Dahlberg behandlar den senaste utvecklingen i EG-domstolens praxis inom området för direkt beskattning.

Lundén, Björn m.fl., Avdrag 2008 – Uppslagsbok för företag och privatpersoner. Björn Lundén Information, 12 upplagan, 2007, 300 sid.

Boken redogör för de deklarationsavdrag som gäller samt inte gäller inför nästa taxering. Inkomstslagen näringsverksamhet, tjänst och kapital behandlas i separata avdelningar i boken. Därutöver tar boken särskilt upp de relevanta beslutade och föreslagna ändringarna på beskattningsområdet som börjar gälla nästa år. Boken kompletteras med ett sökordsregister.

Forsberg, Anna m.fl., Skattenyheter 2008 – skatter, personal, redovisning och juridik. Björn Lundén Information, 13 upplagan, 2007, 142 sid.

Boken behandlar ett urval av de nyheter på beskattningsområdet och de regler som börjar gälla vid årsskiftet 2007/2008. Fokus ligger på tips och råd inför nästa års deklaration vad avser beskattning av både privatpersoner och företag.

Ineke, A. Koele, International Taxation of Philanthropy. IBFD, 2007, 414 sid.

Boken behandlar nationell och internationell beskattning av icke-vinstdrivande organisationer. Då internationella kassaflöden från dessa organisationer ofta diskrimineras skattemässigt bidrar detta till att hålla deras verksamheter nationella. Boken utreder olika staters ställningstaganden samt bilaterala avtal på området. Särskilda nedslag görs i det tyska, nederländska och amerikanska skattesystemet. Vidare utreder författaren hur den europarättsliga lagstiftningen förhåller sig till beskattningen av icke-vinstdrivande organisationers kassaflöden. I en sista del av boken föreslår författaren ett nytt internationellt förhållningssätt till icke-vinstdrivande företag som ska verka icke-diskriminerande.

David Lossmann

David Lossmann är assistent vid Centrum för Skatterätt, Handelshögskolan i Stockholm.